YANKI ODASI (İng. Echo chamber)

İLETİŞİM dilinde bilgi, fikir veya inançların tanımlı bir sistemde iletişim ve tekrarla güçlendirildiği bir durumun metaforik bir tanımlaması…

Burada akustik seslerin, duvarlardan yankılandığı yankı odası veya yankılanma odası ile bir analoji söz konusudur. Bir medya yankı odası içinde kaynaklar genellikle tartışmasızdır ve karşıt görüşler sansürlenir veya yetersiz temsil edilir.

Yankı odası, sosyal medya platformlarında benzer görüş ve inanç sahiplerinin fikir paylaştığı, bu görüş ve inançların sürekli tekrarlandığı ve karşıt görüşlerin yer almadığı tek taraflı iletişim biçimini ifade eder.

Yankı odaları; kullanıcıları sınırlayan algoritmaları ile düşüncelerimizi destekleyen, kanaat ve inançlarımızı tekrar ederek kuvvetlendiren bir dijital ortam oluşturur.

İnternet kullanımını sadece bu kapalı ortamlarda sürdürenler ise sağlıklı ve çok yönlü tartışmalardan mahrum olma tehlikesiyle karşı karşıya kalır ve kendi düşüncesini internet ortamında da destekleyerek doğru kabul eder.

Yankı odası kavramının toplumsal etkileriyle ilgili tartışmalar en çok Donald Trump’ın ABD başkanı seçildiği 2016 yılında yapıldı.

Jamieson ve Cappella’ya göre (2008: 76) yankı odası (echo chamber) “hem mesajların kendi içinde iletilirken büyütüldüğü hem de mesajların çürütülmeden korunduğu yalıtılmış bir medya ortamını tanımlamaktadır.

Gündelik yaşam algımızı belirleyen haber üretim sürecindeki yankı odası (echo chamber), Habermas’ın “kamusal alan” kavramı ile karşıt bir durumu tanımlamaktadır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com