Otomotiv sektöründe yeni dönem: BMW, insansı robotları işe alıyor

BMW, ABD'deki tesisinde insansı robotları işe almaya başlayacak. Bu adım, otomasyon ve yapay zekanın iş gücü piyasasındaki etkisine dair tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Münih'teki BMW fabrikası (Fotoğraf: Alexandra Beier / AFP)

Alman otomotiv devi BMW, otomobil üretim tesislerinde insansı robotların çalışmaya başlayacağını duyurdu. Uygulama ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Güney Karolina, Spartanburg’daki yerleşkesinde başlayacak. Bu fabrika BMW’nin ABD’deki tek tesisi olma özelliği taşıyor. BMW’nin yeni hamlesi ile yapay zekânın ve robot teknolojisinin insanların işlerini ellerinden alacağı tartışması yeniden gündeme geldi.

KALİFORNİYALI İNSANSI ROBOTLAR

1,80 boyunda ve 130 kilo ağırlığındaki robotlar, Kaliforniyalı robotik girişim Figure tarafından üretiliyor. BMW ile yapılan ortaklık anlaşması sonrası, robotların otomotiv devinin imalat tesislerinde kullanılmasına karar verildi. İlk uygulamaların başarılı olması durumunda, bu robotların kullanım alanı genişletilecek.

Figure, robotlarının tehlikeli, sıkıcı veya istenmeyen işleri yapmak üzere tasarlandığını belirtiyor. Şirket, robotlarının üretkenliği artıracağını, maliyetleri düşüreceğini ve daha güvenli, tutarlı bir çalışma ortamı yaratacağını vurguluyor.

Figure’ın yayınladığı demo videoda insansı robot basit bir kahveyi yapabiliyor. Fakat şirket bu kahve yapımını robotun kendisini öğrendiğini iddia ediyor. Ayrıca robotun kendi hatalarından ders alarak çalıştığını belirtiyor.

SANAYİDE YENİ BİR DÖNEM

Otomobil üretim sürecinde onlarca yıldır tek amaçlı robotlar kullanılıyor. Ancak bu yeni atılım ile insan benzeri robotlar sektöre giriş yapıyor. Figure’ın yeni robotları görünüş olarak insana çok benziyor. Beş parmağa sahip robotlar ile montaj işleri dahil insanın yapabileceği birçok işi kolaylıkla yapabiliyor. Robotlar her beş saatte bir mola verip şarj olmak için bir istasyona yürüyor.

İNSAN İŞLERİNİ TEHDİT EDEN OTOMASYON

Amazon’un geçtiğimiz Ekim ayında depolarına insan benzeri robotları kullanmaya başlamıştı. Şimdi ise BMW’nin bu hamlesi otomasyonun insan işlerini değiştireceği tartışmalarını alevlendiriyor. Güney Karolina’daki BMW tesisinde bin kişi çalışıyor ve bu tesis ABD’nin en büyük otomobil ihracatçısı konumunda.

Figure’ın Kurucusu ve CEO’su Brett Adcock, BMW İmalat ile yapay zeka ve robot teknolojisini otomotiv üretimine entegre etme konusundaki iş birliğini sabırsızlıkla beklediğini söylüyor. Bu açıklama işgücü endişelerini daha da artırıyor.

KÜÇÜK ADIMLARLA BÜYÜK DEĞİŞİMLER

Reuters’ın aktardığına göre, ortaklık kapsamında BMW tarafından başlangıçta küçük miktarlarda kullanılacak olan Figure’ın robotları, performans hedeflerine ulaşıldıkça sayıları artırılacak. Belirli görevler için eğitilen robotlar, önümüzdeki 12-24 ay içinde gövde atölyesi, sac metal ve depo dahil olmak üzere imalat süreçlerine entegre edilecek.

OTOMOTİV DEVLERİNİN ROBOT DENEYİMLERİ

Honda ve Hyundai, yıllar boyunca insansı robotlarla deneyler yapıyor. Tesla da yakın zamanda Optimus Gen 2 insansı robotunu tanıttı.

Elon Musk’ın şirketi olan Tesla, insanlar ve robotlar uyumunda iyi bir karneye sahip değil. 2021’de Teksas’taki Gigafactory’de bulunan Tesla fabrikasında bir mühendisin sırtına ve koluna bir otomasyon makinasının metal pençelerini saplanmıştı. Mühendis bu kazadan yaralanmış ve fabrika zemininde kan izi oluşmuştu. Fabrika kazadan sonra yaptığı açıklamada çalışanın tesisteki üretim robotlarını kontrol eden yazılımı programlarken meydana geldiğini belirtmişti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com