Ancelotti’nin Arda Güler ikilemi: İkinci Isco ve Di Maria vakası

Arda Güler dün oynanan Real Sociedad maçına ilk 11’de başlarken, Ancelotti genç oyuncuyu yeni bir poziyonda denedi. İtalyan teknik direktör, ikinci Real Madrid serüveninde de ilkindeki benzer bir sorunla karşı karşıya. Dakika almak isteyen çok sayıdaki yıldızın kendilerini sistemine uydurmasını bekliyor. Aynı Isco ve Di Maria’da olduğu gibi…

Real Madrid’de ikinci sezonuna başlayan genç milli futbolcu Arda Güler, sakatlıklarla boğuştuğu ilk sezonun aksine daha fazla dakika alıyor. Dün oynanan Real Sociedad maçına ilk 11’de başlayan Arda Güler, 77 dakika oyunda kalırken, bir de penaltı yaptırdı. Arda, bu maçta bugüne kadar oynadığı pozisyondan farklı bir yerde görev aldı. Görünüşe göre hem genç oyuncu yeni pozisyonuna ısınmaya çalışıyor, hem de tecrübeli koç Ancelotti Arda’yı nasıl değerlendireceği konusunda alternatifler geliştiriyor.

4-3-3 SİSTEMİNE UYMA ÇABASI

Tecrübeli İtalyan hoca, Real Madrid’i çalıştırdığı 2013-2015 yılları arasında da benzer zorluklarla karşılaşmıştı. Klasik olarak 4-3-3 oynatan hoca, elinde bulunan çok sayıdaki yıldıza ya sistemine uygun görevler vermiş, ya da oyuncular sistemine uyacak pozisyonlara kaymıştı. O dönemde takıma gelen ve hepsi birer dünya yıldızı olan Isco, James Rodrigues ve Angel di Maria gibi isimler de, aynı Arda gibi o güne kadar oynadıkları pozisyonlardan farklı bölgelere geçiş yapmış ve İtalyan hocanın sisteminin vazgeçilmez oyuncuları olmuştu.

‘KİMSENİN FORMASI GARANTİ DEĞİL’

İtalyan hoca, Real Sociedad maçıncan önceki basın toplantısında Arda hakkındaki sorular karşısında, ‘’İyi tepki veriyor. Daha fazla görevi olacak, ancak tartışmasız bir başlangıç ​​oyuncusu olması onun için çok daha karmaşık bir durum. Çünkü takımda, bu kadroda tartışmasız ilk 11 oynayacak bir başlangıç ​​oyuncusu göremiyorum’’ değerlendirmesi yaparken bir şeyin altını çiziyordu: ‘Elimde o kadar çok kaliteli ve niteklikli oyuncu var ki, hepsinin de ilk 11 oynama potansiyeli var ama hiç birinin yeri de garanti değil. O nedenle Arda’nın çalışmaya devam etmesi lazım.’

Arda Güler (Fotoğraf: Irina R. Hipolito/AFP7 via ZUMA Press Wire)

GÜÇLÜ FİZİK-YENİ POZİSYON

Geçen sezon kısıtlı sayıda maçta görev alabilen Arda, bu sezonda daha fazla oyunda kalmak için teknik ekibin kendisine verdiği yaz tatili ödevlerini yapmış görünüyor. Genç futbolcu, daha uzun dakikalarca mücadele edebilmek için teknik ekibin istediği fiziksel güce ulaşmış durumda. Ama asıl yenilik, teknik ekibin kendisini oynatmak istediği bölgeye alışmak için elinden geleni yapması. Hem fizik gücünü artıran hem de yeni görevine alışmak için çabalayan Arda için fırsatlar bu sezonun başında gelmeye başladı. Ancak, Arda, hala Real Madrid rotasyonunda sürekli oyununa gerçekten girmek için yeni değişiklere de açık olmak zorunda.

