Çinli yapay zekâ şirketleri düşünüldüğü kadar iyi değil

Çin'in teknoloji firmaları üretken yapay zekâ alanındaki atılımlara hazırlıksız yakalandı. Uzmanlar, Çinli şirketlerin ABD üretimi yapay zekâ modellerini kullandığını söylüyor.

  • ü
  • 22 Şubat 2024
  • ü
  • Teknoloji

Görsel: Cumhur Yetmez, Depo Photos

Geçtiğimiz Kasım ayında, ChatGPT’nin piyasaya sürülmesinden bir yıl sonra, adı pek duyulmamış Çinli bir start-up, açık kaynaklı yapay zekâ sistemlerinin değerlendirildiği bir liderlik tablosunda zirveye çıktı. Konuyu detaylı bir şekilde ele alan New York Times’ın haberine göre, 01.AI adlı bu şirket ABD’li şirketlerin yapay zekâ modelini temel olarak kullanıyor.

01.AI henüz sekiz aylı bir girişim olsa da güçlü finansal destekçilerinin olması ve bilinen bir yatırımcı ve teknoloji uzmanı olan Kai-Fu Lee tarafından kurulmuş olması gibi avantajlara sahip. Firmanın kurucusu Lee, kendi yapay zekâ sistemlerinin, Meta’nın LLaMA’sı gibi diğer üretken yapay zekâ modellerine alternatif oluşturduğunu belirtiyor.

Lee kendi yapay zekâ girişimlerini bu şekilde tanımlasa da, 01.AI’da kullanılanılan bazı teknolojilerin LLaMA’dan alındığı ve dolayısıyla 01.AI’ın sadece Meta’nın teknolojisinin başka veriler kullanılarak güçlendirilmiş hâli olduğu biliniyor.

ÇİNLİ FİRMALAR KENDİLERİ ÜRETMİYOR

Aslında 01.AI’ın bu durumu Çin’deki yapay zekâ sektörünün bir temsilini ortaya koyuyor. Her ne kadar ülke üretken yapay zekâ inşa etmek için yarışıyor olsa da, Çinli şirketler neredeyse tamamen ABD’li temel yapay zekâ sistemlerine güveniyor.

Uzmanlara göre, yapay zekâ sistemini ABD teknolojisi üstüne kuran Çin, bu konuda Amerika’nın en az bir yıl gerisinde ve daha da geriye düşebilir. Bu durumun, iki ülke arasındaki, soğuk savaşı andıran, teknoloji rekabetini farklı bir aşamaya taşıyacağı düşünülüyor.

YENİ BİR SPUTNİK SENDORMU MU?

Risk sermayesi şirketi Page One Ventures’da yapay zekâ teknolojilerine odaklanan bir yatırımcı olan Chris Nicholson’a göre Çinli şirketlere, ABD’deki yeniliklerle başa baş olmaları için büyük bir baskı uygulanıyor. ChatGPT’nin piyasaya sürülmesi Çin’e yanıt vermesi gerektiğini hissettiren bir başka Sputnik sendromuna dönüştü.

Yapay zekâ destekli şirketlere odaklanan bir yatırım şirketi olan Leonis Capital’in ortaklarından Jenny Xiao’ya göre ise, Çinli şirketlerin sıfırdan ürettikleri yapay zekâ modelleri çok iyi olmadığı için, birçok Çinli firma genellikle ufak oynamalar yaptıkları Batılı yapay zekâ modellerini kullanıyor.

Çinli firmalar ABD’li açık kaynak yapay zekâ modellerini kullara farklı kapatmaya çalışırken ABD ise Çin’in bu kaynaklara erişimini sınırlamaya çalışıyor. Yapay zekâyla uyumun sağlanmasını istediği için açık kaynak modelleri geri çekmeyen Amerika, Çin’e karşı aldığı önlemleri mikroçip satışlarını ve yatırımları kısıtlamakla sınırlı tuttu.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Yapay zekâ alanındaki bu çekişmeler yalnızca bir teknolojik rekabetten ibaret görülmüyor. Üretken yapay zekâ alanındaki atılımların küresel teknolojik güç dengesini değiştirebileceği, insanların üretkenliğini arttırabileceği, çeşitli endüstrilerde faydalı olacağı ve yeni inovasyonlara yol açacağı düşünülüyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com