Avrupa’da en düşük ‘orta yaş’ Türkiye’de: Sağlıklı yaşam nasıl sürdürülebilir?

Avrupa İstatistik Ofisi'nin 2023 verilerine göre Türkiye, 33,5 yaş ile Avrupa ülkeleri arasında en düşük ortanca yaşa sahip. Peki sağlıklı ve uzun bir yaşam için nelere dikkat edilmeli?

Gelişen teknoloji ve tıbbın birçok hastalığa çare sunmasıyla insan ömrü gün geçtikçe uzamaya devam ediyor. Sağlıklı beslenme ve doktor kontrolü ile insanlar uzun süreler yaşayabiliyor.

Gelişmiş ülkelerde sağlıktaki gelişmelerle ortalama insan ömrü uzarken gelişmemiş ülkelerde ise; özellikle sağlıklı besine erişimin zor olması, sağlık hizmetlerinin yetersiz olması veya pahalı olması gibi sebeplerle insanlar daha erken ölüyor.

Peki Avrupa ülkelerinde orta (ortanca) yaş ne kadar? Türkiye Avrupa’da kaçıncı sırada? Türkiye’de orta yaş yıllar içerisinde nasıl değişti? Daha sağlıklı ve uzun yaşamak için nelere dikkat etmek gerekiyor?

AKDENİZ VE BALKAN ÜLKELERİ UZUN YAŞIYOR

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) 2023 yılı orta yaş (medyan yaş) verilerini yayımladı. Yayımlanan verilere göre, Avrupa Birliği’nde (AB) orta yaş 44,5. En yüksek ortanca yaş ise Akdeniz iklim kuşağında yer alan İtalya ve Portekiz’de. AB ortalamasından yüksek orta yaşa sahip toplamda 4 Akdeniz ülkesi, 4 de Balkan ülkesi bulunuyor.

Orta yaş veya medyan yaş, ülkelerin demografik yaşlılığını gösterme yöntemlerinden birini oluşturuyor. Biyolojik yaştan farklı olarak, demografik yaşlılığı yani ülkedeki yaşlıların oranını gösteren orta yaş, gelişmiş ülkelerde daha yüksek oluyor.

İtalya 48,4 ile Avrupa’daki en yüksek ortanca yaşa sahip ülke. Ardından ise 47 yaş ile Portekiz geliyor. Dİğer ülkelerin orta yaşları ise şöyle: Bulgaristan 46,8; Yunanistan 46,5; Almanya ve Hırvatistan 45,4; İspanya 45,3, Lihtenştayn ve Sırbistan 45 ve Slovenya 44,9.

TÜRKİYE EN ALTTA

Avrupa ülkelerinde açık ara farkla 33,5 yaş ile en düşük orta yaşa sahip ülke Türkiye. Türkiye’nin medyan yaşı, AB ortalamasından tam 11 yaş daha küçük. Türkiye’nin ardından ise 36,7 yaş ile İzlanda, 38,4 yaş ile Kıbrıs, 38,8 yaş ile Arnavutluk geliyor.

TÜRKİYE’DE ORTANCA YAŞ GİDEREK ARTIYOR

Eurostat verilerine göre Türkiye’deki ortanca yaş yıllar geçtikçe artmaya devam ediyor. 2001’de 25,8 olan Türkiye’nin orta yaşı yüzde 29 artarak 2023 yılına gelindiğinde 33,5 oldu.

Türkiye’nin orta yaşının yükselme ivmesi AB’ye oranla daha yüksek. Bunun başlıca sebeplerinden biri AB ülkelerinin gelişmişliğinin belli bir seviyenin üzerine çıkması ve bundan sonraki gelişmelerin daha küçük adımlarla gelişmesi olarak görülebilir.

SAĞLIKLI YAŞAM NASIL SÜRDÜRÜLEBİLİR?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Bellek Karakaş, yaşam beklentisi ve Türkiye’deki ortalama ömür hakkında “Yaşam kalitemizi nasıl artırıp uzun tutabiliriz?” dedi.

Bellek, “KOAH gibi hastalıklar, sigara içmeye bağlı olarak ortaya çıkıyor ve ölüme neden olabiliyor. Bu tür hastalıkların yanı sıra, depresyon gibi zihinsel sağlık sorunları da yaşam beklentisini olumsuz etkileyebilir. Ancak yaşam süresini uzatmanın ve kalitesini artırmanın birçok yolu var.” ifadelerini kullandı.

Uzm. Dr. Bellek, yaşam kalitesini artırmak ve uzun bir ömre sahip olmak için yapılabilecekler konusunda önerilerde bulundu. Kişinin yaşam tarzını değiştirerek sağlığını iyileştirebileceğini belirten Dr. Bellek ayrıca kişinin sigaradan ve diğer sağlıksız alışkanlıklardan uzak durması gerektiğini ekledi.

“SPOR YAPMAK EN ETKİLİ YOLLARDAN BİRİ”

Uzm. Dr. Bellek’in üzerinde durduğu etkenlerden biri de spor. Spor yapmanın yaşam süresini uzatmanın en etkili yollarından biri olduğunu ifade eden doktor; aktif bir yaşam tarzının kalp-damar sağlığını iyileştirdiğini, metabolizmayı düzenlediğini ve genel vücut fonksiyonlarını güçlendirdiğini dile getirdi.

YAŞLILAR DÜZENLİ EGZERSİZ YAPMALI

Dr. Bellek yaşlılık döneminde de hareketin önemine vurgu yaptı ve “Hareket etmek, beyin sağlığı için de kritik öneme sahiptir. Oturarak geçirilen uzun saatler, çökkünlük ve hareketsizlik sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, yaşlı insanların da düzenli olarak egzersiz yapmaları, yürüyüşler yapmaları yaşam sürelerini uzatabilir. Spor sadece fitness salonlarına gitmek değil, günlük yürüyüşler de bu açıdan oldukça etkili olabilir.” ifadelerine yer verdi.

SAĞLIKLI YAŞAMIN ANAHTARLARI

Dr. Bellek, yaşam süresini uzatmanın temelinde bilinçli ve sağlıklı tercihler yapmanın yattığını vurgulayarak, “Sağlıklı bir yaşam tarzı, dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve pozitif düşünce, uzun ve sağlıklı bir yaşam için anahtardır.” dedi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com