Dünyada yeşil bina ödülüne layık görülen ilk ibadet mekanı Endonezya'daki İstiklal Camii oldu. Bir caminin çevreci ödül almasında imamın rolü büyük.
Endonezya’nın başkenti Cakarta’daki İstiklal Camii, Dünya Bankası tarafından yeşil bina ödülüne layık görülen ilk ibadet yeri olarak seçildi.
Caminin popüler imamı ve yöneticisi Nasaruddin Umar’ın vaazlarının ana temasını çevre oluşturuyor. Nasaruddin; caminin üzerinde bulunduğu nehri kirleten çöplerden rahatsız olarak bir temizlik emri verdi. Astronomik elektrik faturaları karşısında şoke olan Başkan, Güneydoğu Asya’nın en büyük camisini güneş panelleri, yavaş akan musluklar ve su geri dönüşüm sistemiyle donattı; bu değişiklikler caminin Dünya Bankası tarafından yeşil bina ödülüne layık görülen ilk ibadet yeri olmasına yardımcı oldu.
İmam Nasaruddin Umar, “İnsanoğlu olarak ölümcül eksikliğimiz, dünyaya sadece bir nesne gibi davranmamız olmuştur. Doğaya karşı ne kadar açgözlü olursak, kıyamet o kadar çabuk kopacaktır” diyor.
İmam, daha sonra da insanlığın neredeyse dörtte birine rehberlik eden inançlarının öngördüğü tedaviyi önerdi. Ramazan ayında oruç tutmak gibi, yeryüzünün koruyucusu olmak da her Müslüman’ın Farz-ı Ayn’ı, yani yükümlülüğüdür. Sadaka vermek gibi, cemaatleri de yenilenebilir enerjiye bir tür dini bağış olan vakıf vermelidir. Günlük dualar gibi, ağaç dikmek de bir alışkanlık olmalıdır.
New York Times’ta yayınlanan habere göre İmam Nasaruddin, Hz. Muhammed’in Müslümanların doğaya önem vermesi gerektiği yönündeki hadislerini uyguladığını söylüyor. Çoğunluğu Müslüman olan 200 milyondan fazla insanın yaşadığı Endonezya’da, İslam aracılığıyla çevresel bir uyanışı sağlamaya çalışan yalnız Nasuriddin değil. Üst düzey din adamları iklim değişikliğinin nasıl dizginleneceğine dair fetvalar yayınladılar. Mahalle aktivistleri arkadaşlarına, ailelerine ve komşularına çevreciliğin Kur’an’da yer aldığına dair telkinlerde bulunuyor.
Verdiği bir röportajda İmam Nasaruddin “Dünyada en fazla Müslüman nüfusa sahip ülke olarak Müslüman topluma iyi bir örnek teşkil etmeliyiz” diyor.