Xbox üretimi durdurdu, oyun geliştiriciler endişeli

Geliştiriciler ve yayımcılar Xbox'ın geleceği konusunda endişeli, Xbox üçüncü taraf yayımcı olabilir.

  • ü
  • 26 Mart 2024
  • ü
  • Teknoloji

Microsoft, oyun konsolu olan Xbox’ın geleceği konusunda iyimser olsa da geliştiriciler ve yayımcılar karamsar. Son Game Developer Conference’dan (Oyun Geliştirici Konferansı – GDC) sonra, gerçek bir sıkıntı içinde olduğu öngörülen Xbox’ın üçüncü taraf yayımcı olmasının muhtemel olduğu söyleniyor.

Geliştiriciler ve yayımcılar her zaman seslerini yükseltmediği için bu açıklamaların çok fazla tartışmaya neden olması bekleniyor. Geliştiriciler, Microsoft’un üçüncü taraf stratejisinin Xbox’ın sonu olabileceğini ve tüm Xbox oyunlarının PS5, PlayStation & Co. için piyasaya sürüleceğini varsayıyorlar. Hatırı sayılır bir yayımcı, Xbox Series X|S’in satış rakamları konusunda özellikle endişeli olduğunu, zira bu rakamların özellikle Avrupa’da dibe vurduğunu ifade etti. Sadece birkaç gün önce, stoklar çok yüksek olduğu için Xbox Series X|S’in üretiminin durdurulduğu belirtildi.

XBOX’IN DONANIMI SERBEST DÜŞÜŞTE

Donanım olarak Xbox’ın serbest düşüşte olduğu ve Microsoft’un gidişatı değiştirmesi için neredeyse hiçbir seçeneğin olmadığı söyleniyor.

GamesIndustry başkanı Chris Dring bir podcast’te şu ifadeleri kullandı: “Duyduğum şey -hem çok önemli bir şirketten hem de çok önemli olmayan bir şirketten duydum- Xbox’ın Avrupa’daki performansının düşmekte olduğuydu. Oyun pazarına ilişkin aylık raporlarımızı takip edebilir ve Xbox satışlarının düştüğünü, geçen yıl boyunca düştüğünü ve bu yıl daha da düştüğünü görebilirsiniz. Geçen yıl sadece bir büyük oyun çıkaran büyük bir şirket, ‘Neden destekleme zahmetine girdiğimizi bilmiyorum’.”

Birkaç hafta önce İngiltere’deki perakendeciler, satışların artık bir rol oynamayacağı gerekçesiyle fiziksel Xbox departmanını kaldıracaklarını duyurmuştu. Game Pass sayesinde pek çok Xbox kullanıcısının dijital ortamda oyun oynadığı gerçeğine rağmen satışların düştüğü belirtildi.

XBOX ÖZEL OYUNLARI PS5’E GELİYOR

Xbox’ın durumu son aylarda olduğu gibi gelişmeye devam ederse, birçok Xbox oyununun PS5 & Co. için piyasaya sürüleceği kesin olarak varsayılıyor. Bunu finanse etmenin başka bir yolunun olmadığı, özellikle her oyunun Game Pass’te olmasının zor olacağı belirtiliyor.

GamesIndustry başkanı Chris Dring, podcast’teki konuşmasının devamında “Xbox’ın bazı oyunları PS5’te yayımlamasıyla -bildiğim kadarıyla, çoğu bir noktada bunu takip edecek- Xbox’ın bir donanım üreticisi olarak gerçek bir sıkıntı içinde olduğunu düşünüyorum. Benim için GDC’nin sonucu buydu.” dedi.

BÖYLE GİDERSE MICROSOFT ÜÇÜNCÜ TARAF YAYINCI OLUR

Giderek daha fazla geliştirici ve yayımcı, zayıf donanım satışları nedeniyle Xbox’ta oyun satamadıkları sonucuna varırken bu durum Microsoft için oyun dünyasının biteceğini gösteriyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Böyle giderse, Microsoft’un SEGA’nın yolundan gitmesi ve üçüncü taraf yayımcı olması muhtemel olduğunu söyleniyor. Geliştiriciler, gelecekte donanım olarak Xbox’a hâlâ inanan tek kişinin, yakın zamanda donanım planlarını bir kez daha vurgulayan Microsoft’un olduğunu söylüyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com