Yapay zekâ kanser teşhis oranını artırdı 

Yapay zekâ aracı Mia kanser teşhis oranlarını yüzde 12 artırdı.

  • ü
  • 22 Mart 2024
  • ü
  • Teknoloji

Yapay zekâ alanında yaşanan gelişmeler kanserin teşhisindeki başarı oranını artırdı. Bir yapay zekâ aracı olan Mia’nın kullanımıyla doktorların gözünden kaçabilen küçük kanser hücrelerinin tespiti başarıldı. Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi (NHS) tarafından geliştirilen ve meme kanseri belirtilerini tanımlayabilen Mia, potansiyel olarak kanser teşhis oranlarını yüzde 12 oranında artırdı.

NHS tarafından 10 binden fazla kadının mamogramları kullanılarak test edilen Mia, 11 kadında doktorların gözünden kaçan küçük meme kanseri belirtilerini başarıyla tespit etti. Mia’nın kaydettiği bu başarı, ilk aşamalarında son derece küçük ve tespit edilmesi güç olan kanserin erken teşhis ve tedavisinde önemli bir gelişme olarak görülüyor.

5 GÜN RADYOTERAPİ YETTİ

Mia’nın uygulamalarını yakından gözlemleyen BBC muhabirleri Barbara isimli hastanın deneyimine geniş yer verdi. Barbara, Mia tarafından kanser olduğu belirlenen ancak hastane radyologları tarafından yapılan taraması temiz çıkan 11 hastadan biri. Erken teşhis sayesinde tümörü henüz 6 mm’lik iken fark edilen ve ameliyat olan Barbara’nın yalnızca beş günlük radyoterapi alması tedavisinde yeterli oldu.

Yapay zekâ desteği olmadan kanseri muhtemelen üç yıl sonraki rutin kontrolünde tespit edilebilecek olan Barbara, tedavi sürecinin aynı hastalıkla mücadele etmiş olan annesi ve kız kardeşine göre daha az yayılmacı olmasından memnun olduğunu belirtti.

YAPAY ZEKÂNIN VERİYE İHTİYACI VAR

Mia’nın geliştiricisi Kheiron, yapay zekânın desteği ile sonuç bekleme süresini 14 günden 3 güne indirebileceğini öne sürdü. Ancak hastalıkların teşhisinde oldukça etkili olabilen yapay zekâ araçlarının etkili olabilmeleri için yeterli veriyle eğitilmiş olmaları gerekiyor. Hasta verilerinin sistemde depolanmasını gerektiren bu durum ise hastaların gizlilik ve güvenlik endişesini beraberinde getirebiliyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Mia’nın bu yeterliliğe ulaşabilmesi ise 6 yıl boyunca milyonlarca mamogram verisiyle eğitilmesi sayesinde gerçekleşti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com