Mothers’ Instinct: Acı yüzleşmeler, yas ve paranoya

Fransız sinemacı Benoît Delhomme’un ilk uzun metraj yönetmenlik deneyimi olan Mothers’ Instinct, sürpriz finaliyle şaşırtıyor. Yas sürecindeki bir annenin dünyasına yapılan yolculukla sarsıyor.

Annelik kadın için dünyanın hem en güzel hem de en zor rolü. Bir annenin bu hayatta yaşayabileceği en büyük acı da evladını kaybetmek. Anneliğe, acıya ve yas sürecine değinen Mothers’ Instinct psikolojik gerilim tarzında.

2024 yapımı Mothers’ Instinct, aslında 2018 Belçika yapımı Duelles’in bir Hollywood uyarlaması. Başrollerde Hollywood’un güçlü iki kadın oyuncusu yer alıyor. Jessica Chastain ve Anne Hathaway.

Film, 1960 banliyö Amerikası’nda geçen hikâye; iki yakın arkadaştan Celine’nin çocuğunu trajik bir şekilde kaybetmesiyle ikili arasında başlayan çatışmaları ve paranoyaları konu alıyor. 1960’ların atmosferi film başlar başlamaz sarıyor sizi. Kıyafetler, seçilen mekanlar, lüks yaşam tarzı, muhteşem evler… Kariyerini bırakıp anneliğe kendini adamış iki yakın arkadaşın çocuklarına olan düşkünlüğü abartı denilecek seviyede.
Alice (Jessica Chastain) gazeteci. Mesleğine dönmeyi arzuluyor. Celine ise hemşire, bütün dünyası çocuğu olmuş. Sanırım bu bağlılığın en büyük nedeni bir daha çocuğunun olamayacağı gerçeği. Bu gerçekle doğumu sırasında yüzleşiyor ve kendini tamamen tek çocuğuna adıyor.

Kadınların dayanışmasını ve dostluğunu imrenerek izlerken bir anda Celine’nin çocuğunu kaybetmesiyle hikâye başka bir boyuta taşınıyor. Oyunculuklar birden muazzam bir değişiklik gösteriyor. Bu iki iyi kadın oyuncuyu birlikte izlemek gerçekten çok zevkli. Anne Hathaway’in yas sürecini yaşıyormuş gibi gerçekçi bir şekilde yansıtmasına hayran kaldım. Bu oyunculuk da filmin sonunda sizi ters köşe yapacak finali çok iyi saklıyor.

Anneler hislerinde yanılmaz mı? Siz de zaman zaman annem haklıymış dediğiniz durumları yaşamışsınızdır. İşte Alice karakteri de paranoyaları ve annelik hisleri arasında sıkışıp kalıyor. Burda baba figürlerine de değinmek lazım. Erkek karakterlerde film boyunca sessizlik hakim. Çocuğunu kaybeden bir babanın da mücadelesini görmek istiyorsunuz, bekliyorsunuz, ama…

Filmdeki psikoljik yansımalar gayet başarılı. Hikâye geniş bir mekânda geçmiyor. Ama çekimler çok başarılı. Olay örgüsü sizi dönemden uzaklaştırmıyor. Mekân ve müzik uyumu da fena değil… Fakat müzikleri konusunda farklı bir beklentiye girdim. İyi bir psikolojik gerilimle karşı karşıyayken, müziklerle bu lezzet daha da arttırılabilirdi.

Fransız sinemacı Benoît Delhomme’un ilk uzun metraj yönetmenlik deneyimi olan Mothers’ Instinct, finaliyle de sizi şaşırtıyor. Yas sürecindeki bir annenin dünyasına yaptığınız yolculuk hem sizi sarsıyor hem de iyi bir film izlemiş olmanın keyfini yaşatıyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com