Yeni sezon intikam teması üzerine kurulmuş. İlk sezonda birinci olan Gin-hu, kazandığı bütün parayı ilk oyunda hayatını kaybedenlerin intikamını almaya harcamaya karar veriyor.
3 yıl önce büyük ses getiren Netflix yapımı dizi Squid Game, ikinci sezonuyla dönüş yaptı. Squid Game’i sadece bir dizi olarak incelemeyi uygun görmüyorum. Nasıl bir dizinin sadece dizi olarak kalmayacağını, popüler kültüre nasıl yön vereceğini gösteren en iyi örneklerden olduğunu düşünüyorum. Müziklerinden kıyafetlerine, oyunlardan alışveriş çılgınlığına kadar birçok alanda ses getirmişti. Hatta o dönem arkadaşlarıyla bu tarz oyunlar oynamaya çalışan çocuklar olmuş, topluma feci maaliyetleri de olmuştu.
Peki, nasıl oldu da bu kadar eleştirilen bir dizinin ikinci sezonu geldi? Çocuklara izlemeyin derken neden metrolarda diziye özgü kıyafetleri giyen insanlarla reklamlar yapıldı? Gerçekten sosyoloji uzmanları bu dizinin toplumda bıraktığı izleri incelemeli.
Sadece ilk sezondan fark var mı diye göz attığım dizide en çok dikkatimi çeken şey ve ilkiyle yapılabilecek kıyaslama, başta tiktok olmak üzere sosyal mecralar üç yıl içerisinde hayatımızın çok önemli bir kısmını işgal etmeye başlamış olması. Diziyi de senaristler bu bağlamda adeta güncellemiş. Dizideki karakterler fenomenlerin birer tiplemesi olmuş. Rap sanatçılarından, youtuberlara uzanan geniş bir portföy var bu sefer. Z kuşağını kabullenen yapımcılar bu sefer onları etkilemeyi kafaya koymuş. Z kuşağının sorgulayıcı tavrı dizinin geneline hâkim.
Yeni tema: İntikam
Yeni sezon intikam teması üzerine kurulmuş. İlk sezonda birinci olan Gin-hu, kazandığı bütün parayı ilk oyunda hayatını kaybedenlerin intikamını almaya harcamaya karar veriyor. Oyunun oynatanları bulmak için üç yıl boyunca kiraladığı otelde planlar yapıyor. Fakat hiçbiri işe yaramıyor ve yolu tekrar oyuna düşüyor.
Dizide oyunlardan çok, katılanların psikolojik savaşları dikkat çekiyor. Senarist bize paranın yaptıramayacağı şey yoktur mesajını iletmeye çalışmış. Tabii platformun resmen yayın politikası haline gelmiş LGBTİ+ propagandası da zoraki bir yerleştirmeyle karşımıza çıkıyor. Ben bu noktada bunun destek amaçlı olmadığını düşünüyorum, platformun tek amacı para kazanmak. Genelde Kore dizi ve filmlerinde bu tarz bir yaklaşımla pek karşılaşılmaz. Squid Game’in ‘platformun en çok izlenen dizisi’ ünvanlı bu temanın işlenmesini de zorunlu hale getirmiş gibi gözüküyor.
İnsan sorgulanmadan yapamıyor, neden?
Kan ve vahşet zaten dizinin olmazsa olmazı. İnsan sorgulamadan yapamıyor, neden? Nedenine oyunun yaratıcılarından cevap geliyor. Bu insanlar zaten topluma faydasız hatta zararlı. Daha iyi ve temiz bir toplum için!
Ben ikinci sezonun zorlama olduğunu düşünüyorum. Zaten ilk sezonda oyunlar oynanmış, nedenler açıklanmıştı. İkinci sezonun final bölümü ise sevenler için tam bir hayal kırıklığı oldu. Aslında bilerek bir yarım kalmışlık söz konusu. Çünkü yıl içinde devamı geleceği müjdelendi bile.
Seveni çok biliyorum ama ben vakit kaybı olarak görüyorum. O yüzden başta dediğim gibi ‘sadece’ göz attım.