VOLATİLİTE

FİNANSAL piyasalarda belirli bir ürünün belirli bir zaman içerisinde fiyatında yaşanan oynaklık yahut dalgalanmadır. Genellikle standart sapma ile ölçülmektedir.

Finansal piyasalar açısından bu deyim, çeşitli finansal varlıklarda iniş ve çıkışlar biçiminde ortaya çıkan fiyat değişimlerini ifade etmek için kullanılıyor. Bu çerçeveden baktığımızda bir finansal varlığın uzun dönem ortalaması olarak ortaya çıkan ortalama fiyatından sapmalar bize volatiliteyi, bu sapmaların oranı da volatilitenin derecesini gösterir. Finansal varlıkların risklerini ölçmek için genel olarak belirli zaman aralıklarında ortaya çıkan fiyat değişimlerinin standart sapmaları ölçülür. Fiyatlarda ortaya çıkan iniş çıkışlar ne kadar sık ve yüksekse volatilite ve dolayısıyla risk de o kadar yüksek demektir. Volatilite ölçümü için geliştirilmiş endeksler vardır. Bu tür iniş ve çıkışlar genellikle risklerde hızlı değişimleri ortaya koyduğu için volatilite, piyasanın risk artışı olarak yorumladığı bir durumu ortaya koyar.

Volatilite yüksek olursa ne olur?
Yüksek volatilite ise bir varlığın fiyatının kısa süre içinde iki yöne de aşırı bir şekilde hareket edebileceğini belirtiyor. Bu durumda fiyat çok yükselebileceği gibi çok da düşebilir demek oluyor. Riskin yüksek olması birçok yatırımcıyı yatırım yaparken iki kere düşündüren bir durum.

Volatilite düşerse ne olur?
Volatilite, piyasa koşullarının, beklentilerin ve belirsizliklerin yansıması olarak kabul edilir. Yüksek volatilite, fiyatın kısa sürede büyük ölçüde hareket ettiği bir piyasa durumunu, düşük volatilite ise fiyat hareketlerinin sınırlı ve daha öngörülebilir olduğu bir durumu ifade eder.

Volatilite nasıl yorumlanır?
Değer kısa sürede hızla yeni zirvelere veya düşüşlere ulaşıyorsa, yani aşırı dalgalanıyorsa yüksek oynaklığa sahiptir. Ancak daha yavaş yükseliyor veya düşüyor, hatta nispeten stabil veya istikrarlı kalıyorsa, düşük oynaklığa sahiptir. Bu yüzden yüksek volatilite, daha yüksek risk anlamına gelir.

Volatilite indikatörü nedir?
Volatiliteye dayalı göstergeler, belirli bir süre boyunca piyasa fiyatlarındaki değişikliklere bakan değerli teknik analiz araçlarıdır. Fiyatlar ne kadar hızlı değişirse, volatilite de o kadar yüksek olur. Yavaş fiyat değişimlerinde volatilite azalır.

Volatilite yayılımı nedir?
Ülke piyasalarının küreselleşme düzeylerinin, teknolojik gelişmelerin ve rekabetin artması ile günümüzde artık piyasalar birbirlerini etkilemeye başlamıştır. Bu noktada ülkelerin finansal enstrümanlarının birbirlerini etkileme düzeyi “volatilite yayılması” kavramıyla açıklanmaktadır.

Bitcoinde volatilite ne demek?
Volatilite, kriptopara fiyatlarının kısa sürede hızla yükselmesi ya da düşmesi durumunda gerçekleşen fiyat dalgalanmalarını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Volatilite terimi hem finans piyasalarında hem de kriptopara piyasasında aynı amaçla kullanılır.

Volatilite bazlı tedbir sistemi ne demek?
Sermaye Piyasası Kurulunun ilgili kararları uyarınca, Borsamız Pay Piyasasında işlem gören paylarda işlemlerin adil ve dürüst bir şekilde gerçekleşmesinin sağlanması ve yatırımcıların aşırı volatilitenin getirdiği risklerden korunmaları amacıyla Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi devreye alınmıştır.

Tarihi volatilite nedir?
Tarihi volatilite, söz konusu aktifin geçmiş fiyat hareketlerini yansıtırken, öngörülen volatilite, söz konusu aktifin gelecek volatilitesine ilişkin piyasa beklentilerinin bir ölçüsüdür. Öngörülen volatilite, opsiyonların ucuz veya pahalı olup olmadıklarını değerlemede de kullanılabilir.

Volatilite kümelenmesi nedir?
Volatilite, belirli bir getiri kümesi için bir menkul kıymetin fiyatının arttığı veya düştüğü oran olarak tanımlanır. Menkul kıymetin değişen fiyatı ile ilişkili riski gösterir ve belirli bir süre boyunca yıllıklandırılmış getirilerin standart sapması hesaplanarak ölçülür.

Göreceli Volatilite Endeksi Nedir?
Göreceli Volatilite Endeksi, fiyatların zaman içinde değişirken gösterdiği standart sapmayı ölçer ve grafikte 0 ila 100 aralığında gösterilir. RVI değeri 50’nin üzerindeyse volatilite yukarı yönlüdür ve potansiyel bir alım sinyalini teyit eder.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com