Kate ‘kanserim’ dedi, spekülasyonlar bitmedi

Prenses Kate 2.5 aydır ortalarda yoktu. Söylentileri gidermek için çocuklarıyla birlikte bir fotoğrafını yayınladı. Fotoğrafta oynamalar tespit edilince sosyal medya onlarca iddiayla çalkalandı. Sonunda çıkıp, ‘kanserim’ dedi ama açıklama komplo teorilerini bitirmeye yetmedi.

Prenses Kate Middleton (Fotoğraf: Stephen Lock/i-Images via ZUMA Press - Depo Photos)

Ocak ayından beri ortalarda görünmeyen Kate Middleton olarak da bilinen Galler Prensesi Catherine kansere yakalandığını açıkladı, ama bu acı haber aylardır devam eden internet söylentilerini bitirmeye yetmedi. Aylardır başta sağlığı ve aile hayatı hakkındaki olmak üzere sayısız spekülasyon ortaya atılmıştı. Her ne kadar İngiliz tabloid gazetelerinin ateşi dinse de, sosyal medyadaki komplo teorileri devam ediyor.

KOT PANTOLONLU AÇIKLAMA

Catherine geçen hafta çimenler ve nergislerle çevrili bir bankta tek başına oturduğu ve sakin bir şekilde kanser tedavisi gördüğünü anlattığı kısa bir video yayınladı. Çizgili bir kazak ve kot pantolon giymişti, saçları yapılmamıştı, yüzünde de makyaj yoktu. Tüm aile için inanılmaz derecede zor bir kaç ay olduğunu ifade ettiği konuşmasında ‘’Ocak ayında Londra’da büyük bir karın ameliyatı geçirdim. o sırada durumumun kanser olmadığı düşünülüyordu. Ameliyat başarılıydı ancak ameliyat sonrası yapılan testlerde kanserin mevcut olduğu ortaya çıktı. Tıbbi ekip, bir koruyucu kemoterapi kürü önerdi. Şu anda bu tedavinin erken aşamalarındayım’’ dedi.

‘BÜYÜK BİR ŞOK YAŞADIK’

Haberin tüm aile için ‘büyük bir şok’ olduğunu belirten Kate, kendisinin ve Prens William’ın genç ailelerinin iyiliği için ve yaşananları yönetmek için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını söyledi. Bu sürecin, tahmin edebileceği gibi zaman aldığının altını çizen Kate, ‘’Tedavime başlamak için büyük bir ameliyatın ardından toparlanmam zaman aldı. Ama en önemlisi, her şeyi George, Charlotte ve Louis’e onlara uygun bir şekilde açıklamak ve onlara benim iyi olacağıma dair güvence vermek zamanımızı aldı’’ dedi.

Galler Prensesi Kate Middleton (Fotoğraf: Martyn Wheatley/i-Images via ZUMA Press – Depo Photos)

AYLARDIR GÖRÜNMÜYORDU

Duyuru, prenses hakkında yoğun bir ay süren haberlerin ardından geldi. Kraliyet ailesiyle birlikte son görülmesi, Noel zamanı Sandringham’da kiliseye giderken kalabalığa el salladığı zamandı. Daha sonra 17 Ocak’ta saray, Kate’in detayları belirtilmeyen karın ameliyatı için hastaneye kaldırıldığını ve muhtemelen en azından Paskalya’ya kadar halkın arasına çıkmayacağını açıkladı. Haftalar geçtikçe internetteki söylentiler artmaya başladı. ‘Kate nerede?’ sorusu ve sarayın ketum tutumu, komplo teorisyenlerini kışkırttı. Prenses kötü saç kesimi yüzünden mi saklanıyordu? İntihar girişiminde mi bulunmuştu? Kocasının evlilik dışı ilişkisi nedeniyle depresyonda mıydı? Yoksa kendisinin yasak aşkı ortaya çıktığı için mi saklanmak zorunda kalıyordu?

