Berlin’de duvardan duvara ‘Yusuf Dikeç’ grafittisi

Paris 2024'te duruşu ile büyük ün kazanan Yusuf Dikeç’in resmi, graffiti olarak Berlin’in Mauer Park bölgesinde bulunan bir duvarın üzerine yapıldı.

  • ü
  • 13 Ağustos 2024
  • ü
  • Spor

Fransa’da düzenlenen Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda gümüş madalya kazanan Yusuf Dikeç’in resmi, graffiti olarak Berlin’in Mauer Park bölgesinde bulunan bir duvarın üzerine yapıldı. Dominikli sanatçı Jesus Cruz Artiles’in yaptığı resim sosyal medyada büyük ilgi çekti. Artık park haline getirilen Berlin Duvarı’nın inşasının 63 yıldönümü törenlerine gelenler de çizilen resmin fotoğrafını çekti.

Eurosport’tan BBC’ye kadar birçok Avrupalı yayın kurulıuşu, 2024 olimiyatlarının fenomen isminin duvar resmine konu olmasını haber yaptı.

DURUŞU BAŞARISINDAN DAHA ÇOK TANINDI

Dikeç, gümüş madalya almasına rağmen ‘elleri cebinde ragat görüntüsü nedeniyle’ tüm dünyada olimpiyatların en çok konuşulan ismi haline gelmişti. Altın madalya alan Sırp sporcunun ismini ve resmini kimse tanımazken, Dikeç duruşu nedeniyle büyük ün kazanmıştı.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Dikeç’in Berlin’deki resmi ilgi odağı olunca, PKK’lılar grafittinin üzerine sözler yazdı. Dikeç’in asker olmasına atıfla yazılan yazılar nedeniyle graffiti tahrip oldu. Bunun üzerine Berlin’deki Türk toplumu grafittinin tahrip edilmesine tepki gösterdi.

BERLİN DUVARI 63 YIL ÖNCE İNŞA EDİLMİŞTİ

Berlin Duvarı’nın inşasına 13 Ağustos 1961’de başlandı. Doğu Almanya yönetimi, Doğu Almanya ekonomisini yavaşlatan ve devletin istikrarını bozan Batı Berlin ve Batı Almanya’ya kitlesel insan göçünü durdurmak istiyordu. Yaklaşık 155 kilometre uzunluğundaki duvar 28 yıldan fazla bir süre Berlin’i ikiye böldü. Duvar 9 Kasım 1989’da yıkıldığında, sadece Berlin’de en az 140 kişi kaçmaya çalışırken ya da bariyerlerde meydana gelen diğer olaylarda hayatını kaybetmişti. İç Almanya sınırında toplam 260 kişi hayatını kaybetmiş, bunların çoğu Doğu Almanya sınır muhafızları tarafından vurulmuştu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com