Harvard Üniversitesi'nde bir grup araştırmacı, Google ile işbirliği yaparak beynin bugüne kadarki en yüksek çözünürlüklü 3 boyutlu haritasını çıkardılar.
“Bir milimetre küp beyin dokusu” ifadesi kulağa pek anlamlı bir şey gibi gelmeyebilir. Ancak bu küçük karenin 57.000 hücre, 230 milimetre kan damarı ve 150 milyon sinaps içerdiği ve bunların 1.400 terabayt veri anlamına geldiği düşünüldüğünde, Harvard ve Google araştırmacıları muazzam bir başarıya imza attılar.
The Harvard Gazette dergisinde yayınlanan habere göre; Moleküler ve Hücresel Biyoloji Profesörü ve aynı zamanda yeni atanan bilim dekanı Jeff Lichtman liderliğindeki Harvard ekibi, bir pirinç tanesinin yarısı büyüklüğündeki bir temporal korteks parçasındaki her hücreyi ve bağlantı ağını canlı ayrıntılarla göstererek bugüne kadarki en büyük 3D beyin rekonstrüksiyonunun oluşturulmasına yardımcı oldu.
Science dergisinde yayınlanan çalışma, Lichtman’ın elektron mikroskobu görüntülemesini yapay zeka algoritmalarıyla birleştirerek memeli beyinlerinin son derece karmaşık kablolarını renk kodlaması ve yeniden yapılandırması için Google Research’teki bilim insanlarıyla yaklaşık 10 yıllık bir işbirliğinin en son gelişmesidir. Makalenin ilk üç ortak yazarı Harvard’dan eski doktora sonrası araştırmacı Alexander Shapson-Coe, Google Research’ten Michał Januszewski ve Harvard’dan doktora sonrası araştırmacı Daniel Berger.
Ulusal Sağlık Enstitüleri Beyin Girişimi tarafından desteklenen nihai hedef, bir farenin sinirsel kablolamasının kapsamlı, yüksek çözünürlüklü bir haritasını oluşturmaktır; bu, grubun insan korteksinin 1 kübik milimetrelik parçasından ürettiği veri miktarının yaklaşık 1.000 katını gerektirecek.
Lichtman, “‘Parça’ kelimesi ironik” dedi ve ekledi: “Bir terabayt çoğu insan için devasa bir büyüklüktür, ancak bir insan beyninin bir parçası – sadece minicik, ufacık bir insan beyni parçası – yine de binlerce terabayttır.”