Sonucu merakla beklenen illerden biri olan Hatay'da CHP'nin tartışmalı adayı Lütfü Savaş, resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kaybetmiş görünüyor. Kibirli tavırları ve hakkındaki yolsuzluk iddiaları hiç bitmeyen Savaş, önceki seçime göre yüzde 10'luk bir kayıp yaşadı. Hatay sosyolojisi Savaş'a kırmızı kartı gösterdi.
31 Mart yerel seçimlerinin en çok tartışılan ve sonucu merak edilen illerinden biri Hatay oldu. Mevcut başkan ve CHP’nin adayı Lütfü Savaş’ın kendi parti tabanından gördüğü muhalefet, Savaş’ın adaylığına tepki olarak siyasete soyunan Gökhan Zan’ın ortaya çıkan ses kayıtları, Savaş hakkında ayyuka çıkan yolsuzluk iddiaları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hatay mitinginde seçmeni “hizmet almak istiyorsanız bize oy vereceksiniz” tehdidi seçimin unutulmazları arasına girdi.
Ve nihayet düğüm çözüldü. Kesin olmayan sonuçlara göre Hatay’daki büyükşehir belediye başkanlığı seçiminde ipi bu sefer çok az farkla AKP adayı Mehmet Öntürk göğüsledi.
CHP’nin tüm büyükşehirlerde zafer kazandığı, AKP’nin adeta hezimet yaşadığı bu seçimde tek istisna Hatay oldu. Aslında perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. Neden mi?
Hatay nüfusunun yaklaşık üçte birini oluşturan Arap Alevisi (Nusayri) seçmen adaylarına duydukları tepki ve öfkeyi bu sefer sadece içlerinde tutamayarak sandığa yansıttı. Bu durum Alevi seçmenin CHP Genel Merkezine açık bir uyarısı olarak görülebilir aslında.
Dikkat çeken diğer sonuç, bir önceki seçimde yüzde 55 oy alan Lütfü Savaş’ın bu seçimde yüzde 44’te kalması. Zira AKP 2019 seçimlerine yakın bir oy alırken CHP’nin adayı yüzde 10 oy kaybetti. Özetle Lütfü Savaş’a duyulan öfke direkt sandığa yansıdı.
Lütfü Savaş, itiraz etse de sonucun değişmeyeceği düşünülüyor.
İşte tam burada TİP adayı Gökhan Zan’ın adaylığını da irdelemek gerekiyor. İlk anketlere göre yüzde 5-6 oy oranına ulaşan Zan, adaylar arasında üçüncü sırada görünüyordu. Ancak birden ortaya bir ses kaydı çıktı ve Zan çok zor durumda kaldı. Yine de ortaya çıkan ses kayıtları dahi Savaş’ın kaybetmesini engelleyemedi.
Peki iktidardaki AKP adayına zarar vereceği halde böyle bir konuşmayı kim ve neden sızdırdı? Tabii ki Lütfü Savaş’ın görevde kalmasını isteyen devletin “derin kulak teşkilatı” ilk akıllara gelen yer. Lütfü Savaş, büyükşehir belediye başkanlığına geldiği ilk günden itibaren “teşkilatla” bağlarını koparmadı. Teşkilatın Hatay’daki adamıyla her hafta yaptıkları halı saha maçında bir araya geldi. Aynı teşkilat, Savaş’ın yeniden kazanması için bütün imkanlarını seferber etse de kaybetmesini engelleyemedi.
Aslında Hatay’da adeta tarih tekerrür etti. Tam 10 önceki yerel seçimlerde AKP’nin büyükşehir belediye başkan adayı ve dönemin kudretli ismi Sadullah Ergin, kibri ve Ali Dibo olarak bilinen hafızalara kazınan yolsuzluk iddiaları nedeniyle Hatay’da seçimi kaybetmişti.
O gün aslında Lütfü Savaş kazanmamış Sadullah Ergin kaybetmişti. Bugün de yine aynı şey oldu. AKP adayı Mehmet Öntürk kazanmadı, kibir ve yolsuzlukla özdeşleşelen Lütfü Savaş kaybetti.