Beton mucizesi: Evler, kendi elektriğini üretebilir

Modern uygarlığın yaygın olarak kullanılan yapı malzemesi beton, devrim niteliğinde bir dönüşüm geçiriyor. Proje başarıya ulaşırsa evle kendi elektriğini üretebilecek.

  • ü
  • 14 Haziran 2024
  • ü
  • Teknoloji

Bir güneş enerjisi depolama sistemi kurulumu

Massachusetts Institute of Technology (MIT) evlere güç sağlamak için “enerji çimentosu” planlıyor. Araştırmacılar çimentoyu iletken karbon siyahı ile birleştirerek, elektrik için mikroskobik yollarla dolu bir malzeme yarattılar. Modern uygarlığın yaygın olarak kullanılan yapı malzemesi beton, devrim niteliğinde bir dönüşüm geçiriyor.

MIT laboratuvarlarında, projenin baş araştırmacısı Dr. Damian Stefaniuk liderliğindeki bir ekip, enerji depolama yaklaşımını potansiyel olarak yeniden tanımlayabilecek çığır açan bir yeniliği ortaya çıkardı.

ÇİMENTO, SU VE KARBON SİYAHI ENERJİ DEPOLAMA ALANI OLUYOR

Interesting Engineering teknoloji sitesinde yayınlanan habere göre bir zamanlar pasif bir inşaat malzemesi olarak algılanan bu yenilik, artık evlerimize ve altyapımıza güç sağlayan ayrılmaz bir bileşen haline gelmenin eşiğinde. MIT ve Harvard’daki araştırmacılar tarafından geliştirilen bu yenilik, çimento, su ve karbon siyahı adı verilen is benzeri bir madde olmak üzere kolayca bulunabilen üç bileşeni alıyor ve bunları enerji depolama cihazlarına dönüştürüyor.

Stefaniuk, beton süper kapasitörlerinden elde edilen güçle bir LED’in ilk kez yandığını anlatırken “İlk başta inanamadım” diyerek o anı canlı bir şekilde hatırlıyor.

Geleneksel pillerin yerini tam olarak almasa da, bu süper kapasitörler hayatımızı güçlendirme şeklimizde devrim yaratabilecek benzersiz bir dizi avantaj sunuyor.

ENERJİ TEMELLERDE DEPOLANACAK

Bu yollar süperkapasitörün büyük miktarlarda enerjiyi hızlı bir şekilde depolamasını sağlayarak güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklardan gelen fazla gücü yakalamak için ideal hale getiriyor. Stefaniuk, “Basit bir örnek, güneş panelleriyle çalışan şebekeden bağımsız bir ev olabilir” diye açıklıyor.

BBC’nin aktardığına göre Stefaniuk, “Gün boyunca güneş enerjisini doğrudan kullanmak ve gece boyunca örneğin temellerde depolanan enerjiyi kullanmak” diye ekledi.

Enerjiyi hızlı bir şekilde yakalama ve serbest bırakma yeteneği, kesintili yenilenebilir kaynaklar için özellikle değerlidir. Her zaman parlamayan güneşin ya da her zaman esmeyen rüzgârın aksine, güneş ve rüzgâr çiftlikleri depolanmadığı takdirde boşa giden elektrik dalgaları üretebilir.

Lityum gibi malzemelere dayanan geleneksel bataryalar çevresel kaygılara yol açmakta ve tedarik sınırlamaları ile karşı karşıya kalmaktadır. Stefaniuk’un buluşu, karbon-çimento süperkapasitörler gibi cazip bir alternatif sunuyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com