ABD’de TikTok’un yasaklanması için ilk adım atıldı

ABD’de TikTok’un yasaklanması için ilk adımı Temsilciler Meclisi attı. Uygulamanın Çinli olmayan birine satılmaması halinde yasaklanmasını öngören yasa kabul edildi.

  • ü
  • 13 Mart 2024
  • ü
  • Teknoloji

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), ulusal güvenliği tehdit ettiği ve dezenformasyonu yaydığı gerekçesiyle TikTok’u yasaklatma yoluna gidiyor.

Çinli sahibini uygulamayı satmaya ya da ABD’de yasaklanmaya zorlayacak yasa tasarısı bugün yapılan oylamayla Temsilciler Meclisi’nde iki partinin de desteğiyle kabul edildi. Bu hamle Pekin ve Washington arasında ulusal güvenliği, ifade özgürlüğünü ve sosyal medya endüstrisini etkileyebilecek teknolojilerin kontrolü konusundaki hesaplaşmayı tırmandırıyor.

New York Times’ın haberine göre Cumhuriyetçi liderler tasarıyı Meclis’te kısa bir görüşmenin ardından hızlı bir şekilde geçirdi. 352-65 gibi büyük oy farkı ile kabul edilen yasa tasarısı seçim yılında Çin’i doğrudan hedef alan yasalara verilen yaygın desteği ortaya koydu.

Karar, son dönemde TikTok’un 170 milyon ABD’li kullanıcısını yasaya karşı harekete geçirme çabalarına ve bunun karşılığında Biden yönetiminin milletvekillerini Çin’in platforma sahip olmasının ABD için ciddi ulusal güvenlik riskleri oluşturduğuna ikna etme çabaları arasında alındı.

SENATODAN GEÇMESİ KOLAY OLMAYABİLİR

Temsilciler Meclisi’nde ortaya çıkan iki partili koalisyona rağmen, tasarının Kongre’nin diğer kanadı olan senatodan o kadar kolay geçmesi beklenmiyor. Çoğunluk lideri New York Senatörü Chuck Schumer’in tasarıyı oylamaya sunma konusunda kararsız kalması ve bazı senatörlerin karşı çıkma sözü vermesi, tasarının Senato’da kabul edilmesini zorlaştıran unsurlar arasında yer alıyor.

SATIŞ OLMAZSA YASAKLANACAK

Milletvekilleri, 2020’den bu yana gözetim altında olan TikTok’un ve Pekin’in TikTok’un ana şirketi ByteDance ile olan ilişkisinin ulusal güvenlik için tehdit unsuru oluşturduğunu giderek daha katı bir şekilde savunuyor. Tasarı, ByteDance’in TikTok’u altı ay içinde Çinli olmayan sahiplere satmasını sağlamayı amaçlıyor. Satış gerçekleşmediği takdirde ise uygulamanın yasaklanması öngörülüyor.

Tasarıya öncülük eden milletvekilleri arasında yer alan Wisconsin Cumhuriyetçisi Temsilci Mike Gallagher, oylamadan önce kürsüde yaptığı konuşmada yasa tasarısının TikTok’u Çin Komünist Partisi’yle ilişkisini sonlandırmaya zorladığını belirtti ve tasarının ulusal güvenliği korumak için gerekliliğine dikkat çekti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com