Brezilyalı foto muhabir Sebastião Salgado, Paris'teki bir fotoğraf çekimi için poz veriyor, 18 Mayıs 2021. (Fotoğraf: JOEL SAGET / AFP)
Doğa ve insanlığa dair ödüllü tanıklıklarıyla bilinen Brezilyalı fotoğrafçı ve çevreci Sebastião Salgado 81 yaşında hayata veda etti. Kendisi ve eşi tarafından kurulan Instituto Terra, Cuma günü bu bilgiyi doğruladı ancak fotoğrafçının ölüm koşulları veya nerede gerçekleştiği hakkında ayrıntı vermedi.
Instituto Terra’dan yapılan açıklamada “Sebastião zamanımızın en iyi fotoğrafçılarından biri olmanın ötesindeydi. Onun objektifi dünyayı ve onun çelişkilerini ortaya çıkardı; yaşamı, dönüştürücü eylemin gücünü (getirdi).” denildi.
Salgado’nun hayatı ve çalışmaları, Wim Wenders ve oğlu Juliano Ribeiro Salgado’nun birlikte yönettiği 2014 yapımı “The Salt of the Earth” adlı belgesel filmde anlatıldı.
Etiyopya, 1984, Sebastião Salgado
Salgado uzun yıllar Paris’te yaşadı ve ekonomi diplomasını aldıktan yıllar sonra, 1973’te zamanını tamamen fotoğrafçılığa ayırmaya başladı.
Tarzına siyah-beyaz görüntüler, zengin tonlama ve duygu yüklü senaryolar damgasını vurdu.
Doğa, çevre sorunları ve yoksul topluluklar başlıca ilgi alanları arasındaydı.
Salgado ve eşi Lélia Wanick Salgado, sadece Salgado’nun işlerini yürüten Amazonas Images adlı bir ajans kurdular.
Brezilyalı foto muhabir Sebastião Salgado Paris’teki bir fotoğraf çekimi için poz veriyor, 18 Mayıs 2021. (Fotoğraf: JOEL SAGET / AFP)
Dünyanın en önemli belgesel fotoğrafçılarından biri olarak kabul edilen Brezilyalı sanatçı Sebastião Salgado, 82 yaşında hayatını kaybetti. 55 yıla yayılan kariyerinde 130’dan fazla ülkede çektiği çarpıcı siyah-beyaz karelerle, yoksulluğu, çatışmayı, göçü ve doğanın kırılgan güzelliğini belgeledi.
1944’te Brezilya’nın Minas Gerais eyaletindeki Aimorés kentinde doğan Sebastião Salgado, ülkesindeki askeri diktatörlükten kaçarak 1969’da Fransa’ya yerleşti. İktisat eğitimi alan Salgado, fotoğrafçılığa tam anlamıyla 1973 yılında yöneldi. Zamanla siyah-beyazın derin tonlarıyla örülü, duygu yüklü ve etkileyici kareleriyle dünya çapında tanındı. Özellikle yoksulluk içindeki topluluklara gösterdiği ilgi, onun belgesel fotoğrafçılığına sosyal bir vicdan yükledi.
Salgado’nun öne çıkan çalışmaları arasında; dünyanın farklı yerlerinde bedensel emekle çalışan işçileri belgelediği Workers, yerinden edilmiş insanlar ve mülteciler üzerine yoğunlaştığı Exodus (ya da Migrations), ve Brezilya’daki Amazon bölgesinin doğal güzelliklerini ve yerli halklarını belgeleyen Amazonia serisi yer alıyor.
Fotoğraflarıyla yalnızca belgelemeyi değil, aynı zamanda dönüştürmeyi de amaçlayan Salgado, eşi Lélia Deluiz Wanick Salgado ile birlikte 1998 yılında kurduğu çevre vakfı Instituto Terra aracılığıyla doğaya da müdahil oldu. Kurumuş, çorak bir arazi olan aile çiftliğini yıllar içinde 3 milyondan fazla ağaç dikerek yeniden yağmur ormanına dönüştürdü. Bu alan, bugün Brezilya’nın Atlantik Ormanları içinde bir doğa koruma alanı olarak varlığını sürdürüyor.