Kazakistan’da yapay zekâ seferberliği: 5 milyon kişiye eğitim verilecek

Kazakistan, 5 yıldı 5 milyon kişiye yapay zekâ eğitimi vermeyi planlıyor. 500 bin uzmanın yetiştirilmesi düşünülen program sayesinde 5 milyar dolar ihracat hedefleniyor.

  • ü
  • 16 Temmuz 2024
  • ü
  • Teknoloji

Kazakistan, başlatacağı yeni programla 2029’a kadar 5 milyon kişiye yapay zekâ eğitimi vermeyi planlıyor. 500 bin uzmanın yetiştirilmesi düşünülen program sayesinde 5 milyar dolar ihracat hedefleniyor.

2024-2029 dönemini kapsayan “Yapay Zekâyı Geliştirme Konsepti”ni kabul eden Kazakisitan hükümetinin ‘stratejik belge’ niteliği taşıyan programı, ülke ekonomisinin çeşitli sektörlerinde yapay zekâ teknolojilerinin kullanımını artırmayı amaçlıyor. Programla yapay zekâ kullanımı özellikle devlet idaresi, petrol ve gaz, madencilik, enerji, ulaştırma, lojistik, su temini ve tarım sektörlerinde yaygınlaştırılacak.

YAPAY ZEKÂ SEFERBERLİĞİ

AA’nın bildirdiğine göre; ayrıca bu alandaki altyapı geliştirme çalışmaları kapsamında ülkede süper bilgisayar kurulması, veri merkezleri ile ulusal yapay zekâ platformunun oluşturulması ve fiber optik iletişim ağlarının geliştirilmesinin yanı sıra beşeri sermayenin arttırılmasına yönelik de bir dizi eğitim programı düzenlenmesi de planlanıyor.

İLK HEDEF 2029

Kazakistan Başbakanı Oljas Bektenov, yaptığı açıklamada, dünyada yapay zeka kullanımının 2030’a kadar yüzde 70 ek ekonomik etki oluşturabileceğine ve yapay zeka sayesinde birçok rutin görevin otomatikleştirileceğine dikkati çekti.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Bektenov, yeni programla 2029 yılına kadar yapay zekâ kullanılarak üretilen ürün sayısını ülkede 5 kat artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com