Ada yolcusu kalmasın: İngiltere’deki Türk futbolcular

Ara transfer döneminde Abdülkadir Ömür, Enes Ünal ve Yunus Emre Konak’ın futbolun beşiği İngiltere’ye transfer olmasının ardından Premier Lig ve Championship’teki Türklerin güncel sayısı 8’e çıktı. İşte, Ada’ya ilk göç hareketleri ve şu anki isimlerin performansları...

Türkiye’den futbolun beşiği İngiltere’ye ilk transfer furyası 1990’ların sonu ve 2000’lerin başında başlamıştı. Bunda iki önemli etken vardı: Birincisi, Galatasaray’ın UEFA Kupası ve Süper Kupa, A Milli Takım’ın da dünya üçüncülüğü ile taçlandırdığı başarılar. İkincisi de 1995-96 sezonunda Galatasaray’ı çalıştıran ve Türkiye’den “Ulubatlı Souness” olarak ayrılan İskoç teknik direktör Graeme Souness. Zira bazı Türk futbolcular onun özel isteğiyle Premier Lig’e transfer oldular.

Tugay Kerimoğlu

Tugay Kerimoğlu, futbola, 8 yıl giydiği Blackburn formasıyla veda etti.

İNGİLTERE’DE EN UZUN SÜRE OYNAYAN TUGAY KERİMOĞLU

Souness, Blackburn Rovers’ı çalıştırırken Tugay Kerimoğlu, Hakan Şükür ve Hakan Ünsal’ı, Newcastle United’ı çalıştırırken de Emre Belözoğlu’nu transfer ettirdi. Bu isimler arasında Premier Lig’e en çok damga vuran Tugay Kerimoğlu oldu. Kerimoğlu İskoçya Ligi’nde Glasgow Rangers forması giyerken, Souness, 2001 yazında Blackburn yönetimine ısrarla bu oyuncunun alınmasını istiyordu. Kulüp yönetimi ise kadroda yeterince orta saha oyuncusu olduğundan dolayı bu transfere para harcama taraftarı değildi. Souness ise şunu söyledi: “Siz bu oyuncuyu alın. Eğer beğenmezseniz onun parasını kendi cebimden ödeyeceğim.” Kerimoğlu, Souness’i haklı çıkararak 8 yılda 294 kez formasını giydiği Blackburn’de kaptanlık yaptı. Jeneriklik goller atıp asistler yaptı. Futbola Blackburn formasıyla veda ederken; son maçında tüm taraftarlar stadyuma Tugay Kerimoğlu maskeleriyle geldi. Son maçının 85. dakikasında oyundan çıkarken taraftarlar hem ağlıyor hem de alkışlıyordu.

Emre Belözoğlu, İnter

Emre Belözoğlu, İnter’den sonra 3 yıl Newcastle United forması giydi.

EMRE BELÖZOĞLU, NEWCASTLE’DA UNUTULMUYOR

Kerimoğlu’nun yanı sıra Emre Belözoğlu da 3 yıl formasını giydiği Newcastle United’da iz bıraktı. Souness tarafından ısrarla istenen Belözoğlu, İskoç hocanın ayrılmasının ardından da takımın değişmez isimlerinden biri oldu. 2008’de Fenerbahçe’ye transfer olan Emre Belözoğlu, özellikle Newcastle United’ın ezeli rakibi Sunderland’e attığı frikik golüyle hatırlanıyor.

Tuncay Şanlı, Fenerbahçe

Tuncay Şanlı, Fenerbahçe’deki performansının ardından Middlesbrough’ya transfer olmuştu.

İNGİLTERE’YE TRANSFER OLAN DİĞER TÜRKLER

O dönemde Premier Lig’e transfer olan diğer oyuncuları da kısaca sıralayalım isterseniz: Alpay Özalan (Aston Villa), Tuncay Şanlı (Middlesbrough) Bülent Akın (Bolton Wanderers), Yıldıray Baştürk (Blackburn Rovers). Daha yakın dönemde İngiltere’ye transfer olan isimler ise şöyle: Nuri Şahin (Liverpool), Colin Kazım (Sheffield United), Kerim Frei (Fulham), Gökhan Töre (West Ham United), Cenk Tosun (Everton, Crystal Palace), Çağlar Söyüncü (Leicester City), Cengiz Ünder (Leicester City), Ozan Kabak (Liverpool).

