Avrupa Birliği İltica Ajansı, 2023 yılında birlik ülkelerine 1.14 milyon kişinin sığınma için başvurduğunu açıkladı. En çok sığınmacı iç savaşın devam ettiği Suriye ve Afganistan ile Türkiye'den.
Avrupa Birliği’ne (AB) üye 27 ülke ile Norveç ve İsviçre’ye yapılan iltica başvuruları, 2015-16 dönemindeki rakamlara ulaştı. Avrupa Birliği İltica Ajansı’nın açıkladığı verilere göre 2023 yılında 1.14 milyon sığınmacı çeşitli gerekçelerle Avrupa ülkelerinden sığınma talebinde bulundu. Suriye savaşı nedeniyle sığınmacı başvurularının zirve yaptığı 2015’te 1 milyon 314 bin, 2016’da ise 1 milyon 197 bin başvuru olmuştu. AB ülkeleri, artan rakamlar nedeniyle önümüzde aylarda sığınmacı rakamlarını azaltmak için biraraya gelmeyi planlıyor.
En çok başvuru 181 bin kişi ile Suriye vatandaşlarından gelirken, ikinci sırada 114 bin başvuru ile Afganistan vatandaşları var. Üçüncü sıraya yerleşen Türkiye vatandaşlarından Avrupa’ya iltica için başvuranların sayısı ise 101 bin oldu. Türkiye’den gelen başvuruların sayısı 2022’ye göre yüzde 82’lik artış gösterdi.
En çok başvuru yapılan ülkeler arasında arasında Almanya ilk sıradaki yerini korurken, 334 bin kişi bu ülkeden sığınma talep etti. Türkiye’den yapılan başvuruların da 60 bini Almanya’ya oldu. Orta Doğu’daki savaşın bir sonucu olarak Filistin’den yapılan başvruların sayısı ise 12 bini buldu. AB üye ülkelerinin çoğunluğu Filistin’i devlet olarak tanımadığı için bu sayının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.
2023 yılında, mülteci statüsü sağlayan kararlar alan sığınma başvurularının oranı yüzde 43 oldu. Türkiye’den yapılan başvurularda tanınma oranı ise yüzde 25 olarak gerçekleşti. Bu, 2019’da yüzde 54 oranındaydı. 2023’te Türkiye’den gelen 100 bin başvurunun yaklaşık 75 bini kabul edilmedi.
2015-2016 yıllarında bir milyondan fazla göçmen ve sığınmacı AB‘ye gelmişti. O zamandan beri AB‘deki politika ortamını domine eden mülteci krizi olarak bilinen olay zarfında 27 AB ülkesi ile Norveç ve İsviçre’ye yapılan sığınma başvurularının sayısı hızla arttı. Ülkelerin iç politik dengelerini de değiştiren bu iki yılın ardında, COVID-19 karantinaları ve seyahat kısıtlamaları küresel hareketliliği büyük oranda azalttı. 2020 yılında başvuru sayısı yarım milyonun altına düştü. Ancak aradan geçen 4 yıl içinde iltica başvuruları, mülteci krizini anımsatan bir seviye olan 1.1 milyona dayandı.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Bu rakamlara Rusya işgali nedeniyle Avrupa’nın değişik yerlerinde iskan edilen 4.4 milyon Ukraynalı dahil değil. Ukraynalılar ve artan sığınmacı sayıları nedeniyle Avrupa ülkelerinin birçoğunda göçmen karşıtı aşırı sağcı partiler güç kazanıyor ve bazı ülkede koalisyon ortağı haline geldi.