BBC, arşivini yapay zekâ eğitim verisi olarak kullanılmak üzere teknoloji şirketlerine satabilir.
Kendi yapay zekâ modellerini geliştirmek için çalışmalar yapan BBC, şimdi de arşivini yapay zekânın eğitiminde kullanılması için satmak üzere teknoloji şirketleriyle görüşmeler yapıyor. Metin, ses ve kod üreten bu platformların BBC arşivi ile eğitilerek gazetecilerin işini kolaylaştıracak araçlara yol açacağı öngörülüyor.
Financial Times’a konuşan BBC’ye yakın bir kaynak Amazon’un görüşülen şirketlerden biri olduğunu söyledi. Gelir kaynaklarını çeşitlendirmeye çalışan BBC’nin hamlesi arşiv satmanın getirisinin yüksek olduğunun bir göstergesi olarak kabul ediliyor.
Britanya’nın ulusal yayın kuruluşu, gazetecilere haber yazma ve kaynak bulma konusunda yardımcı olması planlanan, kendi GenAI modelini eğitmek için de televizyon ve radyo arşivini kullanmayı tasarlıyor.
GenAI’ın misyonları derinleştirmesinin ve heyecan verici yollar sunmasının önemli bir fırsat sağlayabileceğini söyleyen BBC’nin uluslar direktörü Rhodri Talfan Davies “İnovasyon her zaman BBC’nin kalbinde yer almıştır. 1922’deki ilk radyo yayınlarından 1960’lardaki renkli televizyona ve son 25 yılda çevrimiçi ve mobil hizmetlerimizin hızlı gelişimine kadar, yenilik her adımda BBC’nin evrimini yönlendirmiştir.” sözlerine yer verdi.
Yapay zekâ çalışmalarıyla gazetecilerinin işini kolaylaştırmayı amaçlayan BBC, üretimde insan denetiminin ağırlıkta olmasını önemsiyor. Bu durum yapay zekâ tarafından önerilen spotların editörlerin dokunuşu ve onayıyla yayına geçmesi ile örneklendiriliyor.
Tüm bu gelişmeler olurken BBC yöneticileri, ngelleme çabalarına rağmen, arşivlerinin hâlihazırda yapay zekâ şirketleri tarafından kullanılıyor olma ihtimalinden endişeli. Kullanılan arşivin büyük çoğunluğunu ise BBC’nin ücretsiz erişime açık arşivinin oluşturduğu düşünülüyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Arşivini yapay zekânın eğitilmesi için kullanıma sunmayı düşünen tek haber kuruluşu BBC değil. Le Monde gibi medya kuruluşlarının kısa bir süre önce ChatGPT’nin eğitilmesinde arşivlerinin kullanılması için OpenAI ile ortaklık kurduğu, Thomson Reuters’ın ise yapay zekâ geliştiricileriyle pek çok anlaşmasının olduğu biliniyor.