‘Canavar’ gibi efsane: Van Gölü’ne giren çocuklar sarışın oluyor

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nde suya giren çocukların saçları sodanın etkisiyle bir süre sonra sararmaya başlıyor.

  • ü
  • 06 Ağustos 2024
  • ü
  • Yaşam

Daha önceki yıllarda ‘canavar’ı ile gündeme gelen Van Gölü’nün yeni bir efsanesi oldu. İddiaya göre; sodalı suyu, yaz mevsiminde göle giren çocukların saçlarını sarartıyor. Gölde yüzen çocuklar, saçlarının sararmasından memnunken, uzmanlar güneş yanıklarına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.

VAN GÖLÜ’NE GİREN ÇOCUKLAR SARIŞIN OLUYOR

Tuşba ilçesine bağlı Yaylıyaka Mahallesi’nde gölde yüzen çocuklar, bu durumun gölün sodalı suyundan kaynaklandığını söylerken, mahallelilerden Ekrem Tan, gölde yüzen tüm çocukların saç ve kaşlarının yazın sarardığını, kışın eski rengine döndüğünü söyledi.

‘SAÇI KIZIL OLANLARIN DAHA KIRMIZIYA DÖNEBİLİR’

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Uce Özkol, Van Gölü’nün sodalı suyunun yaz aylarında cilt ve saç üzerinde etkili olduğunu belirtti.

UZMANLAR UYARIYOR: SAÇLAR SARARSIN AMA VÜCUTLAR YANMASIN’

Prof. Dr. Hatice Uce Özkol, Van Gölü’nün sodalı suyunun saçları sarartmasının geçici olduğunu ve kışın saçların eski rengine döndüğünü söyledi.

Ancak asıl önemli olanın çocukların vücudunu güneşten korumak olduğunu belirten Prof. Dr. Özkol, “Buranın rakımı çok yüksek. Gölde yüzen çocuklarımız mümkünse yanmasınlar, buna dikkat etsinler. Çünkü güneşin etkisiyle her bir yanık, deri kanseri riskini de artırır. O açıdan saçları sararsın ama vücutları yanmasın. Önlem almaya da gerek yok. Çünkü buranın çocuklarının saçlarının sararması, çoğunun da hoşuna gidiyor. Doğu Anadolu halkı için sarı saç, kıymetlidir. O açıdan saçlarının sararmasını isteyen çocuklar, yaz boyu göle giriyor” diye konuştu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com