Ali Koç bırakıyor, Sadettin Saran aday: Fenerbahçe’nin en başarılı başkanı kim?

Fenerbahçe’de 6 yıllık Ali Koç dönemi bitmek üzere. Camiada yavaş yavaş kongre heyecanı başlarken; henüz şampiyonluk yaşayamayan Koç, haziranda yeni bir başkanın göreve geleceğini açıkladı. İşadamı Saadettin Saran da şampiyonluk vaatleriyle adaylığını ilan etti. Biz de en başarılı Fenerbahçe başkanlarını araştırdık.

Ezeli rakibi Galatasaray ile nefes nefese, puan puana şampiyonluk mücadelesi veren Fenerbahçe’de 6 yıllık Ali Koç dönemi bitmek üzere. 10 yıllık özlemin bu sezon sona erip ermeyeceği merakla beklenirken; camiada kongre süreci başladı, henüz şampiyonluk yaşayamayan Koç aday olmayacağını açıkladı. İşadamı Saadettin Saran da şampiyonluk vaatleriyle adaylığını ilan etti. Peki, futboldaki şampiyonluğun tek başarı kriteri olduğu Türkiye’de bugüne kadarki en başarılı Fenerbahçe başkanları kim?

Fenerbahçe, şampiyonluk, 2013-14

Fenerbahçe, son lig şampiyonluğunu 2013-14 sezonunda, Aziz Yıldırım döneminde yaşadı.

TEK BAŞARI KRİTERİ FUTBOLDAKİ ŞAMPİYONLUK OLUNCA…

Bu sorunun cevabına geçmeden önce futboldaki şampiyonluğun tek başarı kriteri olmasını biraz açalım. Fenerbahçe, aynı zamanda futbol dışındaki branşlara en çok önem veren kulüp, Haliyle başta voleybol, basketbol ve atletizm olmak üzere bu branşlarda hem yurt içinde hem de Avrupa ve dünyada birçok başarıya imza atılıyor. Aziz Yıldırım döneminde olduğu gibi Ali Koç döneminde de bu branşlarda birçok şampiyonluk yaşandı. Ama tek kriter futboldaki başarı olduğu için Ali Koç sosyal medyada sürekli alay konusu yapılıyor; hiç Süper Lig şampiyonluğu yaşayamadığı için.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç

“KARARIMIN FENERBAHÇE’NİN HAYRINA OLDUĞUNA İNANIN”

Bu durumu Ali Koç da kabullenmiş ki bir daha Fenerbahçe başkanlığı için aday olmayacağını açıkladı 3 Şubat tarihli Yüksek Divan Kurulu Toplantısı’nda. Koç, “Allah’ın izniyle inşallah haziran ayında yeni bir başkan ve yönetim kurulu olacak. Bu kararımın Fenerbahçe’nin hayrına olduğuna inanın.” ifadelerini kullandı.

Ali Koç, Sadettin Saran ile ilgili bir açıklama yaparken aday olmama kararını biraz daha açtı: “Sadettin Saran için bir yanlış anlaşılma var. ‘Şampiyonluğa giderken imza toplamak neyin nesi’ diye bir söylem var. Sayın Saran benim bir dönem daha devam etmem gerektiğini ve bu konuda kendisinin aday olmak istemediğini, doğru olanın da benim devam etmem olduğunu söyledi. Ben de kendisine devam etmeyi düşünmediğimi, onun da aday çıkmasını söyledim. O da bana her seferinde aday olursam aday çıkmayacağını söylüyor. Biz ona söyledik , imzayı toplaman lazım ki biz de senle bilgileri paylaşalım.”

İşadamı Sadettin Saran

Saran Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran, Fenerbahçe başkanlığı için aday oldu.