Kate Middleton, (FOTOĞRAF: AFP)

Sosyal medyadaki söylentilerin bazıları o kadar detaylıydı ki, okuyanların inanmamasına şaşılırdı. Prens William’ın metresi olduğu iddia edilen bir kadın hakkında detaylı bilgiler veriliyor, o kadının çocuklarının babasının aslında William olduğu, tahta oturacak kişilerin sıralamasının değiştiği öne sürülüyordu. Bir başka teoride ise, Kate’in çocuklarının babasının William değil, yasak aşk yaşadığı başka bir erkek olduğu savunuluyordu. Bu iddiaları yayanlar, onlarca isim, yer adı sıralıyor, sayısız fotoğraflar eşliğinde kronolojik açıklamalar yapıyor ve iddialarının tümümün delilleri olduğunu söylüyordu. Bu yaşananlar nedeniyle Kate’in intihar ettiği, ya da William tarafından dövüldüğü ve vücudundaki kırıklar nedeniyle ortaya çıkamadığı da iddialar arasındaydı. Söylentiler dayanılmaz bir hal almaya başladı.

HALKLA İLİŞKİLER FOTOĞRAF SKANDALI

Sonunda, İngiliz Anneler Günü’nde saray, William’ın çektiğini belirttikleri, Catherine ve çiftin üç çocuğun bir arada olduğu bir fotoğraf yayınladı. Kensington Palace’ın X (Twitter) hesabında yayınlanan fotoğraf şaşırtıcı derecede güzeldi. Üç çocuk da kameraya doğru gülümsüyor ve Catherine mutluluk saçıyor gibi görünüyordu. Ancak çok geçmeden sosyal medya ortamlarında söylentiler başladı. Prensesin ceketindeki fermuarda tuhaf bir şeyler vardı. Charlotte’un kolunun çevresinde de tuhaf bir bulanıklık vardı. Fotoğraftaki kıyafetler ile kraliyet ailesinin daha önceki bir etkinlikte giydiği kıyafetler arasındaki benzerlikler dikkat çekiyordu. Görüntünün yayınlanmasından kısa bir süre sonra, AP ve Reuters dahil olmak üzere haber ajansları, fotoğraftaki manipülasyonu gerekçe göstererek, fotoğrafı yayından çektiler. Bugüne kadar kraliyet ailesine ilişkin fotoğrafları sorgusuz yayınlayan haber ajansları, sarayın güvenilirliğini sorgulamaya, geriye dönük incelemeler yapmaya başladı.

KRALİYET İTİBARINI ÖZÜRLE KORUMAYA ÇALIŞTI

Fotoğrafın üzerinde oynamalar yapıldığının açığa çıkması ve sarayın ham fotoğrafı yayınlamayacağına dair açıklaması, internet medyası ve sosyal medya fenomenleri için bulunmaz fırsat oldu. Bir iki gün içinde Prenses Kate, kocası Prens William ve çevresindekiler için ortaya atılan komplo teorilerinin haddi hesabı yoktu. Söylentileri gidermek için yayınlanan fotoğraf şüpheleri daha da artırınca, beklenmedik bir gelişme yaşandı. Saray için nadir görülen bir özür yayınlandı. Kate, adına yapılan açıklamada, ‘’Birçok amatör fotoğrafçı gibi ben de ara sıra düzenleme denemeleri yapıyorum. Dün paylaştığımız aile fotoğrafının yol açtığı kafa karışıklığından dolayı özür dilemek istedim’’ denildi.

BU SEFER DE KATE’İN DUBLORÜ ORTAYA ÇIKTI

Bu duyuru, prensesin neden ortadan kaybolduğunu açıklamıyordu. Tık sayısınca para kazanan sosyal medya fenomenleri, Kate ve William hakkındaki iddialarına devam ettiler. İngiliz bulvar gazetesi Sun, beyzbol şapkası giymiş William ve spor ayakkabılarıyla Catherine’in göründüğü kısa bir video yayınladı. Windsor’daki bir çiftlik marketinde ellerinde alışveriş çantaları taşırken çekilmiş düşük kaliteli video, söylentileri daha da artırdı. Kate yürüyemediği için dublör veya kiralık aktör tutmuşlardı. Düşük kaliteli görüntülerdeki kadın da zaten Kate’a hiç benzemiyordu. Sosyal medya bu sefer de videonun gerçekliğini sorgulamaya başladı. Twitter’da bir kullanıcı, yürüyen merdivenin altındaki karmaşa ve yığılmayı gösteren bir videonun üzerine, ‘’Londra’nın her yerinde kahverengi saçlı beyaz kadınlar, bulanık görüntülü Kate Middleton rolü için seçmelere gidiyor’’ diye yazdı.

