ChatGPT, bitirme tezini bitirdi

Prag Ekonomi Üniversitesi'nin bazı bölümlerinde öğrencilerden gelecek dönemden itibaren mezuniyet tezi istemeyecek. Gerekçe yapay zeka... Öğrenciler bunun yerine öğrenciler proje hazırlayacaklar.

Prag Ekonomi Üniversitesi’nde işletme lisans öğrencileri, gelecek dönemden itibaren mezuniyet tezi yazmak zorunda kalmayacak. tezlerini büyük oranda yapay zeka araçları kullanılarak hazırlandığının farkında olduklarını belirten üniversite yönetimi, bunun yerine öğrencilere özel yetkinlikler kazandıracak projeler yaptıracak.

Son dönemde gittikçe bilinir hale gelen yapay zeka metin çevirmek, gezi planlamak, aşk mektubu yazmak dahil hayatı kolaylaştıran birçok işte kullanıyor. Aynı zamanda sahtekarlığa da yardımcı olan yapay zeka uygulamalarının hileleriyle başa çıkmakta zorlanan bir üniversite, gelecek dönemden itibaren öğrencilerden mezuniyet tezi istemeyeceklerin açıkladı. Bunun yerine öğrenciler proje hazırlayacaklar.

GERÇEK DÜNYAYI SINIFA TAŞIYACAK ADIMLAR

Lisans tezlerini kaldıracağını açıklayan Prag Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi, öğrencilerin iş hayatında ihtiyaç duyacağı projeler hazırlayacağını duyurdu. İşletme Fakültesi Dekanı Jiří Hnilica, tezi kaldırmalarının amacının eğitimi kolaylaştırmak olmadığını, aksine öğrencilere farklı yetkinlikler kazandıracak adımlar atmak olduğunu söyledi. Bu değişiklik için bir yıldan fazla bir zamandır tartıştıklarını belireten Dekan Hnilica, “Öğrencilerin kendilerinden beklenen öğrenme çıktılarını gösterebilecekleri başka ödevler yapacaklar. Bu nedenle lisans tezi gereksiz.” dedi. Fakülte bir süredir çalışma programını “gerçek dünyadaki konuları sınıfa taşıyacak şekilde” uyarlamayı düşünüyordu. Sürekli gelişen yapay zeka programları artık bu gelişmeyi büyük ölçüde hızlandırdı.

50 SAYFALIK TEZ YERİNE PROJE

Prag Ekonomi Üniversitesi’nin planı duyulunca, çok farklı tepkilerle karşılaştı. Dekan Hnilica, diğer üniversitelerle de görüşmeler yapıldığını belirterek, çoğunlukla olumlu tepkiler aldıklarını belirtti. Yapay zeka ile yazılan metinleri insanların yazdığı metinlerden ayırt etmenin neredeyse imkansız olduğuna işaret eden Dekan Hnilica, bu nedenle üniversitelerin yenilikçi adımlar atması gerektiğini söylüyor. Hnilica’ya göre fakültenin lisans tezini uygulamalı bir projeyle değiştirmesinin bir başka nedenini de, “öğrencilerimizin 50 veya 70 sayfalık metin üretmelerine gerek yok. Onların asıl ihtiyacı bir mali plan oluşturabilmeleri, bir grup insanı yönetebilmeleri ve bir şirketin veya işletmenin sağlıklı bir şekilde işletilmesini anlayabilmeleri gerekiyor.”

TEZLER BİR KENARA ATILIYOR

Üniversite yönetimine göre öğrencilerin gelecekte işlerine daha çok yarayacak projeler hazırlamaları daha faydalı. Bu tür projelerin “çoğunlukla yazıldıktan sonra zaten bir kenara bırakılan lisans tezlerinden” daha fazla katma değere sahip olduğunun altını çizen öğrenciler de özellikle ekonomi, işletme, iş idaresi gibi konularında proje hazırlamanının tezden daha faydalı olacağını söylüyor.

YÜKSEK LİSANS TEZİNE DEVAM

Darmstadt Uygulamalı Bilimler Üniversitesi tarafından Almanya çapında yapılan bir araştırma, öğrencilerin üçte ikisinin çalışmaları için zaten yapay zeka tabanlı araçlar kullandığını gösterdi. Alman öğrencilerin yarısı, ChatGPT kullandığını beyan etti. Her ne kadar lisans mezuniyet tezi uygulamasından vazgeçilse de, yüksek lisans mezuniyet tezi yazma uygulamasına devam edilecek. Ancak bu konuda da “Avrupa değer kurallarını koruyan” düzenlemeler hazırlanıyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com