Instagram kullanıcıları şaşkın: Meta, kişisel verileri yapay zekâ projesinde kullandı

Facebook, Instagram ve Whatsapp’ın ana şirketi olan Meta yaptığı son açıklama ile binlerce kullanıcısının tepkisini çekti.

  • ü
  • 07 Haziran 2024
  • ü
  • Teknoloji

Facebook, Instagram ve Whatsapp’ın ana şirketi Meta, yapay zekâ görüntü oluşturucusunu eğitmek için Instagram’a ve diğer platformlara yüklenen görüntüleri ve kullanıcılar tarafından özgün şekilde oluşturulan diğer çalışmaları kullandığını duyurdu. Bu haber, haklarının ihlal edildiğini düşünen içerik üreticilerinin tepkisini çekti.

SADECE 130 BİN KULLANICI İTİRAZ ETTİ

130 binden fazla Instagram kullanıcısı, Meta’nın içeriklerini yapay zekâ eğitimi için kullanmasına rıza göstermediklerini bildiren bir mesaj paylaştı. Ancak bu çabalar Instagram’ın verdiği servis şartları nedeniyle büyük ölçüde etkisiz kaldı. Instagram’ın hizmet şartları, Meta’nın yüklenen içeriği yapay zekâ eğitimi de dahil olmak üzere çeşitli amaçlarla kullanmasına izin veriyor. Kullanıcılar teknik olarak telif hakkını elinde tutuyor ancak Meta’ya içeriklerini kullanması için geniş yetkiler veriyor.

META BELİRSİZLİĞİ KULLANDI

Meta, veri kullanımını yönetmek için araçlar sunsa da söz konusu araçlar sınırlı ve kullanıcıların Instagram’da paylaşılan içeriklerinin yapay zekâ eğitimi için kullanılmasını tamamen devre dışı bırakmalarına izin vermiyor. Tartışma, hizmet şartlarının genellikle platformlara verilen veri kullanım izinlerinin kapsamını belirsizleştirdiği dijital çağda kullanıcı rızasının karmaşıklığının altını çiziyor. Bu durumdan en çok etkilenenler de özgün içerik üretenler ve sanatçılar olduğu, çalışmalarının açık bir onay veya tazminat olmaksızın yapay zekâ modellerini eğitmek için kullanıldığı; etik ve yasal soruları gündeme getirdiği belirtiliyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

TEKNOLOJİ ENDÜSTRİSİNİN GELECEĞİNİ BELİRLEYECEK

Yaşanan son durum özellikle güçlü veri gizliliği yasalarına sahip devletlerde daha fazla düzenleyici incelemesine ve yasal zorluklara yol açsa da potansiyel olarak teknoloji endüstrisinde gelecekteki politikaları ve uygulamalarını yakından etkileyecek.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com