Dünyanın en küçük hava aracı güneş enerjisiyle çalışıyor

Çin'deki bilim insanları, güneş enerjisiyle çalışan en küçük ve en hafif hava aracı olduğunu iddia ettikleri bir araç inşa ettiler. Bir insanın avucuna sığacak kadar küçük olan bu hava aracı, 5 gramdan daha hafif ve güneş üzerinde parlarken süresiz olarak uçabiliyor.

  • ü
  • 18 Temmuz 2024
  • ü
  • Teknoloji

Çin’de yapılan yeni bir çalışmada, araştırmacılar sürekli uçuş yeteneğine sahip ilk güneş enerjili MAV (Mikro Hava Aracı) geliştirdiler.

CoulombFly ismi verilen ultra hafif MAV, 20 santimetrelik kanat açıklığı ile sadece 4,21 g ağırlığında. Bu, 2 metre genişliğinde ve 2,6 kilogram ağırlığındaki bir quadcopter olan önceki en küçük güneş ışığı ile çalışan hava aracından yaklaşık 10 kat daha küçük ve kabaca 600 kat daha hafif.

Pekin’deki Beihang Üniversitesi’nde enerji ve güç mühendisliği profesörü olan Mingjing Qi, “Nihai hedefim, kanat açıklığı 1 santimetrenin altında olan, yaklaşık bir sivrisinek boyutunda ve ağırlığında süper küçük bir uçan araç yapmak” dedi.

Qi ve CoulombFly’ı inşa eden bilim insanları böyle bir hava aracının 8 milimetre genişliğinde ve 9 miligram kütlesinde bir prototipini geliştirdi ve “Ancak henüz kendi gücüyle uçamıyor. Mikro devre teknolojisinin devam eden gelişimiyle bunu gerçekleştirebileceğimize inanıyorum” dedi.

MİKRO HAVA ARACI NEDİR?

Keşif ve bilimsel araştırmalar için yararlı olabilecek böcek ve kuş boyutundaki hava araçlarına mikro hava araçları (MAV) adı veriliyor.

MAV’ların şu anda karşılaştığı en büyük sorun, genellikle yaklaşık 30 dakika olan sınırlı uçuş süreleri. Ultra hafif MAV’lar -10 gramdan daha hafif olanlar- genellikle sadece 10 dakikadan daha kısa süre havada kalabilmekte.

MAV’ların daha uzun süre uçmasını sağlamanın potansiyel bir yolu, onlara güneş ışığı gibi tutarlı bir enerji kaynağıyla güç sağlamaktır.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com