Bayer Leverkusen ‘rekor’ bir başarıyla nasıl şampiyon oldu?

Tüm kulvarlarda çıktığı 44 resmi maçta yenilmeyen Bayer Leverkusen, Alonso yönetiminde lig bitimine 5 hafta kala 120 yıllık tarihinin ilk şampiyonluğunu ilan etti. Peki, bu başarı nasıl geldi?

Bayer Leverkusen oyuncusu Jonas Hofmann (FOTOĞRAF: INA FASSBENDER / AFP)

Almanya’nın birinci futbol liginde (Bundesliga) 2023-2024 sezonunda şampiyon olan Bayer Leverkusen 120 yıllık tarihinde bu başarıyı ilk kez tattı. Leverkusen’i tarihinin ilk şampiyonluğuna taşıyan İspanyol teknik direktör Xabi Alonso, Avrupa futboluna adını yazdırdı.

Bu sezon tüm kulvarlarda çıktığı 44 resmi maçta da yenilmeyen Bayer Leverkusen, Alonso yönetiminde ligde bitime 5 hafta kala 120 yıllık tarihinin ilk şampiyonluğunu ilan etti. UEFA Avrupa Ligi’nde son 4 takım arasına kalmayı başaran Bayer Leverkusen, Almanya Kupası’nda ise finale yükseldi.

Peki, bu başarı nasıl geldi? İşte rekorlarla dolu şampiyonluğun hikâyesi…

KADRO KURMA AŞAMASINDA ÖRNEK MÜHENDİSLİK

Şampiyonluğa giden yolda kadro kurma aşamasında önemli aktörler, spordan sorumlu yönetici İspanyol Fernando Carro ve Sportif Direktör Simon Rolfes’in katkıları göz ardı edilemez.

FOTOĞRAF: INA FASSBENDER / AFP

Transfer için genelde tüm takımlar belli bir kaynak bulur. Ancak daha da önemlisi takımı oluştururken birbirlerine uyumlu oyuncuları bularak bir takım haline getirmektir.

Bu ikili şampiyon kadroyu oluştururken mükemmel bir kadro mühendisliği başarısı gösterdiler. Sezon başında bugün dünyanın en iyi sağ beki kabul edilen İspanyol oyuncu Alejandro Grimaldo’yu para vermeden transfer etmek, orta sahada adeta dinamo gibi çalışan Arsenal’den alınan Granit Xhaka, geçtiğimiz sezon UEFA Avrupa Liginin gol kralı Viktor Boniface ve Borussia Mönchengladbach’ta kariyeri bitmek üzere olan Jonas Hoffmann gibi daha nice oyunculardan şampiyon bir takım yaratmak bu ikilinin şampiyonluktaki çok büyük katkısını ortaya koyuyor.

Bayer Leverkusen’in yıldız oyuncuları şampiyonluk ipini göğüsledi. (FOTOĞRAF: INA FASSBENDER / AFP)

44 MAÇTA YENİLMEYEREK JUVENTUS‘UN REKORUNU KIRDI

Bu sezon tüm kulvarlarda oynadığı 44 maçta mağlubiyet yüzü görmeyen Bayer Leverkusen, Avrupa’da daha önce Juventus’un elinde bulunan yenilmezlik serisi rekorunu da elinden aldı.

Bu sezon Bundesliga’da 29 haftada 25 galibiyet ve 4 beraberlikle 79 puan toplayan 42 yaşındaki Alonso’nun takımı, en yakın rakipleri Bayern Münih ve Stuttgart’ın 16 puan önünde şampiyonluğu garantiledi.

Başarılı performansını UEFA Avrupa Ligi’nde de sürdüren Bayer Leverkusen; Karabağ, Molde ve Hacken ile mücadele ettiği H Grubu’nda lider olarak tur atladı.

Son 16 turunda Karabağ’ı eleyen Bayer Leverkusen, çeyrek finalde West Ham United’ı eleyerek adını yarı finale yazdırdı.
Bayer Leverkusen, bu sezon Almanya Kupası’nda oynadığı 5 karşılaşmadan da galibiyetle ayrıldı ve finalde ikinci ligde kalma mücadelesi veren Kaiserslautern ile eşleşti.

BUNDESLİGA’DA TARİH YAZDI

Xabi Alonso’nun öğrencileri, şampiyonlukla birlikte kırılması güç bir rekora da imza attı. Almanya Bundesliga’da bu sezon oynadığı 29 maçı da kaybetmeyen Bayer Leverkusen 25 galibiyet ve 4 beraberlik ile lig tarihinde bir sezonun ilk 29 karşılaşmasını mağlubiyetsiz geçen ilk takım oldu.

Leverkusen bu performansla, Pep Guardiola yönetiminde 28 maç yenilmeyen Bayern Münih’in 2013-14 sezonunda kırdığı rekoru tarihe gömdü.

120 yıl sonra gelen şampiyonluk coşkusu sokaklara taştı. (FOTOĞRAF: INA FASSBENDER / AFP)

Dortmund deplasmanında da yenilmemesi halinde bu sayıyı 30 çıkararak çıtayı çok yükseğe çıkarmış olacak.

AVRUPADA’DA JUVENTUS’UN REKORUNU KIRDILAR

120 yıllık tarihinde ilk kez şampiyonluğa ulaşan Bayer Leverkusen, bu sezon oynadığı tüm kulvarlardaki yenilmezlik serisini 44 maça çıkardı. Alman ekibi böylece, Juventus’a ait olan Avrupa’nın en büyük 10 liginde 2000’den sonra en uzun mağlup olmama serisini geçerek ilk sıraya yükseldi.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK 10 LİGİNDE 2000’DEN SONRA EN UZUN MAĞLUP OLMAMA SERİSİ:

1. Bayer Leverkusen (2023/24) 44 maç yenilmezlik
2. Juventus (2011/12) 43 maç yenilmezlik
3. Celtic (2016/17) 42 maç yenilmezlik
4. Inter Milan (2004/05) 40 maç yenilmezlik
5. Real Madrid (2016/17) 40 maç yenilmezlik
6. Inter Milan (2006/07) 39 maç yenilmezlik
7. Barcelona (2015/16) 39 maç yenilmezlik
8. PSV Eindhoven (2009/10) 39 maç yenilmezlik
9. Paris Saint German (2013) 36 maç yenilmezlik
10. FC Porto (2010) 36 maç yenilmezlik

BAYER LEWERKUSEN‘İN LİGDE İLK ŞAMPİYONLUĞU

Bayer Leverkusen, 120 yıllık tarihinde Almanya’nın birinci ligi Bundesliga’da ilk şampiyonluğuna ulaştı. Leverkusen, sonuncusu 2010-2011 sezonunda olmak üzere 5 kez de ligi ikinci sırada bitirmişti.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2001-2002 sezonunda Yıldıray Baştürk’lü kadrosuyla final oynayan Bayer Leverkusen, Real Madrid’li Zinedine Zidane’ın harika volesine engel olamayınca kupayı kazanamadı. Avrupa arenasında ise tek başarısı 1988’de UEFA Kupası’nı kazanarak yaptı.

Almanya Kupası’nı (DFB) ise 1993’te kazanarak müzesine götürdü.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com