Gıda alerjisinde çığır açan gelişme

Astım ilacı Xolair’ın, alerjen gıdalara maruz kalındığında semptomları hafiflettiği ortaya çıktı.

  • ü
  • 27 Şubat 2024
  • ü
  • Yaşam

Kronik şiddetli astım tedavisinde yaygın olarak kullanılan Xolair adlı ilacın, birçok yaygın gıda alerjenine karşı reaksiyonları da önemli ölçüde azalttığını ortaya koydu. Stanford Medicine tarafından yürütülen araştırmaya göre, alerjiye neden olan antikorlara bağlanan bir ilaç, çocukları alerjiyi tetikleyen gıdaları yanlışlıkla yediklerinde ortaya çıkan tehlikeli reaksiyonlardan koruyabilir.

Xolair, kızarıklık ve alerjiye yol açan bağışıklık hücrelerini aktive eden İmmünoglobulin E (IgE) olarak bilinen bir molekülü devre dışı bırakarak sentetik bir antikor görevi görüyor. Yapılan deneylerde, hastalar yalnızca maruziyetlere karşı dayanıklı olmakla kalmadı; hastaların üçte ikisi, tipik olarak bir reaksiyonu tetikleyecek küçük miktarlardaki gıdayı sindirebildiklerini de bildirdi.

YILDA 30 BİN KİŞİ ACİL SERVİSE KOŞUYOR

New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan bir araştırmanın yapıldığı ABD’de yaklaşık, 4 milyonu çocuk olan, 20 milyon insanda tüm vücutta ciddi semptomlara sebep olabilen gıda alerjisi mevcut ve bu durum yılda yaklaşık 30.000 acil servis ziyaretiyle sonuçlanıyor. Şiddetli alerjisi olan kişilerin alerjilerini tetikleyecek gıdalardan tamamen kaçınmaları tavsiye ediliyor; ancak yer fıstığı, süt, yumurta ve buğday gibi yaygın alerjenlere günlük hayatın içinde bir çok yerde fark etmeden maruz kalınabiliyor.

KORKMADAN KULLANABİLECEKLER

Çalışmanın kıdemli yazarı, Stanford Medicine’da Sean N. Parker Alerji ve Astım Araştırmaları Merkezi’nin müdür vekili olan tıp ve pediatri doçenti Sharon Chinthrajah, Xolair’in bir tedavi olmadığına ve hastaların alerjen gıdalardan uzak durması gerektiğine dikkat çekti ve bu ilacın hastaların istemsiz maruziyetlerden korkmadan günlük hayatlarına devam etmelerini sağlayacağını ifade etti.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)  ilacın 1 yaş ve üzeri hastalarda, hastaların kilolarına ve alerjenlere verdiklere reaksiyonlara bağlı olarak, kullanılabileceğini onayladı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com