MİLLİ FUTBOLCU ENES ÜNAL, İLK PREMİER LİG MAÇINA ÇIKTI

Şimdi gelelim şu an İngiltere’de top koşturan isimlere… Ara transfer döneminde Ada’ya giden Türklerden biri Enes Ünal oldu. 24 Mayıs 2023’te Real Betis ile Getafe arasında oynanan La Liga maçının 10. dakikasında çapraz bağı yırtılan ve 210 gün futboldan uzak kalan milli futbolcu Enes Ünal, 20 Aralık 2023’te yeniden sahalara dönmüştü. Sakatlıktan döndükten sonra 3 kez La Liga’da, 2 kez de İspanya Kral Kupası’nda forma giyen 26 yaşındaki milli futbolcu, toplam 5 maçta 2 gol atmıştı. Enes Ünal, ara transfer döneminde İspanya La Liga ekibi Getafe’den İngiltere Premier Lig’de mücadele eden Bournemouth’a kiralandı. Milli futbolcu, 10 Şubat Cumartesi günü Bournemouth’un deplasmanda Fulham’a 3-1 yenildiği maçın 69. dakikasında oyuna dahil olarak Premier Lig’de ilk maçına çıktı. İspanyol teknik direktör Andoni Iraola’nın çalıştırdığı Bournemouth, sezona 9 maçta 6 mağlubiyet ve 3 beraberlikle başlamış, ardından seri galibiyetlerle küme düşme hattından orta sıralara yükselmişti. Premier Lig’de en az gol atan takımlardan biri olan Bournemouth, skor problemini Enes Ünal ile çözmek istiyor.

Abdülkadir Ömür, geçtiğimiz günlerde Hull City’ye transfer olmuştu.

ABDÜLKADİR ÖMÜR İLK KEZ HULL CİTY FORMASI GİYDİ

Ara transfer döneminde Ada’ya uçan bir diğer Türk oyuncu, Abdülkadir Ömür. Abdullah Avcı yönetimindeki Trabzonspor’da kadro dışı bırakıldıktan sonra medya patronu Acun Ilıcalı’nın sahibi olduğu Hull City’ye 2.5 milyon Euro bonservis bedeli ve bonuslar karşılığı transfer olan Abdülkadir Ömür, İngiltere Championship’teki ilk maçına dün (10 Şubat Cumartesi) çıktı. Bir yılı opsiyonlu olmak üzere 2027’ye kadar Hull City’ye imza atan 24 yaşındaki milli futbolcu, 31. haftada Swansea’ye 1-0 yenildikleri maçın 76. dakikasında oyuna dahil oldu. Abdülkadir Ömür, Hull City’de kendini gösterirse, Acun Ilıcalı satın alma opsiyonunu kullanacak.

Newport County’ye karşı oynadıkları FA Cup maçında ilk 11’de sahaya çıkan Altay Bayındır, Manchester United forması giyen ilk Türk futbolcu oldu.

MANU FORMASI GİYEN İLK TÜRK: ALTAY BAYINDIR

Bu sezon başında İngiltere Premier Ligi’nin en güçlü ekiplerinden Manchester United, uzun süredir izlediği milli kaleci Altay Bayındır’ı 5 milyon Euro bonservis ödeyerek transfer etti. Bayındır’ın özellikle ayaklarını iyi kullanması ve geriden oyun kurma yeteneği, transferde etkili oldu. Şu an Onana’nın yedeği olan Bayındır, geçtiğimiz günlerde FA Cup 4. turunda konuk oldukları ve 4-2 kazandıkları Newport County maçında ilk 11’de sahaya çıkarak Manchester United forması giyen ilk Türk futbolcu oldu. Henüz 25 yaşında olan milli kaleci, Manchester United’ın birinci kalecisi olabilmek için çalışmaya devam ediyor.

YUNUS AKGÜN, SATIN ALMA OPSİYONUYLA LEICESTER CITY’DE

Bu sezon Ada’ya transfer olan Türk futbolculardan biri de Yunus Akgün’dü. Şampiyonlar Ligi Play-Off turunda deplasmanda 3-2 kazanılan Molde maçındaki performansıyla dikkat çeken 23 yaşındaki futbolcu, satın alma opsiyonuyla İngiltere Championship ekibi Leicester City’ye kiralandı. Anlaşmaya göre Leicester City, Galatasaray’a 500 bin Euro geçici transfer bedeli ödeyecek. Şarta bağlı transfer bedeli 9 milyon Euro olan Yunus Akgün’ün satın alma opsiyonu kullanılırsa, genç futbolcunun ileride üçüncü bir kulübe transfer olması durumunda satış bedeli kârının yüzde 15’i daha Galatasaray’a ödenecek. Yunus Akgün, sakatlık da yaşadığı Leicester City’de şu ana kadar 14’ü Championship, ikisi FA Cup, ikisi de EFL Cup olmak üzere 18 maça çıkıp 2 gol ve 2 asistlik performans gösterdi. Bu maçların 8’ine ilk 11’de başlayan Akgün, sadece bir maçta 90 dakika sahada kaldı.

