Bilim insanları kızıl gezegene yapılacak muhtemel bir mürettebatlı yolculukta karşılaşılabilecek zorlukları tecrübe etti.
Dört NASA astronotu, Mars’taki bir üssün içindeki yaşamı simüle eden bir ortamdaki bir yıllık görevlerini tamamladı. Söz konusu çalışma, kızıl gezegene yapılacak muhtemel bir mürettebatlı yolculukta karşılaşılabilecek öngörülemeyen zorlukları ortaya çıkarmak üzere tasarlandı.
ABD’nin uzay çalışmalarından sorumlu kurumu NASA’nın web sitesinde yapılan açıklamaya göre, Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’nde 1.700 metrekarelik, 3D baskılı bir enstalasyonun içinde çalışmalarını tamamlayan grup, kendi yiyeceklerini de yetiştirdi.
Bilim insanlarının deneyimleri bir süre sonra NASA+, NASA Televizyonu, NASA uygulaması, ajansın web sitesi ve NASA Johnson’ın X ve Facebook hesaplarından paylaşılacak.
Dünya’dan ortalama 140 milyon mil (55 milyon kilometre) uzaklıktaki Mars’a tek yönlü bir yolculuğun yaklaşık dokuz ay sürebileceğini belirtiliyor.
NASA’nın mürettebatlı bir Mars görevi için henüz kesin bir tarih olmasa da bilim insanları bunun 2030’larda gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Öte yandan, mevcut Artemis programı 2031 yılına kadar bir ara aşama olarak Ay yörünge istasyonu inşa etmeyi planlıyor.