"Here", yapay zekânın sinema endüstrisindeki potansiyelini gözler önüne sererken, bu teknolojinin sektörde nasıl bir dönüşüm yaratacağına dair tartışmaları da beraberinde getiriyor.
Hollywood’da yapay zekânın sinema üzerindeki etkileri tartışılırken, TriStar Pictures çığır açan bir adım attı. Geçtiğimiz hafta günü vizyona giren “Here” filmi, aktörler Tom Hanks ve Robin Wright’ın yüzlerini yapay zekâ ile gerçek zamanlı dönüştüren 50 milyon dolarlık bir yapım. Yönetmenliğini Robert Zemeckis’in üstlendiği film, yapay zekâ destekli görsel efektlerin sinema dünyasında yeni bir dönemi başlatabileceğini gösteriyor.
2014 yılında yayımlanan bir çizgi romandan uyarlanan “Here”, farklı zaman dilimlerinde New Jersey’deki bir oturma odasında geçiyor. Filmde, farklı yaşlardaki karakterleri canlandırmak için başka oyuncular yerine Hanks ve Wright’ın yüzleri, Metaphysic adlı görsel efekt şirketinin geliştirdiği yapay zekâ teknolojisiyle değiştirildi.
Wired dergisinde yer alan habere göre, Metaphysic, gerçek zamanlı yaşlandırma ve yüz değiştirme teknolojilerini kullanarak oyuncuların görünümünü anında modifiye edebilen bir sistem geliştirdi. Çekimler sırasında, film ekibi oyuncuların hem doğal halleri hem de sahnenin gerektirdiği yaşlardaki halleri için iki ayrı monitörü izledi.
Bu teknoloji, Hanks ve Wright’ın önceki filmlerinden toplanan görüntülerle özel makine öğrenimi modelleri eğitilerek oluşturuldu. Yüz hareketleri, cilt dokuları ve ışıklandırma gibi detaylar da göz önünde bulundurularak geniş bir veri seti kullanıldı. Sonuç olarak, geleneksel post prodüksiyon yöntemlerinin aylar süren manuel çalışmalarını gerektirmeden, anında yüz dönüşümleri elde edildi.
“Here”, yapay zekânın sinema endüstrisindeki potansiyelini gözler önüne sererken, bu teknolojinin sektörde nasıl bir dönüşüm yaratacağına dair tartışmaları da beraberinde getiriyor.