HASTANEDE SKANDAL

Söylentilerin arasında İngiliz Bilgi Komiserliği Ofisi, Catherine’in Ocak ayında ameliyat olduğu hastanede kişisel veri ihlali nedeniyle soruşturma başlattığını açıkladı. Personelden en az birinin prensesin tıbbi kayıtlarına erişmeye çalıştığı iddia edildi. Hastanenin CEO’su, ‘’Bize her gün güvenen tüm hastalarımıza sunmayı hedeflediğimiz olağanüstü özenden büyük gurur duyuyoruz. Hasta bilgilerinin izlenmesi için her türlü sistemlerimiz mevcuttur. Herhangi bir gizlilik ihlali durumuna karşı tüm tedbirler alınmıştır’’ dedi.

SONUNDA KATE KONUŞTU

Bu kadar gelişmenin arasında hala ne olup bittiği tam olarak açıklanmadığı için söylentiler bitmek bilmiyordu. Sonunda Kate, haberin başında detaylarını verdiğimiz o meşhur açıklamasını yaptı. Her ne kadar prensesin kanserle ilgili duyurusu, son birkaç haftada yapılan komplo teorilerinin büyük kısmını sona erdirse de, tümünü bitiremedi. Sosyal medyadaki yüzlerce amatör hafiye, komplo teorisyen, ve spekülasyon tüccarları senaryolarını güncelleyerek, yeni bir atağa başladı.

YANLIŞ İLETİŞİM VE ŞEFFAFİYET EKSİKLİĞİ

Sarayın sürecin başından beri devam eden başarısız iletişim stratejisi ve şeffaflık eksikliği, yaşanan kaosun temel nedeni. Kensington Sarayı, Kate’in videosuyla söylentilere son vermeyi umuyor. Bu nedenle alışılagelmiş kraliyet videolarının dışında bir kayıt yayınladılar. Geçen yıl hayatını kaybeden Elizabeth ve şimdiki Kral Charles videolarında genellikle görkemli altın rengi masada otururken görüntülenirdi. Çekimler, BBC tarafından görevlendirilmiş, profesyoneller tarafından yapılır, çekim açıları, geride görünen eşya ve objeler önceden kurgulanır ve planlanırdı. Ancak Kate’in kıyafetlerinden videonun kalitesine kadar onlarca detay, bu süreçlerin işlemediğini gösteriyor.

Prens William ve eşi Kate Middleton (FOTOĞRAF: STANSALL / AFP)

YÜK YİNE KATE’İN OMUZLARINDA

Sıradan bir kot pantolon ve çizgili kazakla görünen Kate, altın yaldızlı bir masada değil, halkın bağ kurabileceği ve gerçekçi bir görüntü vermişti. Taç giyme töreninde ya da herhangi bir saray etkinliğindeki ışıltılı prenses Catherine’den eser yoktu. Üç çocuklu bir anne olarak tedavisine saygı gösterilmesini istiyor ve mahremiyeti için adeta yalvarıyordu.

SÖYLENTİLER DURULDU, AMA DİNMEDİ

Halk ve sosyal medya bu beklentiye nasıl cevap verecek henüz bilinmiyor. Teknik insanlar, videoyu parçalara ayırıp her kareyi detaylıca incelediler. Saray ile halk ve basın arasındaki güven sarsılmış görünüyor. Sosyal medyadaki söylentiler azalsa da bitmedi. Onlarca fenomen, hala sarayın duyulmasını istemediği bazı skandalların üstünü örtmek için Kate’in hastalığını kullandığını iddia ediyor. Velhasıl, başta iyi planlanmayan halkla ilişkiler çabaları ve hatalı adımlar nedeniyle, Kate ve İngiliz kraliyet ailesi hakkındaki spekülasyonlar artarak devam ediyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com