Çin’in e-ticaret devi Temu, küresel alışveriş piyasasında fırtına gibi esiyor

İnternet üzerinden alışveriş yapmanın yeni ve popüler bir yolu olarak ortaya çıkan Temu, son bir yılda indirilme sayısını 102 kat artırarak 41 milyon aylık yeni indirilme sayısına ulaştı.

Online alışverişinin yaygınlaşmasıyla birçok kişi artık market alışverişine kadar her ihtiyacını internetten sağlıyor. Tüketiciler her ürünün en ucuzunu sanal alemde araştırıyor.

Konu ucuzluk olunca Çin markaları ve internet siteleri öne çıkıyor. Ucuz iş gücü, üretimde çevreye ve insana verilen zararın gözetilmemesi ve çocuk işçi çalıştırılması gibi sebeplerle Çin’de uzun yıllardır düşük maliyetli ürünler üretiliyor. Bu durum da cüzi fiyatlarından dolayı tüketicileri Çin pazarına yönlendiriyor.

Son bir yılda popülerlik kazanan Çin ticaret devi Temu alışveriş sitesi ise diğer rakiplerini geride bıraktı. Hızlı teslim süresi, referans ile hediye vermesi ve ucuza ürün satması gibi faktörlerle popülerlik kazanan Temu, en popüler online alışveriş siteleri arasına girmeye hazırlanıyor.

Peki, Temu’nun indirmeleri ne kadar arttı? Temu’nun başarısının sırrı ne?

TEMU NEDİR?

Fiyatlarının piyasanın çok altında oluşuyla ilk bakışta illegal bir site izlenimi verebilen Temu,  doğrudan Çin fabrikalarından veya depolarından gönderilen çok sayıda üründe büyük indirimler sunuyor. Ayrıca site içerisinde sürekli olarak çeşitli çarkıfelekler ile ekstradan indirimler, ücretsiz ürünler sunuluyor. Bunlara ek olarak, arkadaşını uygulamaya davet eden kullanıcılara 10 ürüne kadar ücretsiz ürün alma imkânı veriliyor.

TEMU NE SATIYOR?

Hemen hemen her ürünün satışının yapıldığı Temu’da, gıda ürünlerini sayılmazsa, piyasada akla gelebilecek en ilginç ürünleri bile bulmak mümkün. Aslında Çinli e-ticaret devi Pinduoduo’nun bir alt şirketi olan Temu da Pinduoduo benzeri bir strateji izliyor. Çin’de doğrudan üreticilerden düşük gelirli alıcılara yüksek oranda indirimli ürünler satmanın yanı sıra çiftçilere tarım ürünleri satarak başarı yakalayan Pinduoduo’nun şu anda 102 milyar dolarlık bir piyasa değeri var.

AYLIK İNDİRME 1 YILDA 100 KATINI AŞTI

Önemli istatistik şirketlerinden biri olan Statista’nın raporuna göre Temu, son bir yıl içerisinde müthiş bir ivme ile indirmelerini arttırdı. Eylül 2022’de 0,4 milyon indirilmeye sayısına sahip olan Temu, Eylül 2023’te 40,9 milyon aylık yeni indirilmeye ulaştı. Böylece Temu bir senede 102 kat indirilmesini arttırmış oldu.

Eylül 2022’de 0,4 olan Temu’nun aylık indirilme sayısı, Aralık 2023’te 36,5 milyonu gördü. Yıl içerisinde aylık indirilmesini 41 milyona kadar arttıran Temu, App Store ve Apple Play Store gibi uygulama marketlerinde en popüler ücretsiz uygulama konumuna yükseldi.

Temu’nun 2023’te toplam indirilme sayısı 352,6 milyonu aştı.

TEMU NASIL BU KADAR POPÜLERLEŞTİ

Pazarlama ve reklam yatırımlarına ağırlık veren Temu’yu bu kadar popülerleştiren unsur internet reklamları oldu. Özellikle sosyal medya reklamlarını oldukça etkili bir şekilde kullanan Temu, sosyal medya sitelerinde sürekli olarak ücretsiz ürünler veya 1-2 doların altında ürünler dağıttı.

Sosyal medyada denk geldikleri bu yeni siteyi merak eden kullanıcılar Temu’nun vaatlerini test etmek için sipariş verdi. Bir hafta içerisinde verdikleri siparişler ellerine ulaşan birçok kullanıcı daha fazla alışveriş yapmaya ve çevresine uygulamayı yaymaya başladı.

Kullanıcıların siteye “arkadaş davet etmesi” durumunda ücretsiz hediyeler dağıtacağını belirten Temu, bu referans sistemi ile birçok yeni kullanıcıya ulaştı.

Times’a konuşan Vanderbilt Üniversitesi’nden bilgisayar bilimi profesörü Douglas Schmidt, “Pazar payı kazanmak amacıyla zararda lider olmaları için sübvansiyon alıyorlar gibi görünüyor ki bu, Amazon’un uzun süredir yaptığından pek farklı değil” sözleriyle Temu’nun yakaladığı çıkışı yorumladı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com