BİR ilaca ya da maddeye olan fizyolojik adaptasyon; fiziksel veya psikolojik bağımlılık yapabilen belirli bir ilaç veya kimyasala belirli bir süre maruz kalan doku veya organların bu maddeleri yeterli dozda alamaması halinde ortaya çıkan çeşitli klinik belirtiler…
Bu sendrom, genellikle maddeye özgü çeşitli belirtilerle kendini gösterir ve kişinin günlük yaşamını önemli ölçüde etkileyebilir. Yoksunluk sendromu belirtileri arasında; anksiyete, titreme, terleme, mide bulantısı ve uyku bozuklukları bulunmaktadır. Bu belirtiler, maddeye olan bağımlılığın derecesine ve kişinin genel sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Yoksunluk sendromunun tanınması ve uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması, kişinin iyileşme süreci için kritik öneme sahiptir.
Vücut, genel olarak yorgunluk, uyku hali ya da iştah kaybı gibi tepkiler verirken bu tepki alkol, yasaklı maddde ve ağrı kesicilere karşı oluşabilir.
Yoksunluk sendromu’nun ortaya çıkan yaygın belirtileri anksiyete, titreme, terleme, mide bulantısı, kusme halüsinasyondur. Ancak bu belirtiler kişinin bağımlılık seviyesine göre değişebilir.