Madenci şehri Gelsenkirchen’den Taylor Swift geçti

Gelsenkirchen kenti, üç gün boyunca ünlü sanatçı Taylor Swift'i ağırladı. Bir dönem kömür madenleri ile ülke ekonomisine önemli katkıda bulunan şehrin adı sanatçının onuruna "Swiftkirchen" olarak değiştirildi.

Almanya’nın Ruhr havzasında yer alan ve adını daha çok Schalke semtinden doğan ünlü futbol kulübü ile duyuran Gelsenkirchen kenti, üç gün boyunca ünlü sanatçı Taylor Swift‘i ağırladı. Bir dönem kömür madenleri ile ülke ekonomisine önemli katkıda bulunan kasabanın adı sanatçının onuruna “Swiftkirchen” olarak değiştirildi. İlyas Tüfekçi’den Mesut Özil’e ve İlkay Gündoğan‘a kadar onlarca Avrupalı Türk futbolcunun yetiştiği toprakların futbol arenasında tezahüratların yerini İngilizce şarkılar aldı.

Tüm zamanların en başarılı turnesi olarak gösterilen “The Eras” için Hamburg ve Münih’te de konser verecek olmasına rağmen Taylor Swift, üst üste üç gün Gelsenkirchen’de 62 bin hayranının karşısına çıktı.

Sevenleri için verdiği konserler birer şölene dönüşen sanatçının sahne alacağı Veltnis Arena’da “gececiler” dikkati çekiyordu. Swift’in sahne performansını en önlerden izlemek için yaz soğuğunda stadyum yanında sabahlayan “Swiftie’ler” -sanatçının fanları böyle adlandırılıyor- güneşin yağmurla sık sık yer değiştirdiği günün sabahında çok heyecanlıydı. Her ne kadar Swift konserlerinden sonra bir tür hafıza kaybı yaşadığını bildiren çok sayıda hayran itirafı olsa da şarjı dolu telefonlar ne güne duruyor! Üstelik bu günü hatırlatan o kadar çok “ritüel” var ki… Değiş tokuş edilen bilezikler, farklı zamanlarda çıkmış albümlere gönderme yapan kostümler, selfiler, videolar…

Almanya’nın saygın gazeteleri konserin ekonomisi, sosyolojisi ve psikolojisine yönelik sayısız makale yayımlarken, bulvar gazetesi Bild, Swift’in Amerikan futbolu yıldızı erkek arkadaşının peşinde; “Travis Kelce nerede, alkışlıyor mu” gibi sorulara kendince yanıt arıyor.

Öte yandan çevre kasaba ve kentlerdeki sıradan olayları da bulvar gazetelerinde sanatçıya atıf yapılarak veriliyor: “Taylor Swift konseri yakınlarında polis operasyonu!” Meğer bir konutta yardıma muhtaç bir kişi varmış ve bunun için acil servis çağrılmış, küçük patlama sesleri duyulmuş.

Öte yandan fırsatçılık her yerde aynı herhalde. ABD’li megastar Taylor Swift’in üç konser vereceği Gelsenkirchen’de ve kasabanın bulunduğu Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde (NRW) otel fiyatları almış başını gitmiş. Tabii kötü de olsa bir oda bulunabilirse…

Ünlü booking.com platformunda iki gece için 1000 Euro’ya varan fiyatlar talep edilmiş. Normal zamanlarda 100 Euro’nun altında seyreden konaklama ücretleri de en az konser biletleri kadar el yaktı. Karaborsaya düşmeyenler hariç biletlere konsere girmek 100 ile 300 Euro arasında değişen fiyatlar verildi. VIP bilet paketleri ise neredeyse 400 Euro’ya satıldı.

Kuzey Ren Vestfalya’daki Alman Otel ve Restoran Birliği (Dehoga) sözcüsü Thorsten Hellwig, “Otel fiyatları temelde bir piyasa durumunun sonucudur, bu nedenle arz ve talebe bağlıdır ve çok değişkendir” diyor gerekçe olarak.

Sahnenin kurulduğu konser alanından yapılan paylaşımlar ise en az konser kadar neşeli oldu. Modern zamanların pop kraliçesi “The Eras” turnesinin ilk gününde, hiçbir Amerikalının adını dahi bilmediği ya da telaffuz edemediği bir şehirde sahneye Almanca konuşarak başladı. Daha da şaşırtıcı olan, 50 yıllık gurbetçilerin ve eskisinden yenisine siyasi mültecilerin adını telaffuz edemediği Gelsenkirchen adını kusursuz telaffuz ederek… Kasabayı övmeyi de ihmal etmedi. Üstüne, Almanca, “İyi akşamlar” ve “Sizi gördüğüme sevindim.” diyor. Bunu Almanca başarmak her zaman takdire ve alkışa değer…

Ve Taylor Swift konserlerinin geleneksel hale gelen sahneleri… Swift’in her konseri biri gitarla, diğeri piyanoyla çaldığı iki sürpriz şarkı ile bitiyor: “Invisible String”,  “Slut”, ‘Superstar” ve “False God” melodileri iddia edildiği gibi sürpriz oluyor.

Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift (FOTOĞRAF: ANDRE DIAS NOBRE / AFP)

Daha sonra sanatçı şapkasını küçük bir Swiftie’ye takıyor, bir hayranına su vermek için performansı durduruyor ve konuşuyor: “Daha önce Gelsenkirchen’de Red‘den hiç şarkı söylemedim. Bugün bunu yapıyor olmak çok güzel. Almanya için şarkı söylememe izin verilmeyeli uzun zaman olmuştu.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com