Avrupa’nın kahve ve çay haritası: Türkiye nerede duruyor?

Avrupa'da en çok kahveyi Litvanya içiyor. Çayın en çok içildiği Türkiye'de ise kahveyi tercih edenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor.

Birçok kişi güne sıcak bir içecek ile başlıyor. Bu içecek genelde çay veya kahve oluyor; hatta bazıları çay ve kahve insanı diye bir ayrıma bile giriyor. Dünya genelinde ise doğu ülkelerinde çay tüketimi daha fazla iken, batı ülkelerinde ise kahve tüketimi daha fazla.

Kahve dünyada petrolden sonra en çok fazla ticareti yapılan ürün olarak öne çıkıyor. Ayrıca kahve, dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek.

Peki, Türkiye’de yıllık ne kadar kahve ve çay tüketiliyor? Avrupa’da en fazla kahve ve çay tüketen ülkeler hangileri? Hangi ülke çaycı, hangi ülke kahveci?

EN ÇOK KAHVEYİ KUZEY AVRUPA VE BALKAN ÜLKELERİ İÇİYOR

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 2021 yılında ortalama kişi başı 5,89 kg kahve içildi. Avrupa’da en çok kahve tüketilen ülke ise bir kişinin yıllık ortalama 25,34 kg kahve tükettiği Lüksemburg oldu. Bu sayı AB ortalamasının neredeyse 5 katı kadar.

Avrupa’da ikinci sırada ise yıllık kişi başına 16,99 kg kahve tüketimi ile Litvanya yer alıyor. Diğer ülkeler ise şöyle: Estonya 16,8, Bosna Hersek 14,65, Sırbistan 13,54, Letonya 12,76.

Fotoğraf: Cumhur Yetmez | Depo Photos

İTALYA AB ORTALAMASININ ALTINDA KALDI

Almanya, İsviçre, Danimarka, Belçika, Fransa ve Yunanistan yıllık ortalama kahve tüketiminde AB ortalamasının üzerinde yer alırken espresso ile ünlü İtalya bu ortalamayı geçemedi. İtalya’da 2021 yılında bir kişi ortalama 5,51 kg kahve tüketti.

TÜRKİYE EN AZ KAHVE TÜKETEN ÜLKE

Türkiye uzun yıllardır Avrupa’da en az kahve tüketen ülke konumunda. Türkiye, Türk kahvesini dünyaya pazarlayabilmesine ve günün ilk öğününü “kahve altı” olarak kültürüne yerleştirmesine rağmen son sırada yer aldı. 2021 yılında Türkiye’de kişi başı ortalama 1,97 kg kahve tüketildi.

TÜRKİYE VE DANİMARKA ÇAYDA ÖNDE

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre AB’de 2021 yılında ortalama kişi başı 0,24 kg çay içildi. Avrupa’da en çok çay tüketen ülke yıllık kişi başı ortalama 2,12 kg çay ile Türkiye oldu. Yani Türkiye, AB ortalamasının 8,8 katı daha fazla çay tüketti. Danimarka ise 1,16 kg ile ikinci sırada yer aldı.

TÜRKİYE’DE KAHVE TÜKETİMİ ÇAYA YAKLAŞIYOR

FAO’nun verilerine göre Türkiye’deki çay tüketimi düşerken kahve tüketimi giderek artıyor. 2018 yılına kadar kahve ve çay tüketimi arasında minimum 2 kg fark vardı.

Fakat 2019 yılı ile beraber bu fark giderek kapanmaya başladı. Kahve tüketimi giderek artarken çay tüketimi azalmaya başladı. 2021 yılında aradaki fark 0,15’e kadar indi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com