Bir döneme damga vurmuştu: Yerleştiği Afrika’da vefat eden Yüksel Uzel kimdir?

20 yıldır Güney Afrika'nın Johannesburg şehrinde yaşayan Türk Sanat Müziği sanatçısı Yüksel Uzel kanser hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Bir dönemde damga vuran sanatçı, Özal'ların yakın arkadaşlığıyla da konuşuldu. İşte Yüksel Uzel...

  • ü
  • 07 Ocak 2024
  • ü
  • Yaşam

Sanat müziğinin önemli isimlerinden Yüksel Uzel, Güney Afrika’da tedavi gördüğü hastanede vefat etti. 73 yaşında hayata veda eden Uzel’in cenazesi, defnedilmek üzere kızı Arzu Uzel tarafından İstanbul’a getirilecek.

Peki, Türkiye’de pek çok kişinin ölümüyle tanıdığı Yüksel Uzel kimdir, neden sanata veda etmişti? Yüksel Uzel’in Özal çiftiyle ilişkisi nasıldı? Afrika’ya neden yerleşti?

Yüksel Uzel, gerçek ismiyle Yüksel Katmer, 1950 yılında İstanbul’da doğdu. Klasik Türk sanat müziği solisti ve şarkıcısı olan Uzel anne tarafından Çerkes, baba tarafından Gürcü kökenli Rizeli’dir. Babası erken yaşta hayatını kaybedince liseyi bıraktı. 1970 yılında Ankara’da ilk evliliğini yaptı. 1971 yılında tek kızı dünyaya geldi. 1974 yılında boşandı.

MAKSİM GAZİNOSU’NDA SAHNE ALDI

Müzik kariyerine 1975 yılında İstanbul Belediye Konservatuvarı’ında korist olarak başladı. İlk kez 1978 yılında Büyük Maksim Gazinosu’nda sahne aldı

İlk albümünü 1983 yılında “Bir Seni Bir Gülü Öptüm” başlığıyla yaptı. Bu dönemde klasik Türk müziğine yöneldi ve Yıllar Yorgun Ben Yorgun başlıklı ikinci albümünü çıkardı.

Sanatçı, 1988 yılında Al Aşkını Ver Gönlümü başlıklı albümünü hazırladı. Bu albüm 1988-1989 sezonunda iyi bir ticarî başarıya imza attı. 1988 yılında Tarık Tarcan ile Islak Sokak adlı filmde başrol oynadı. 1990 yılı sonlarında aynı şirketten yayınlanan Benden Artık Bu Kadar başlıklı albüm izledi.

HASTALIK DÖNEMİ

Sanatçı, popülaritesinin zirvesinde yer aldığı bu dönemde kan damarlarının duvarında oluşan baloncuk şeklindeki patolojik genişlemeler anlamına gelen anevrizma geçirdi. İsviçre’de art arda beyin ameliyatları geçirdi ve doktoru Gazi Yaşargil’in tıbbî tavsiyesi üzerine 1997’de sahne hayatına son verdi.

SON ALBÜMÜ TURGUT ÖZAL İÇİN: “SENSİZ BU YAZ”

Büyük bir sevgi beslediği dönemin cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın 1993 yılında vefatı üzerine son albümü olan Sensiz Bu Yaz’ı çıkardı. Uzel ile Semra Özal’ın yakın arkadaşlığı dönemin popüler basın yayın organlarının önemli başlıkları arasında yer alıyordu.

Yüksel Uzel, dönemin başbakanı Turgut Özal ve eşi Semra Özal ile birlikte Başkent Gazinosu’nda…

 

Uzel, 1995 yılında İhsan Börekçioğlu ile evlendi. 2004 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg kentine yerleşti. 2008’de boşandı. Yüksel Uzel, 7 Ocak 2024’te Johannesburg’ta kanser neticesinde öldü.

YÜKSEL UZEL’İN ESERLERİ

Bir Seni, Bir Gülü Öptüm (1983 – Yavuz&Burç Plakçılık)
Yıllar Yorgun Ben Yorgun (1987 – Sembol)
Al Aşkını Ver Gönlümü (1988 – Bayşu)
Benden Artık Bu Kadar (1990 – Bayşu)
Sensiz Bu Yaz (1993 – Yaşar Kekeva Plak)

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÇOK OKUNANLAR

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com