Arda Güler tarihe geçti

Arda Güler, henüz 19 yaşında olmasına rağmen bir Avrupa Şampiyonası'nda hem gol atan, hem de asist yapan üçüncü oyuncu oldu ve tarihe geçti.

  • ü
  • 03 Temmuz 2024
  • ü
  • Spor

Arda Güler (Fotoğraf: Ronny HARTMANN / AFP)

Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) bütün heyecanı ile sürerken genç yıldız Arda Güler performansıyla göz doldurdu. Türkiye’nin, son 16 turunda Avusturya engelini 2-1’le geçerek çeyrek finale yükseldiği maçta Arda Güler, adını tarihe yazdırdı.

Türkiye’nin Avusturya zaferinde Arda Güler de büyük pay sahibi oldu. 19 yaşındaki yıldız futbolcu, Merih Demiral’ın kaydettiği 2’inci golde asisti yaptı. Arda, Merih’in ilk golünde de köşe vuruşunu kullanan isimdi. Kısa süre içinde ismini tüm Avrupa’ya ezberleten Arda Güler aynı zamanda tarihe geçmeyi de başardı.

3 OYUNCUDAN BİRİ OLDU

Arda Güler, 20 yaşına girmeden önce bir Avrupa Şampiyonası’nda hem gol atan (1 gol vs Gürcistan) hem de asist yapan (1 asist vs Avusturya) üçüncü oyuncu oldu.

Arda Güler (FOTOĞRAF: JAVIER SORIANO / AFP)

Arda Güler (EURO 2024)

Wayne Rooney (EURO 2004)

Cristiano Ronaldo (EURO 2004)

TÜRKİYE’NİN YENİ RAKİBİ HOLLANDA

Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) heyecanı devam ediyor. Türkiye, son 16 turu maçında Avusturya’yı Merih Demiral’ın kaydettiği gollerle 2-1 mağlup ederek çeyrek finale yükseldi. Ay-Yıldızlılar, çeyrek finalde Hollanda ile kozlarını paylaşacak.

DÜNYA KONUŞUYOR

Öte yandan, Türkiye’nin Avrupa Şampiyonası’nda Avusturya’yı mağlup etmesi, dünya basınında büyük yankı uyandırdı. Milli takımın turnuvanın gizli favorisini elemeyi başardığı vurgulandı. Dünya basını, Arda Güler’in yeteneği, Merih Demiral’ın iki golü ve Mert Günok’un son dakikadaki kale çizgisi kurtarışını öne çıkardı.

GUARDIAN İKİ YAZIYLA MAÇI VERDİ

Marca’dan Guardian’a BBC’ye, Sky Sports’tan Bild’e kadar birçok uluslararası yayın organı, bu zaferi ve maçın unutulmaz anlarını sayfalarına taşıdı.

Güçlü bir spor yazarı kadrosu olan Guardian gazetesi, Türkiye-Avusturya maçını iki ayrı yazıyla ele aldı. Bu yazılardan biri sadece Arda Güler’e odaklandı.

Maçı Leipzig’de stadyumda izleyen Jonathan Liew’ün yazısı, “Heyecan verici yıldız Güler, bir bitiriciye dönüşürken Türkiye’nin nesiller sonra en büyük gecesine şeflik etti” başlığını taşıyor.

‘TOPUN BAŞINDA YALNIZDI’

Liew, yazısında Arda Güler’in Fenerbahçe ve Real Madrid’deki performanslarına pozisyonlar üzerinden göndermeler yaparken maçın bir anını öne çıkarıyor:

“Maçın 59. dakikasıydı. Bir korner atılacaktı ve Arda Güler topun başına geçti. Stadyumdaki en hararetli Avusturya taraftarının bulunduğu bölgeye yaklaşırken üzerine plastik bira bardakları yağmaya başladı. Gece boyu yağan yağmur zirveye ulaşmıştı. Türkiye 1-0 öndeydi ve Güler topun başında yalnızdı. Elini havaya kaldırdı ve salladı ama bu hareket boğuluyorum demek için değildi.

