Eurovision şarkı yarışmasında en politik final: Sertab burada, Abba nerede?

Geçen hafta İsveç’te yapılan Eurovision şarkı yarışması, son yılların en politik finallerinden birisine sahne oldu. İsrail, halk oyundan birinci çıkarken, yarışmanın galibi tarafsızlığı ile bilinen İsviçre oldu. Türkiye’de İsviçreli şarkıcı Nemo’nun performansından ziyade kostümü gündem oldu.

İsviçreli şarkısı Nemo (Fotoğraf: Tobias SCHWARZ / AFP)

Eurovision şarkı yarışmasının 2024 finali geçen hafta yapıldı. Türkiye, 10 yılı aşkın bir süredir yarışmalara katılmadığı için ne final, ne de etrafındaki tartışmalar Türkiye’ye fazla yansımadı. Sadece MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin meclisteki grup toplantısında yarışmanın galibi İsviçreli Nemo’nun eteğini uzun uzun anlattı. O nedenle, son yılların en tartışmalı finallerinden birisine sahne olan yarışmada neler yaşandı, bakalım…

EN POLİTİK FİNAL

2023’teki yarışmayı İsveçli Loreen’in kazanmasından sonra bu yılki finaller İsveç’in Malmö kentinde yapıldı. İsrail’in de katılımcılar arasında olması nedeniyle, yarışmanın yapıldığı salonun çevresinde hem protestolar oldu, hem de üst seviyede güvenlik önlemi alındı. Eurovision tarihinin en politik finallerinden birisi, belki de birincisi olan İsveç’teki yarışmayı, tarafsızlığı ile bilinen İsviçre’nin kazanması da dikkat çekiciydi. Avrupalılar, politik tartışmalara uzak durup, tarafsız bir seçim yapmayı tercih etti. İsviçre’yi temsil eden 24 yaşındaki Nemo, geceye bahisçilerin üçüncü favorisi olarak girdi, ancak kazanmasıyla tüm Avrupa’ya derin bir ‘oh’ çektirdi. Zira, tüm ülkeler politik bir duruş sergileyen bazı jürilerin desteğiyle İsrail’in birinci olmasından korkuyordu.

KUPAYI KIRAN ‘NEMO’

İsviçre’nin kendini ‘nonbinary’ olarak nitelendiren sıradışı yarışmacısı Nemo, davul ve bas odaklı şarkısı ‘The Code’ ile zafere ulaştı. Türkiye’de pembe peluş kostümü ve saten eteği ile gündeme gelse de, Avrupa’da dev bir döner tablanın üzerindeki yüksek notalı performansıyla konuşuldu. Efsanevi vokal Freddie Mercury’nin gençliğindeki halini andıran pozları, ertesi gün tüm Avrupa gazetelerinin birinci sayfasında yer aldı. Genç şarkıcı zafer kutlaması sırasında kazara cam kupayı kırınca, hemen yedeği devreye girdi. Muhtemelen böyle bir durum yaşanabileceğini tahmin eden İsveçliler, IKEA zekasını çalıştırdı ve Nemo’ya ikinci bir kupa verdi.

(Fotoğraf: Fabrice COFFRINI / AFP)

İNGİLİZLERE HALKOYU ŞOKU

Bir zamanların yüksek puanlar toplayan ülkeyi İngiltere, Brexit kararından beri, Türkiye’nin 1980’lerdeki halini hatırlatıyor. Son sıralara adeta demir atan İngiliz şarkıcılar, ne tür bir performans sergilerse sergilesin, Avrupalılardan puan alamıyor. Her ne kadar yarışmacının , içten performansı salonda çok alkış alan parçalar arasında olsa da, halk jürisinden ‘sıfır’ puan aldı. Yarışmayı 46 puanla 25 ülke arasında 18’inci sırada tamamlayan İngilizler, hayallerini gelecek yıla bıraktı.

GOTİK KIYAFETLER, EMOCU VE METALCİLER

Eurovision bir zamanlar, yeni pop akımlarının sahneye çıktığı mecra olarak bilinirdi. Maalesef uzun zamandır popçular biraz geride kaldı. 68. Eurovizyon yarışması gotik kıyafetli, melodramatik emocular ile metalcilerin geçit törenine dönüştü. Pekçok yarışmacının sıradışı kostümleri dikkat çekiciydi.

Sertap Erener

YARIŞMA İSVEÇ’TE, ABBA NEREDE?

Gözler Malmö’de, ‘Waterloo’ adlı parçasıyla Eurovision’u kazanmasının 50. yıldönümünde efsanevi İsveçli grup Abba’yı aradı. Ama Abba hayranlarının beklentileri boş çıktı. Eski şampiyonlardan Sertap Erener yarı finalde, Charlotte Perrelli, Conchita Wurst ve Carola ise finalde sahne aldı

Filistin yanlısı gruplar İsrail aleyhine protesto gösterisi yaptılar. (Fotoğraf: Tobias SCHWARZ / AFP)

İSRAİL TARTIŞMASI GÜNDEME DAMGA VURDU

Gazze işgali nedeniyle İsrail’in yarışmaya katılması ilk günden itibaren büyük tartışmalara neden oldu. Perşembe günkü yarı finalden itibaren, Gazze’deki işgal devam ederken İsrail’in katılımına kızan binlerce Filistin yanlısı protestocu Malmö’de toplandı. Sanatçılara da yarışmayı boykot etme çağrıları yapıldı. İsrailli yarışmacı Eden Golan’ın, Hamas’ın saldırısına atıf yapan sözleri yeniden yazıldı. O da, sargı bezlerinden oluşan bir kıyafet giyerek mesajını vermeyi seçti.

İsrailli şarkıcı Eden Golan (Fotoğraf: Tobias SCHWARZ / AFP)

İsrailli şarkıcı, kostümlü provalar sırasında yüksek sesle yuhalandı. Organizatörler, İsrail ekibine kendi güvenlikleri için otel odasından ayrılmamalarını tavsiye etti. Güvenlik artırıldı ve organizatörler sahne saldırılarına karşı hazırlandı. Final öncesinde İsrail’in katılımı açıkça eleştiren Hollandlı şarkıcının, bir ekip elemanını taciz ettiği gerekçesiyle yarışmadan diskalifiye edilmesi akıllara soru işaretleri getirse se, final büyük bir olay yaşanmadan tamamlandı. 20 yaşındaki Golan, halk oylamasında ikinci ve genel klasmanda beşinci oldu.

Sunucular Petra Mede ve Mans Zelmerlow (FOTOĞRAF: JONATHAN NACKSTRAND / AFP)

SUNUCULARIN PERFORMASI GÖZ KAMAŞTIRDI

Ev sahibi İsveç’in sunucuları, İsveç asıllı Hollywood aktristi Malin Akerman ve ülkenin sevilen komedyeni Petra Mede, yarışmayı samimiyet ve aptallığın başarılı bir karışımıyla yönetti. İsveç adına defalarca Eurovision’u sunan Mede, kazananın Gilmore Girls disizinin üçüncü sezon DVD’sini alacağını söylemesi, günün en sıradışı esprileri arasındaydı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com