Bugün günlerden Pi

Bugün günlerden Pi Günü, peki Pi sayısı nedir, Pi Günü nasıl kutlanmaya başladı?

  • ü
  • 14 Mart 2024
  • ü
  • Yaşam

Mart ayının 14. günü bütün dünyada matematikçiler tarafından Pi Günü olarak kutlanıyor. İngilizce konuşulan ülkelerin çoğunda bir günü ifade ederken bizdekinin aksine AY/GÜN/YIL sıralaması yapıldığından 14 Mart günü, Pi Sayısının en kısa şekilde ifade edilişi 03.14’e denk geliyor.

Pİ SAYISI NEDİR?

Pi (Yunanca “π” harfi), matematikte bir dairenin çevresinin çapına oranı olan ve yaklaşık 3,14159 olan bir sabiti temsil etmek için kullanılan semboldür. Pi Günü, matematik meraklıları için Pi sayısının sonsuz basamaklarını ezbere söylemek, arkadaşlarıyla matematik hakkında konuşmak ve bu etkinlikler arasında pasta yemek gibi etkinliklerle kutlanıyor.

Ondalık noktasının ötesinde 50 trilyondan fazla basamağa kadar hesaplanan Pi sayısı, İrrasyonel ve aşkın bir sayı olarak, tekrarı veya kalıbı olmadan sonsuza kadar devam ediyor. Tipik hesaplamalar için sadece birkaç basamak yeterli olsa da, Pi’nin sonsuz doğası onu ezberlemek ve hesaplamalı olarak daha fazla basamak hesaplamak için eğlenceli bir meydan okuma haline getirir.

Pİ SAYISINI EZBERLEYEREK REKOR KIRDI

Akira Haraguchi’nin, Pi sayısının 100.000 rakamını ezberden 16 saat 30 dakikada okuyarak dünya rekoru kırması son yıllarda Pi sayısı ile ilgili akıllara kazınan olaylar arasında yer alıyor. Haraguchi Pi sayısını, her rakamı zihinsel olarak bir heceye bağlayarak ve bu hecelerin oluşturduğu kelimelerden destansı hikayelerden oluşturarak ezberledi.

Pi’nin bir sayının ötesinde ruhsal bir çağrı olduğunu ifade eden Haraguchi, The Guardian’a verdiği röportajda: “Biz de dahil olmak üzere bu dünyadaki her şey, dönen elektronlardan oluşan atomların toplamından ibarettir. İnsanlığın nihai tarihi, tüm ırklardan insanlar için mutlu sona doğru ilerlemektedir. Dünya, galaksi ve evrenin hepsi dönüyor. Başka bir deyişle rotasyonun mutlak gerçek olduğunu düşünüyorum. Yani Pi’yi düşündüğüm sürece gerçeğe uygun bir hayat yaşayabileceğimi düşünüyorum.” sözlerine yer verdi.

Pİ GÜNÜNÜN TARİHİ

İlk kez büyük ölçekli bir şekilde 1998’de San Francisco Exploratorium’da fizikçi Larry Shaw ve çalışma arkadaşları tarafından kutlanan Pi Günü, 12 Mart 2009’da ABD Temsilciler Meclisi tarafından 14 Mart Ulusal Pi Günü olarak ilan edildi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com