Avrupa Uzay Ajansı Güneş’i karartmaya hazırlanıyor

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), güneşin daha detaylı incelenmesi amacıyla kendi yapay güneş tutulmalarını gerçekleştirecek bir proje üzerinde çalışıyor. Bu amaçla, 150 metre arayla konumlandırılmış iki uzay aracı kullanılacak.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), yeni bir proje üzerinde çalışıyor. Ajans güneşin anatomisini daha iyi inceleyebilmek için kendi yapay güneş tutulmalarını yapacak. ESA bu tutulmalar sayesinde güneşin kavurucu sıcaklarından korunacak ve daha zor kısımları gözlemleyebilecek.

İKİ ARAÇ ATEŞLENECEK

Avrupa Uzay Ajansı, bu misyonu gerçekleştirebilmek için birbirinden 150 metre uzaklığa yerleştirilmiş iki uzay aracı ateşleyecek. Koronograf adı verilen bir alet kullan bu cihazlar, güneşten gelen ışınları bloke edecek.

Bu iki araç arasında uzay navigasyonu ve lazer teknolojisi ile konumlanacak. Bu cihazların arasındaki mesafe milimetre düzeyinde dahi hassas olarak yerleştirilecek. ESA teknoloji direktörü Dietmar Pilz yaptığı açıklamada, bu iki aracın 150 metre uzunluğunda devasa bir aletmiş gibi hareket etmelerini sağlamanın son derece teknik bir zorluk olacağını söyledi. ESA, gemilerin her birinin 19 saat 36 dakikalık yörüngeleri için altı saatlik tutulma gözlemlerini hedeflediğini belirtti.

HAVA DURUMU İNCELENECEK

Bilim insanlarının böyle bir proje gerçekleştirme amaçlarından biri de güneş ışınlarının hava durumu üzerindeki etkisini ölçebilmek. Güneş ışınları yüksek sıcaklığı ile dünyayı ısıtıyor ve iklimlerin, hava olaylarının oluşmasına sebep oluyor. Ajans, Proba-3 olarak adlandırdığı misyonunu Eylül ayında başlatmayı umuyor

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com