Beyaz yakalıya ‘yapay zeka’ tehdidi: İşlerini ellerinden mi alacak?

Geçmişteki teknolojik yıkım dalgalarının aksine, üretken yapay zekâ alanındaki gelişmelerin etkisiyle beyaz yakalıların işten çıkarılma ihtimalinin daha yüksek olduğu iddia edildi.

  • ü
  • 14 Şubat 2024
  • ü
  • Teknoloji

Otomasyonun kullanım alanlarının yaygınlaşmasıyla mavi yakalılar işlerini kaybetmenin tedirginliği yaşarken üretken yapay zekânın gelişmesiyle artık beyaz yakalıların iş kolları da risk altında. Society for Human Resource Management (SHRM) ve The Burning Glass Institute tarafından yayımlanan rapora göre, finans, hukuk ve teknoloji alanlarındaki işler üretken yapay zekâ dalgasının etkilerine en çok maruz kalan dallar arasında yer alıyor.

The Burning Glass Institute’ün başkanı Matt Sigelman bu durumu “Şüphesiz ki bu durumdan en çok, güvende olduklarını düşünen, üniversite mezunu çalışanlar etkilenecek” sözleriyle ifade etti. Sigelman’ın değindiği çalışanlar arasında iş analistleri, pazarlama müdürleri, bilgisayar programcıları, veri yöneticileri, proje müdürleri, avukatlar özellikle yüksek riskli olarak listeleniyor.

MAAŞIN BÜYÜK BÖLÜMÜ EN ÇOK ETKİLENECEK BÖLÜMLERE AYRILIYOR

Goldman Sachs, JPMorgan Chase and Morgan Stanley gibi finans şirketleri ve Google, Microsoft and Meta gibi teknoloji devlerinin maaşlara ayırdığı bütçenin yüzde 60 ile yüzde 80 arasında değişen büyük bir kısmı yapay zekâdan en çok etkilenecek pozisyonlarda yer alan çalışanlara ayrılıyor.

Perakende satış, yemek ve ulaşım endüstrileri gibi sektörler ise yapay zekâdan en az etkilenecekler arasında yer alıyor.

Üretken yapay zekâ otomasyon dalgasının mavi yakalıların en az etkilenecek kesim olması açısından farklı olduğunu belirten araştırmacılar bu durumun oluşmasını “Bunun nedenleri hem birinci sınıf mal ve hizmet kategorilerinin büyümesi nedeniyle bu çalışanlara olan talebin artması hem de üretken yapay zekânın fiziksel görevleri yerine getirememesidir” sözleriyle açıkladı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com