132 yıllık tarihi yapıyı restore edip Espressolab yaptılar

AKP'li Ortahisar Belediyesi 1892 yılında inşa edilen Hüseyin Galip Efendi Kütüphanesi'nin binasını restore etti, ardından Espressolab'e kiraladı.

  • ü
  • 29 Ağustos 2024
  • ü
  • Yaşam

İsrail’in Gazze saldırılarının ardından Starbukcs’lara yönelik boykot çağrılarının ardından önü açılan ve hızla şubeleşen Espressolab kafeler için AKP’li belediyeler de seferber olmuş durumda. Bunun örneği ise Nevşehir’den geldi.

soL Haber’n aktardığına göre; 2024 yılında 400 şubeye ulaşmayı hedefleyen marka, bu doğrultuda adımlar atmaya devam ediyor. Espressolab’in bu kapsamda attığı son adımlarından biri de Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesine açtığı şube oldu.

Markanın Ortahisar’da faaliyetlerini yürüttüğü bina ise oldukça dikkat çekici. Çünkü AKP’li Ortahisar Belediyesi’nin Espressolab’e peşkeş çektiği bina 1892 yılında inşa edilen Hüseyin Galip Efendi Kütüphanesi’nin binası.

RESTORE EDİLDİ, ESPRESSOLAB’A SUNULDU

Beldenin merkezi olan Tepebaşı Meydanı’nda bulunan bina, 1892 yılında inşa edildi ve bir süre boyunca ortaokul olarak kullanıldı. Bir süre işlevsiz kalan bina, 1954 yılından 2010 yılına kadar Hüseyin Galip Efendi Kütüphanesi’nin kullanımına açıldı. Ortahisar Belediyesi’nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre 2019 yılında binada başlayan restorasyon çalışmalarının ardından bina 2023 yılında kitap kafe olarak faaliyet göstermeye başladı.

Tarihi Kentler Birliği tarafından 22’ncisi düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması” kapsamında “Hüseyin Galip Efendi Kütüphanesi Restorasyon Projesi” ödüle layık görüldü.

Belediyenin internet sitesinde ödüle dair Mart ayında yayımlanan haberde, Ortahisar Belediye Başkanı Mustafa Ateş’in “Sayın Cumhurbaşkanımızın ellerinden aldığımız ödülden sonra, yine Türkiye genelindeki 397 belde belediyesi arasında tek olmanın ve bu ödüle layık görülmenin haklı gururunu yaşıyoruz” ifadelerine yer verildi.

İHALE ŞARTNAMESİNE RAĞMEN…

Alınan ödülle belediye başkanının reklamı yapıldı ancak bina daha restorasyon sürecindeyken kiralama ihalesine çıkarılmıştı. Tarihi binanın restore edilmesinin nedeni kültürel varlığı korumak mıydı yoksa açılacak ihale için binaya çeki düzen vermek miydi?

27 Temmuz 2022 tarihli ihale ilanında binanın, ihaleyi kazanan yüklenicinin kitap kafe konseptine uygun olarak 10 yıl boyunca işletmesi için kiralanacağı belirtildi. Sonrasında ihaleye dair herhangi bir bilgi paylaşılmazken, Espressolab’in yeni şubesi yaklaşık 5 ay önce tarihi binada faaliyete başladı. Hem de kitap kafe olmamasına rağmen…

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com