Eğer telefonunuzun pili eskisi kadar dayanmıyorsa, yani eskiden telefonunuzun şarjı üç dört gün dayanabiliyorken artık günde iki defa şarj etmeniz gerekiyorsa bir şeyleri yanlış yapıyor olabilirsiniz.
Pil teknolojisi start-up’ında baş teknoloji yetkilisi Sandeep Unnikrishnan, The Independent’e, içteki elektrokimyasal aşınma ve bozulmalar nedeniyle” telefon pillerinin yıllar geçtikçe kötüleştiğini” açıkladı. Nefes’in aktardığına göre; pillerin kapasitesi düşmeye başlamadan önce 500 şarj döngüsünden geçiyor. Bu da bataryanın iki ila üç yıl dayandığı anlamına geliyor. Teknoloji uzmanına göre bu döngüyü biraz daha uzatmak mümkün.
İşte cep telefonlarının batarya ömrünü azaltan 4 önemli hata:
Yapılan ilk hata telefonun şarjı tamamen dolana kadar fişten çıkarmamak. Telefonu yüzde 100 şarj edip bütün gün şarj aletinden uzak durmak mantıklı bir hareketmiş gibi görünse de aslında bu hareket uzun vadede bataryaya zarar veriyor.
Telefonu yüzde 100 şarj etmek baaryanın gereksiz yere efor sarf etmesine neden olarak ölümünü hızlandırabilir. Bunun yerine şarjı yüzde 20 ila yüzde 80 arasında tutmak bataryanın ömrü için çok daha faydalı oluyor. Unnikrishnan, telefonunuzu gece değil de gün içinde şarj etmenizi öneriyor. Bu şekilde şarjın kaç olduğunu daha sağlıklı bir şekilde kontrol edebilirsiniz.
Çoğu telefonun kendine ait dahili batarya yönetim sistemi oluyor. Bu sayede siz bir şey yapmasanız bile bu sistem bataryanın ömrünü uzatmaya yardımcı oluyor.
iPhone telefonlarda ayarlardan “pil sağlığı ve şarj etme” kısmına girerseniz “pil optimizasyonu”nu açık tutmayı seçebileceğiniz bir kısım göreceksiniz. Bu ayar normal şarj rutininizi ve günlük telefon kullanımınızı dikkate alarak telefonunuzun ne zaman yüzde 80’in üstünde şarj edilmesi gerektiğini belirliyor.
Telefonun ısısı da pil ömründe “kritik rol” oynuyor. Yani aşırı sıcak ve aşırı soğuk ısı, telefonun elektrotlarının bozulmasına neden olabilir. Şarj esnasında telefonu kullanmak ekstra ısı çıkaracağı için Unnikrishnan o süreçte telefonunuzu kullanmamanızı öneriyor. Telefonunuzu yastığın ya da yorganın altına koymak da doğru bir hareket değil.
Çok hızlı şarj ettiği söylenen bir şarj aletini almak iyi bir fikirmiş gibi görünse de bu cihazları kullanmak pil ömrüne zarar verebilir. Unnikrishnan bu yüzden telefonun üreticisinin önerdiği şarj aletini kullanmanın daha doğru olacağını belirtiyor.