Avrupa’da obezite alarmı: Türkiye ilk üçte

Avrupa İstatistik Kurumu'nun verilerine göre Türkiye, obezite oranında Avrupa'da üçüncü sırada yer alıyor. En düşük obezite oranına sahip ülke ise İtalya.

Ortalama insan ömrü yıllar geçtikçe artıyor. Teknolojinin ilerlemesi ile beraber birçok ölümcül hastalık çok önceden tespit edilip tedavi edilebiliyor. Bütün bu gelişmelere rağmen yeme alışkanlığı ise giderek sağlıksızlaşmaya başlıyor. Yoğun çalışma şartları ve şehrin getirdiği şartlardan dolayı birçok kişi yemeklerini sağlıksız öğünlerden seçiyor.

Özellikle çokça yenilen fast food, abur cubur ve hazır dondurulmuş gıdalar insan sağlığını tehdit ediyor. Ayrıca bu gıdaların içerisine bulunan koruyucu, emülgatör ve kimyasal maddeler insanın ruh ve vücut sağlığını etkiliyor.

Toplumda giderek artan yeme bozuklukları beraberinde yüksek kilo ve obezite sorununu getiriyor. Peki, Avrupa’da en çok obezite insan oranı hangi ülkede? Türkiye kaçıncı sırada? Türkiye’nin obezite oranı ne?

BALKANLAR DAHA SAĞLIKLI

Avrupa İstatistik Kurumu (Eurostat) sağlık raporunu yayınladı. 2022 verileri bulunan raporda vücut kitle endeksi 30 ve üzeri yetişkin vatandaşların oranı paylaşıldı. Rapora göre Balkan bölgesindeki ülkelerde obezitede genel bir düşüş gözlemlendi.

İtalya ise Akdeniz bölgesinde dikkat çekici bir şekilde düşük obezite oranına sahip. Kuzey Avrupa ülkelerinin obezite oranı ise oldukça yüksek. Avrupa Birliği (AB) vücut kitle endeksi 30 ve üzeri obez ortalaması yüzde 14,8.

TÜRKİYE EN OBEZ 3. ÜLKE

Eurostat verilerine göre Malta, Avrupa’daki en çok obez oranına sahip ülke. Malta’daki vatandaşların yüzde 26,1’ine obez teşhisi konuldu. Malta’dan sonra yüzde 23,3 ile Kuzey Avrupa Ülkesi olan Letonya geliyor.

Türkiye, İzlanda ve Almanya’nın 2022 verileri bulunmadığı 2019 oranları alındı. Türkiye ve İzlanda 2019 verileri ile Avrupa’daki en çok obezite sahip ülkeler arasında 3. sırada yer aldı. Türkiye’de obez oranı yüzde 22,3. Yani Türkiye’de 18 yaş ve üzeri her beş kişiden birine obezite tanısı konuldu.

Macaristan’da obezite oranı yüzde 22,2 iken Estonya’da 22,1; Finlandiya’da yüzde 22 ve Litvanya’da yüzde 20,6 olarak hesaplandı. Almanya yüzde 19 ile; Polonya yüzde 18,6 ile; Avusturya yüzde 17,6 ile; İsveç yüzde 17,2 ile; Norveç yüzde 16,8 ile; Fransa yüzde 15,2 ile AB ortalamasının üzerinde yer aldı.

EN SAĞLIKLI ÜLKE İTALYA

Mutfağı, sahilleri ve sıcak halkı ile tanınan Akdeniz ülkesi İtalya en düşük obezite oranına sahip ülke oldu. İtalya’da obezite oranı 7,1 olarak hesaplandı. Ardında ise Balkan ülkeleri yer aldı. Karadağ yüzde 7,8; Romanya yüzde 10,3; Sırbistan ve Bulgaristan 11,7; Yunanistan yüzde 12 obezite oranına sahip.

VÜCUT KİTLE ENDEKSİ NEDİR

Vücut kitle endeksi (BMI) bir kişinin kilosunun boyunun karesine bölümünden elde edilir. Bu oran belli aralıklarla kategorize ediliyor. 18,5 aşağısı aşırı zayıf, 18,5-24,9 arası normal, 25-29,9 arası kilolu ve 30 üzeri obezite anlamına geliyor. Sigorta şirketleri alacakları ücretleri BMI oranlarına göre hesaplayabiliyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com