Messi’nin poz verdiği o bebek Euro 2024’e damga vurdu: Lamine Yamal

UNICEF, 16 yıl önce bir çekiliş düzenledi. Çekilişi kazanan bir bebek, Messi ile birlikte UNICEF’in 2008 takviminde yer alacaktı. Messi’nin birlikte poz verdiği o çocuk, Euro 2024’e adeta damga vurdu. Pele’nin 66 yıllık rekorunu kırarak İspanya’yı finale taşıyan o çocuk, göçmen bir aileye mensup Lamine Yamal’dı.

9 Temmuz 2024… Euro 2024 Avrupa Şampiyonası yarı finalinde İspanya ile Fransa karşı karşıya… Fransa 1-0 öndeyken sahneye bir çocuk çıkıyor. 21. dakikada harika bir gol atarak İspanya’yı ateşliyor. Ve o İspanya, sahadan 2-1 galip ayrılarak finale adını yazdırıyor. Maçın oyuncusu seçilen 16 yaş 362 günlük o çocuk, Pele’nin (1958; 17 yaş 239 gün) rekorunu kırarak büyük turnuvalar (Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası) tarihinde gol atan en genç oyuncu oluyor. Aynı zamanda Barcelona forması giyen bu çocuk, Euro 2024’te Hırvatistan ile oynanan maçta Avrupa Şampiyonaları tarihinde en genç ilk 11’de sahaya çıkan ve en genç asist yapan futbolcu olmuştu.

Lamine Yamal, Messi

Çekimler sırasında Lamin Yamal’ın Ekvator Gineli annesi Sheila Ebana da yer aldı.

UNICEF ÇEKİLİŞ DÜZENLEDİ

13 Temmuz 2007… Lionel Messi’nin yeni yeni parladığı günlerde, Barcelona’nın çok yakınında küçük bir şehir olan Esplugues de Llobregat’ta Faslı bir baba ve Ekvator Gineli bir annenin bebeği dünyaya geliyor. O bebek henüz birkaç aylıkken, UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu), 2008 takviminde çocuklarla Barcelonalı futbolcuların fotoğraflarına yer vermek için bir çekiliş düzenliyor. Hemen hatırlatalım; özerk Katalan bölgesinin temsilcisi olan Barcelona, o dönemlerde takım formasına reklam almıyordu. Kulüp, ücretsiz olarak sadece UNICEF yazısına yer veriyordu. Barcelona ile UNICEF arasında çok yakın bir ilişki vardı.

Lamine Yamal, Messi

ÇEKİLİŞİ KAZANDI, MESSİ İLE POZ VERDİ

Çekilişe başvuranlardan biri de Fas asıllı baba ile Ekvator Gineli anne oluyor. Ardından da çekilişi kazanıyorlar. Ve sıra geliyor Barcelona soyunma odasında yapılan çekimlere… Messi, küçük mavi bir küvette yer alan o bebeği yıkıyormuş ve kuruluyormuş gibi pozlar veriyor. Ekvator Gineli anne Sheila Ebana’nın da yer aldığı çekimler sırasında o bebeği bol bol seviyor da… UNICEF’in 2008 takviminin çekimlerini yapan ise Associated Press’te serbest çalışan fotoğrafçı Joan Monfort.

Aradan 16 yıl geçiyor. 37 yaşına gelen Messi, hâlâ futbol oynamaya devam ederken; henüz 16 yaşında olan o çocuk, Euro 2024 Avrupa Şampiyonası’nda adından en çok bahsettiren isim oluyor: Lamine Yamal…

Lamine Yamal tarihe geçti. (FOTOĞRAF: JAVIER SORIANO / AFP)

FOTOĞRAFLARI BABASI PAYLAŞTI

Tam adı ‘Lamine Yamal Nasraoui Ebana’ olan Fas asıllı yetenek, yazının girişinde bahsettiğimiz gibi, Pele’nin 66 yıllık rekorunu kırarak büyük turnuvalar (Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası) tarihinde gol atan en genç oyuncu oluyor. İspanya’nın Fransa’yı yenerek finale çıkmasını sağlayan o golden sonra Yamal’ın babası, Messi ve oğlunun uzun süredir unutulmuş olan fotoğraflarını Instagram hesabından paylaşıyor. “İki efsanenin başlangıcı” notunu da ekleyerek…

“MESSİ, BEBEĞİ NASIL TUTACAĞINI BİLMİYORDU”

Bu fotoğrafları çeken Joan Monfort, 16 yıl sonra gündeme gelen o pozların hikayesini şöyle anlatıyor: “Nou Camp’ta bir Barça oyuncusuyla fotoğraf çektirmek için çekilişe katıldılar ve kazandılar. O oyuncu Messi’ydi. Çekim kolay olmadı. Messi oldukça içine kapanık bir adam, oldukça utangaç. Soyunma odasından çıkıp kendisini başka bir soyunma odasında, içinde bir bebek bulunan bir plastik küvette buldu. Oldukça karmaşıktı, ilk başta bebeği nasıl tutacağını bile bilmiyordu. Fotoğrafların internette bir anda viral olmasından sonra bebeğin aslında Yamal olduğunu fark ettim. Bu kadar ilgi gören bir şeyde payımızın olması gerçekten heyecan verici. Doğrusu, bu çok güzel bir duygu.”

Lamine Yamal, İspanya Milli Takımı, Euro 2024

Lamine Yamal, Fransa’ya attığı harika gole böyle sevindi. (Credit Image: © Spada/LaPresse via ZUMA Press)

YAMAL, DOĞUM GÜNÜNÜ KUPAYLA KUTLAMAK İSTİYOR

Lionel Messi gibi Lamine Yamal da Barcelona forması giydi ve kulübün en genç ilk 11 oyuncusu ve en genç gol atan oyuncusu oldu. Aynı zamanda İspanya La Liga’da da en genç gol atan oyuncu unvanını elinde bulunduruyor. 13 Temmuz 2007 doğumlu olan Yamal, İspanya Milli Takımı ile 14 Temmuz’da Berlin’de İngiltere’ye karşı final maçına çıkacak. Kazandıkları takdirde kupa sevinci aynı zamanda, 17 yaşına basan Yamal’ın doğum günü kutlaması olacak.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com