Güler’in neler yapabileceğini elbette biliyorduk. Çalıştırıcıları ve takım arkadaşlarının övgüleri, Gürcistan’a attığı gol, Madrid’de sezon biterken parlaması… Futbol topuyla neler yapabileceğini biliyorduk ama bilmediğimiz şey bunu ne zaman yapabileceğine ilişkindi.

Bilmediğimiz kısım; cezalı Hakan Çalhanoğlu’nun yokluğunda, en büyük futbol sahnelerinden birinde, turnuvanın en iyi takımlarından birine karşı, Avrupa’nın en parlak genç oyuncularından biri lider olabilecek miydi? Heyecan verici yıldız, bitirici olabilecek miydi? Cevabımızı saniyeler içinde aldık.

İnanılmaz bir mücadele ve savaşın yaşandığı gecede, Güler sadece yaratıcı oyuncu değil aynı zamanda sahanın şefiydi de… Pasör değil, bir Paşa’ydı. Türkiye’nin nesiller sonra en büyük gecesinin kalbi, ciğerleri ve mareşaliydi.”

FOTOĞRAF: AFP

‘TÜRK FUTBOL TARİHİNE GEÇECEK BİR AN’

Yine maçı stadyumda takip eden Nick Ames’in maç yazısı ise Mert Günok’un “mucize” kurtarışı ile başladı:

“Maçın tamamı epik bir kaliteye sahipti ve Türk futbol tarihine geçecek bir an sonucu belirledi. Türkiye, stadyumdaki dumana, ağır yağmura, sağır edici ıslığa ve arka arkaya gelen Avusturya ataklarına karşı üstünlüğünü korumaya çalışıyordu. Alexander Prass, daha çok umutla, içeriye doğru derin bir top havalandırdı. Top Christoph Baumgartner’ın yönüne ilerliyordu ki o da kendisini tutan oyuncudan kurtuldu ve Leipzig gökyüzüne yükseldi. Heyecan fırtınası için sahne hazırdı. Kafa vuruşunda yanlış olan az şey vardı; topu yere vurdu ve sekerek hızla havalandı. Mert Günok’un nasıl olup da bu topu çeldiği bir bilinmezlik konusuydu. Artık kutlamalar başlayabilirdi.”

‘AVRUPA FUTBOL TARİHİNİN EN İYİLERİNDEN BİRİ’

BBC Sport’dan Chris Bevan da Mert Günok’un kurtarışını öne çıkarıyor ve “Gordon Banks’in 1970 Dünya Kupası’nda Pele’nin vuruşunu çelmesi ‘yüzyılın kurtarışı’ olarak anılıyor. Yoksa ona denk bir kurtarış mı gördük?” dedi.

Maçı anlatan BBC Radyo 5’ten Matthew Upson da “Bu bir Gordon Banks anı. İnanılmaz” ifadelerini kullandı.

Eski bir profesyonel futbolcu olan Chris Sutton da Günok’un kurtarışı için “Avrupa futbol tarihinin en iyilerinden biri” dedi.

The Times’taki maç yazısında ise Türkiye’nin açık oyunun Avusturya maçı öncesinde de büyük beğeni topladığı ancak bu maçta oyunlarının farklı bir yönünü gösterdikleri vurgulandı:

“Sabırla, disiplinle ve cesaretle defans yaptılar. 66. dakikada yedek oyuncu Michael Gregoritsch’in kornerden attığı gole rağmen Türkiye disiplini bozmadı.”

İTALYAN BASININDAN ÖVGÜ

İtalyan yayın organı La Gazzetta dello Sport, “Demiral abarttı: Avusturya’ya karşı iki gol. Montella’nın Türkiye’si çeyrek finalde” manşetini attı.

İspanyol Marca gazetesi de Merih’in iki golüne vurgu yaptı.

Türkiye’nin çeyrek finalde Hollanda ile karşılaşacağı aktarıldı, gollerde Arda Güler’in kullandığı başarılı korner atışlarının etkisine de değinildi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com