KENDİNİ İLK DEĞİŞTİREN OLMAYACAK

Arda’nın ve aynı zamanda Ancelotti’nin içinde bulunduğu ikilem, İtalyan hocanın İspanyol takımında 2013-2015 arasındaki ilk görev dönemini hatırlatıyor. O dönemin yıldızları Isco, James ve Di Maria da birer dönüşüm yaşamış ve hocanın sistemi 4-3-3 çerçevesinde verdiği yeni görevlere alışmıştı. Arda’nın da bu isimlerin izinden giderek ilk 11 hedefine mümkün olan en kısa sürede şekilde ulaşması mümkün. Ancelotti bu yıldızların pozisyonlarını değiştirerek, onlara oyun şemasında bir yer bulmaya çalışmıştı.

DI MARIA’YI DAHA DA PARLATTI

Değişikliği ilk kabul eden Arjantinli yıdız Di Maria olmuştu. Ancelotti, çözmesi gereken zor bir ikilemle karşı karşıyaydı. Arjantinlinin katkısını çok değerli buluyordu, ancak hep kanat oynayan Di Maria’yı ilk 11’e yerleştirecek formülü bulamadı. Sonunda, İtalyan oyun taktiğini 4-3-3’e değiştirdi ve Arjantinli için yeni bir pozisyon buldu: Modric’in yanında ve Xabi Alonso’nun önünde, ofansif orta saha.

DEFANSİF ORTA SAHA GÖREVİ

Şimdi Ancelotti, Mbappe, Vini, Rodrygo, Bellingham gibi dünya starlarıyla dolu ileride kendine yer bulması zorlaşan Arda için, onun teknik kapasitesine yeni bir pozisyon belirledi. Genç yıldızı, daha önce hiç oynamadığı, ancak yaz boyunca kendisini hazırladığı bir pozisyona uydurmak testler yapıyor. Bugüne kadar aynı Di Maria’nın Benfica’daki dönemlerinde olduğu gibi kanat yönü kuvvetli olan Arda’yı, daha ortada ve defansa da yardım eden bir poziyonda kullanıyor. Arda, Sociedad maçında topun rakip yarı sahada olduğu pozisyonlarda hücum kadar orta sahayı da kontrol eden tutum sergiledi. Arda’nın bu yeni planda yerini net bir şekilde bulana kadar kendini yenilemesi ve farklı özelliklerini keşfetmesi gerekiyor. Benzer bir sorunu da Isco yaşamıştı ve geldiği ilk yıl istediği kadar dakika alamasa da, sonradan takımın vazgeçilmezleri arasına girmişti.

Arda Güler (Fotoğraf: Ricardo Larreina/AFP7 via ZUMA Press Wire)

DEFANSİF ORTA KANAT OYUNCUSU

Ancelotti, Arda Güler’in yeni konumunu, ‘’Çizgilerin arasında kendinizi iyi konumlandırmak, topu almak ve forvetlere pas atmaya çalışmak. Defansif olarak, daha çok geride olması ve defansta çalışması gereken bir kanat oyuncusu’’ şeklinde tanımladı. Bu yeni görev, Arda’nın daha fazla dakikanın tadını çıkarmak için en iyi şekilde içselleştirmesi gereken bir pozisyon. İtalyan hocanın istediği değişikliklerin farkında olan Arda, dünkü ilk sınavında başarılı bir görüntü sergiledi.

CARVAJAL’A YARDIM ETTİ

Ancelotti’nin 4-3-3 sisteminde defansif bir orta saha oyuncusunun görev yükü, bir kanat oyuncusunun çok daha fazla. Arda’nın Real Sociedad maçındaki görevi, Sociedad’ın ataklarında Carvajal’a da yardımcı olmak yönündeydi. Arda, hem Real Madrid’in ataklarında çalıştı, ki bu zaten alışkın olduğu bir görevdi, hem de defansa yardım etmeyi unutmadı. Bu yeni görevler onun yeni hayatının vazgeçilmezleri halinde gelecek gibi görünüyor. Arda bu duruma ne kadar erken alışırsa, hem onun hem de takımın yararına olur. Dünkü maçta Arda 35 pas denemesinden 34’ünü tamamladı, 5 ikili mücadeleden 3’ünü kazandı, üç top çaldı ve sadece iki faul yaptı. Durum 0-0 iken üç topu direkten döndüğü için zor dakikalar geçiren takımın, maçı kazanmasındaki kırılma anı olan 75. dakikadaki penaltıya neden oldu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com