SADETİN SARAN, FENERBAHÇE BAŞKANLIĞI İÇİN ADAY OLDU

Ali Koç’un bu açıklamalarının üzerinden çok bir süre geçmeden işadamı Sadettin Saran, Fenerbahçe başkanlığı için aday oldu. Saran, İstanbul Ticaret Odası’nın mart ayı meclis toplantısında son kez meclis üyelerine seslendiği konuşmasında, “İTO’nun bir parçası olmaktan gurur duyuyorum. Görevde kaldığım kısa süre içinde İTO’da çok kıymetli insanlar tanıdım. Geldiğimiz bu noktada Fenerbahçe başkan adaylığı çalışmalarım için meclis üyeliğinden üzülerek ayrılmak zorundayım. Ekibimle birlikte Fenerbahçe’yi şampiyon yapmak için yola çıkıyoruz. Sadece Fenerbahçe’nin değil, Türk sporu ve sporcusunun başarısı için çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Fenerbahçe'nin eski başkanı Aziz Yıldırım

Fenerbahçe’nin eski başkanı Aziz Yıldırım

ŞAMPİYONLUKTA AZİZ YILDIRIM, KUPADA FARUK ILGAZ

Yazının girişinde belirttiğimiz gibi, Sadettin Saran için de tek başarı kriteri, futboldaki şampiyonluk. Peki, bugüne kadar ‘en başarılı’ Fenerbahçe başkanları kimler? Madem öyle, araştırmayı yaparken biz de sadece futboldaki başarıları çıkarttık.

Araştırmamıza göre, Aziz Yıldırım, Süper Lig şampiyonlukları, Faruk Ilgaz da futbolda kazanılan kupa sayısı ile öne çıkıyor. Fenerbahçe, 20 yıl başkanlık koltuğunda oturan Aziz Yıldırım döneminde 6 Süper Lig şampiyonluğu yaşayıp futbolda toplam 11 kupa kazanırken; üç dönem başkanlık yapan Faruk Ilgaz döneminde de 5 Süper Lig şampiyonluğu sevinci yaşadı, futbolda toplam 13 kez kupa kaldırdı. Bu başarıları Yıldırım’ın 20 yılda, Ilgaz’ın ise 14 yılda kazandığını da bir kenara not edelim. Bu açıdan baktığımızda Faruk Ilgaz’ın daha başarılı olduğu söylenebilir. Zaten Fenerbahçe Kulübü de Faruk Ilgaz’ın hakkını vermek için Kalamış’taki tesislere onun adını verdi.

Fenerbahçe Başkanı Faruk Ilgaz ve Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay

1967 -1968 sezonunda ligde ve kupada şampiyon olan Fenerbahçe, statü gereği, Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı maç yapmadan kazandı. O kupa, Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından Fenerbahçe Başkanı Faruk Ilgaz’a verilirken…

İşte, Süper Lig’in kurulmasından bu yana görev yapan Fenerbahçe başkanlarının futbolda kazandıkları kupalar ve başarılar.

HASAN KÂMİL SPOREL (1960-1961)
Türkiye Süper Ligi (1)

İSMET ULUĞ (1962-1966
Türkiye Süper Ligi (2)

EMİN CANKURTARAN (1974-1976)
Cumhurbaşkanlığı Kupası (1)

RAZİ TRAK (1961-1962, 1980-1981)
Türkiye Süper Ligi (1)

FARUK ILGAZ (1966-1974, 1976-1980, 1983-1984)
Türkiye Süper Ligi (5)
Türkiye Kupası (3)
Cumhurbaşkanlığı Kupası (2)
Balkan Kupası (1)
Başbakanlık Kupası (2)

FİKRET ARICAN (1984-1986)
Türkiye Süper Ligi (1)
Cumhurbaşkanlığı Kupası (1)
Başbakanlık Kupası (2)

TAHSİN KAYA (1986-1989)
Türkiye Süper Ligi (1)

METİN AŞIK (1989-1993)
Başbakanlık Kupası (1)
Cumhurbaşkanlığı Kupası (3)

GÜVEN SAZAK (1993 – 1994)
Cumhurbaşkanlığı Kupası (1)

ALİ ŞEN (1981-1983, 1994-1998)
Türkiye Süper Ligi (2)
Türkiye Kupası (1)
Başbakanlık Kupası (1)
Cumhurbaşkanlığı Kupası (2)

AZİZ YILDIRIM (1998-2018)
Türkiye Süper Ligi (6)
Türkiye Kupası (2)
Türkiye Süper Kupası (3)

ALİ KOÇ (2018-2024)
Türkiye Kupası (1)

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com