Apple, bilerek iPhoneları yavaşlatma tazminatlarını ödemeye başladı

Apple'a verilen ceza, teknoloji devlerinin tüketici haklarına yönelik tutumları ve şeffaflıkları açısından önemli bir eşik olarak görülüyor.

  • ü
  • 09 Ocak 2024
  • ü
  • Teknoloji

Apple CEO'su Tim Cook (Fotoğraf: Kena Betancur / AFP)

Amerikan teknoloji devi Apple, iPhone akıllı telefonları kasıtlı olarak yavaşlattığı iddiasıyla ABD’de görülen davada mahkum edilmişti. Mahkeme kararını uygulamaya başlayan şirket, ABD’deki davacılara, kişi başı 92 dolar (Yaklaşık 2 bin 700 lira) ödemeye başladı.

İNGİLİZ KULLANICILARDAN DA 2 MİLYAR DOLARLIK DAVA

İngiltere’de devam eden benzer bir dava yaklaşık 2 milyar dolarlık bir tazminat talebi ile gündemde. İngiliz basınında yer alan habere göre; bu dava, Apple’ın iPhone’ları yaşlandıkça kasıtlı olarak yavaşlattığı iddiası ile Aralık 2017’den bu yana sürüyor. Şirket, eskiyen bataryalar nedeniyle performansın düşmesi ve bu durumun telefonların ömrünü uzattığını savunmuştu. Ancak Apple, müşterilerini haberdar etmeden bazı iPhone modellerinin performansını düşürmekle suçlandı ve bu sorunu çözmek için indirimli pil değişimi teklifinde bulundu.

APPLE’IN GİRİŞİMLERİ BAŞARISIZLIKLA SONUÇLANDI

ABD’deki dava sonucunda yapılan anlaşmada, her bir davacının yaklaşık 25 dolar alması beklenirken, şimdi bu rakam neredeyse dört katına çıkmış durumda. İngiltere’de ise, Apple’ın toplu dava girişimini engelleme çabaları başarısız oldu. Haziran 2022’de Justin Gutmann tarafından açılan bu dava, yaklaşık 24 milyon iPhone kullanıcısını temsil ediyor.

Apple, İngiltere’deki davanın “temelsiz” olduğunu savunarak, “hiçbir zaman tüketicileri güncellemeye teşvik etmek için bir ürünün ömrünü kasıtlı olarak kısaltmadık” açıklamasını yaptı. Ancak, ABD’deki uzlaşma yalnızca iPhone 6 ve 7 serilerini kapsarken, İngiltere’deki dava iPhone 8, 8 Plus ve X modellerini de içeriyor.

Dava, teknoloji devlerinin tüketici haklarına yönelik tutumları ve şeffaflıkları açısından önemli bir eşik olarak görülüyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com