OZAN TUFAN, EN SKORER İSİMLERDEN BİRİ

Şu an Championship’te forma giyen bir diğer Türk oyuncu Ozan Tufan. 2021-22 sezonunda Fenerbahçe, Premier Lig’de mücadele eden Watford’a kiralamıştı Ozan Tufan’ı. Watford’un Premier Lig’de kalması halinde zorunlu satın alma opsiyonu devreye girecekti ancak küme düştüler. Zaten Ozan Tufan da fazla bir katkı verememişti Watford’a. Geçen sezonun başında ise Acun Ilıcalı’nın sahibi olduğu Hull City transfer etti Ozan Tufan’ı. Geçen sezon bazen sakatlansa da iyi bir performans gösteren Tufan, bu sezon daha fazla katkı veren bir oyuncu oldu. Bu sezon 22 kez forma giydiği Championship’te 16 maça ilk 11’de başlayıp 7 gollük performans gösterdi. Ozan Tufan, şu an takımın en golcü isimlerinden biri.

OKAY YOKUŞLU, WEST BROMWICH’İN EN İYİLERİNDEN

Championship’teki bir diğer Türk oyuncu ise Trabzonspor ve A Milli Takım formaları da giyen Okay Yokuşlu. 3 yıl İspanya La Liga ekiplerinden Celta Vigo’da oynadıktan sonra İngiliz ekibi West Bromwich Albion’a önce kiralanan, ardından da transfer olan Yokuşlu, bu takımda başarılı bir şekilde mücadele ediyor. Sakat ve cazalı değilse bütün maçlara ilk 11’de başlayan 29 yaşındaki futbolcu, geçen sezon play-off’u kılpayı kaçıran, bu sezon ise play-off hattında bulunan West Bromwich ile Premier Lig’e yükselme hayalleri kuruyor.

CHAMPIONSHIP’TE TÜRK BİR TEKNİK ADAM: EROL BULUT

Bu sezon İngiltere’ye ayak basan bir başka Türk, Erol Bulut oldu. Türkiye’de Yeni Malatyaspor, Alanyaspor, Fenerbahçe ve Gaziantep FK’yı çalıştıran Bulut, bu sezon öncesinde Championship ekibi Cardiff City’nin teknik direktörlüğüne getirildi. Geçen sezon son anda kümede kalan Cardiff City, Erul Bulut ile birlikte en azından play-off’u zorlamak istiyor. Kulübün mali sıkıntılarından dolayı istediği transferleri yapmakta zorlanan Cardiff, Erol Bulut yönetiminde bir ara play-off hattını zorlasa da şu an 24 takımlı Championship’te 40 puanla 14. sırada yer alıyor.

Futbolcu Yunus Emre Konak

SİVASSPOR ALTYAPISINDAN PREMİER LİG’E: YUNUS EMRE KONAK

Küçük yaşta Batman’da keşfedilen ve 2018’de Sivasspor altyapısına alınan Yunus Emre Konak, bu sezon Süper Lig’de gösterdiği performansla Avrupa kulüplerinin dikkatini çekmişti. Sezon başında Sivasspor A Takımı’nda şans bulan ve formasını kaptırmayan Yunus Emre Konak, sürpriz bir transfere imza atmıştı. İngiltere Premier Lig ekibi Brentford’un 5,5+1 yıllık sözleşme imzaladığı Yunus Emre Konak, bir hafta sonra talihsiz bir sakatlıkla karşı karşıya kaldı. Henüz Brendford forması giyemeyen Konak’ın 5 ay kadar sahalardan uzak kalacağı öğrenildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

ŞU AN AVRUPA’DA OYNAYAN TÜRK OYUNCULAR

Altay Bayındır (Manchester United, İngilere Premier Lig)
Enes Ünal (Bournemouth, İngilere Premier Lig)
Ozan Tufan (Hull City, Championship)
Abdülkadir Ömür (Hull City Championship)
Rıdvan Yılmaz (Rangers, İskoçya Premier Lig)
Okay Yokuşlu (West Bromwich, Championship)
Yunus Akgün (Leicester City, Championship)
Teknik direktör Erol Bulut (Cardiff City, Championship)
Yunus Emre Konak (Brendford, İngiltere Premier Lig)
Arda Güler (Real Madrid)
Hakan Çalhanoğlu (Inter, İtalya Serie A)
Yusuf Yazıcı (Lille, Fransa Ligi)
Zeki Çelik (Roma, İtalya Serie A)
Kenan Yıldız (Juventus)
Bertuğ Yıldırım (Rennes, Fransa Ligi)
Kenan Karaman (Schalke, 2. Bundesliga)
Salih Özcan (Borussia Dortmund, Bundesliga)
Ozan Kabak (Hoffenheim, Bundesliga)
Samet Akaydın (Panathinaikos, Yunanistan Süper Ligi)
Cenk Özkaçar (Valencia, İspanya La Liga)
Ali Akman (Dender EH, Belçika 1. Lig)

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com