Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, şirketin önümüzdeki yıl yeterli kârlılığa ulaşmasını beklediğini ve gelecekte halka açılmayı hedeflediğini açıkladı.
Telegram’ın önümüzdeki yıl yeterli kârlılığa ulaşarak halka açılması bekleniyor. Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, Financial Times’a verdiği bir röportajda, 900 milyon kullanıcıyı aşan sohbet uygulamasının reklamlar ve abonelikler yoluyla “yüz milyonlarca dolar” kazandığını söyledi.
Küresel yatırımcılar şirkete 30 milyar doların üzerinde bir fiyat biçerken Telegram’ın gelecekte halka açılmayı hedeflediğini belirtildi. Durov bu durumu “Para kazanmaya başlamamızın ana nedeni bağımsız kalmak istememiz. Genel olarak konuşursak, Telegram’ın değerine erişimi demokratikleştirmenin bir yolu olarak (halka arzda) değer görüyoruz.” sözleriyle ifade etti.
Geçtiğimiz Şubat ayında halka arz başvurusunu gerçekleştiren Reddit’in ise 6,4 milyar dolar değerleme üzerinden halka arz gerçekleştirerek 750 milyon dolar elde etmeyi de hedeflediği biliniyor.
İki yıl önce premium abonelik başlatan Telegram, birkaç ay içinde bir milyon ücretli kullanıcıya ulaştı. Şirket ayrıca birçok kanal için reklam çözümleri sunuyor ve bu ay kanal sahipleriyle reklam geliri paylaşımını başlatmayı planlıyor. Reklam çözümleri şimdilik belirli coğrafyalarla sınırlı olan şirket ayrıca ajansların 1 milyon ila 10 milyon Euro arasında harcama yapmasını zorunlu kılıyor.
Bu yıl reklam tekliflerini küresel olarak genişletmek ve aynı zamanda daha düşük bütçeli olanlara da imkân vermek isteyen Telegram ay başında, kişisel kullanıcıların bir abonelik ücreti ödeyerek hesaplarını işletme hesaplarına dönüştürebileceklerini duyurdu.
Bu çözümlerin yanı sıra Telegram, The Open Network Foundation (TON) aracılığıyla blok zinciri tabanlı projeleri de denedi. Aralık 2022’de şirket, insanların uygulamayı herhangi bir SIM olmadan kullanmasına izin vermek için TON Blockchain kullanarak premium kullanıcı adlarını açık artırmaya çıkardı. Eylül 2023’te Telegram, ABD dışında küresel olarak kendi kendine emanet edilebilen bir kripto cüzdanı ekledi.
Durov geçmişte Telegram’ın iş kullanıcıları için müşteri hizmetleri için yapay zekâ destekli sohbet botları başlatmak istediğini söyledi. Şirketin ayrıca platformu sık sık rahatsız eden moderasyon sorunlarını çözmek için yapay zekâya yatırım yapması planlanıyor.
Kullanıcı mahremiyetini ön planda tutmasıyla dikkat çeken Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, Telegram’ın illegal aktivitelerde kullanıldığı ve Rusya tarafından bilgilere erişilebildiği iddialarının asılsız olduğunu belirtiyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Teknoloji dünyasına VKontakte ile giriş yapan ve Rusya’nın Mark Zuckerberg’ü şeklinde anılmaya başlanan Durov, Rus hükümetinin 2012 protestoları sırasında Ukraynalı kullanıcıların verilerini istemesinin ardından hükümetle ters düşmesiyle biliniyor.