Velev, Meksika sınırında | 45 günde 3300 Türkiyeli geçti: Doktor, mühendis, ev kadını…

Son üç yılda yaklaşık 50 bin kişi Türkiye'den Meksika'ya giderek, sınırdan kaçak yollarla ABD'ye giriş yaptı. Bu yılın ilk 45 gününde geçenlerin sayısı ise 3323. Velev; doktorundan mühendisine, fotoğrafçısından ev kadınına kadar her meslek grubunun geçtiği Meksika sınırına gitti. Türkiye'den gelenlerle görüştü, geçişlerini izledi, hikayelerini dinledi...

FOTOĞRAFLAR: MEHMET DEMİRCİ

Jacumba Hot Springs, California – Yaklaşan seçim gündemiyle birlikte kaçak göçmen krizi ABD’nin bir numaralı gündemi. Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi’nin verilerine göre son üç yıl içinde 48 bin 539 Türkiyeli kaçak göçmen kanunsuz yollarla ABD’ye giriş yaptı. 2024 yılı başından itibaren ise ABD’ye giriş yapan Türkiyeli göçmen sayısı 3323.

San Diego şehrine 75 kilometre uzaklıktaki Jacumba Hot Spring kasabası Türkiyeli kaçak göçmenlerin yoğun olarak kullandığı geçiş noktalarından biri. Yaklaşık 300 kişilik kaçak göçmenin geçişine şahit olduğumuz grubun büyük çoğunluğunu Çinliler, Türkler ve Kürtler oluşturuyor. Grubun içinde diş doktoru, mühendis, fotoğrafçı ve ev hanımları dahi var.

Ekonomik şartlar ve politik baskılar nedeniyle Türkiye’den ayrılmak zorunda kalan yaklaşık 100 kişilik Türkiyeli göçmen; ABD’den sığınma talep ederek bu ülkede yeni bir yaşam kurmayı hedefliyor. Göçmenlerin geldikleri şehirler arasında Giresun, Van, Gaziantep, Konya, İzmir, Adana ve İstanbul bulunuyor.

‘AMERİKA ÇÖKSE DAHİ DÖNMEYİ DÜŞÜNMÜYORUM’

İnsan kaçakçılarına kişi başı 9 ile 12 bin dolar vererek Meksika’ya tatil bahanesiyle gelen göçmenlerin yolculuğu ortalama 7 ile 14 gün arasında sürüyor. Polise teslim olmadan önce konuştuğumuz Şakir Uyanık, binlerce insanın Türkiye’den kaçmak için yol aradığını belirtti.

Uyanık, “Siyasi nedenler nediyle ülkeden ayrıldım. Toplumun zeka seviyesi yerlerde. Siyasilerin oluşturduğu bir atmosfer. İnsanlar kendi akıllarını kullanmıyor. Yolcuğumun Meksika kısmı zordu. Meksika gerçekten çok tehlikeli. Ailemin hepsi Türkiye’de. Kesinlikle geri dönmeyi düşünmüyorum. Boston’da yeğenim var, onun yanına gitmeyi planlıyorum. Eğer bir gün Amerika çökse dahi Türkiye’ye geri dönmeyi düşünmüyorum. Norveç’e gidebilirim. İnsanlar arasında ayrım yapmıyorum ama Türkiye’de Kürtler ikinci sınıf insan muamelesi görüyor.’’

Kamera kaydı yapılmasını istemeyen göçmenlerin ABD’ye iltica etme nedenleri arasında; en önemli neden ayrımcılığa maruz kalmaları. Yüz yüze görüştüğümüz yaklaşık 30 kişi, siyasi ya da etnik kimlikleri nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldıklarını ifade etti.

TÜRKÇESİNİ GELİŞTİREN ‘GÖNÜLLÜ’ SHULTZ

Kaçak göçmenlere gönüllü yardım desteği sağlayan John Shultz, Türkiye’den gelenleri “Merhaba” diyerek karşılıyor. Türkiye’den gelenlerin son dönemde çok arttığını, Jacumba sınırından girenlerin büyük bir çoğunluğunun Columbia, Türkiye ve Çin’den gelenlerin oluşturduğunu söylüyor. Shultz göçmenlerden öğrendiği Türkçe kelimelere her gün bir yenisini daha eklediğini belirterek bildiği kelimeleri sıralıyor: “Ekmek”, “Hadi bakalım”, “Evet”…

 

ABD ile Meksika arasındaki sınır 3145 kilometre uzunluğunda. Yıllık 300 milyon insan ve 90 milyon aracın kullandığı sınırın 1044 kilometresinde uzunluğu 20 metreye varan metalden bir duvar ve tel örgüler bulunuyor. Sınır boyunca ucuz bucaksız çöller de iki ülke arasında doğal bir bariyer oluşturuyor. Sınır boyunca kimi noktalar özel mülk olduğu için buralarda devasa duvarları görmüyoruz. Sıklıkla bu noktaları kollayan göçmenler buralardan geçerek Amerikan sınır polisine teslim oluyor.

Sınır polisi gelen her göçmeni kayıt altına alıyor. Göçmenlerin tek tek fotoğraflarını çekiyor ve üzerlerini arayarak kendisine zarar verecekleri her şeye el koyarak göçmenleri yasal işlemlerin yapılacağı kamplara götürüyor. İşlem merkezindeki şartlar yoğunluktan dolayı son derece ağır.

Tüm işlemler bittikten sonra kaçak göçmenler ülkenin değişik yerlerine dağılarak hakim karşısına çıkacakları günü bekliyor.

Göçmenler ABD’ye geldikten 180 gün sonra yasal olarak çalışma hakkı kazanıyorlar.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com