VARANT

VARANT, bir dayanak varlığı belirli bir tarihten önce, belirli bir fiyattan alma ya da satma imkânı tanıyan bir yatırım aracıdır. Dayanak varlık sözcüğüyle kastedilen şey bir hisse senedi, endeks veya döviz fiyatı olabilir. Her varantın daha önceden belirlenmiş bir vade sonu tarihi vardır ve varantlar bu tarihe kadar borsada işlem görebilir. İşleme konulduğu tarihle vade sonu tarihi arasında, dayanak varlığın fiyatı ve vade değeriyle fiyatları değişir. Varantlar, alım ve satım varantları olmak üzere iki gruba ayrılır. Alım varantları, dayanak varlığın fiyatının artmasıyla doğru orantılı hareket ederken, satım varantları, dayanak varlığın fiyatındaki artışla ters orantılı olarak hareket eder.

Varant mantığı nedir?
Varantlar, elinde bulunduran kişiye, dayanak varlığı ya da göstergeyi önceden belirlenen bir fiyattan belirli bir vade sonunda veya belirli bir vadeye kadar alım ya da satım hakkını veren menkul kıymetleştirilmiş opsiyonlardır.

Varant almak riskli mi?
Kayıp riskinin düşük olması, varant yatırım avantajlarında ilk sıradadır. Söz konusu senetler, hisse bedelinin küçük bir yüzdesiyle işlem görür. Ürünlerin değeri ve bu değerdeki değişimler kaldıraç sistemiyle belirlenir. Bu sayede yüksek bir riske girmeden yatırım yapmak mümkün olur.

Süresi dolan varant ne olur?
Vade sonunda değerde biten varant karşılığı nakit tutar V+3 günü yatırımcıların bir aksiyon almasına gerek kalmadan hesaplarına yatırılır. Varantın vade sonu değerinin olmaması durumunda yapılan tüm yatırım kaybedilmiş olur.

Varant kaç günde satılır?
Varantlarda vade sonunda dayanak varlığın alım ve satım hakkı kullanılabileceği gibi (dönüşüm) , vade içinde varantın kendisinin alım ve satımı da mümkündür (takas). Vade içinde varantın alım/satımı gerçekleştiğinde hisse senetleri piyasasına ait mevcut uygulamada olduğu gibi (T+2) işlem gününde takas gerçekleşir.

Varant neye göre yükselir?
Dayanak varlığın fiyatı yükseldikçe alım varantlarının fiyatı yükselir, satım varantlarının ise düşer.

Varantlar nasıl alınır?
Varantlar menkul kıymet olarak ihraç edilir. Teminat yatırmadan, pay gibi doğrudan ürün alınıp satılarak işlem yapılabilir. Yatırım hesabınızın olduğu herhangi bir banka ve aracı kurumda, ilgili risk bildirim formunu imzalayarak kolaylıkla varant işlemi yapabilirsiniz.

Varant neye göre seçilir?
Kaldıracın bedeli zaman değeri kaybıdır. Vade yaklaştıkça, az ya da çok, tüm varantlar zaman değeri kadar kaybeder. Yatay piyasada varantlar, zaman değeri kaybından dolayı para kaybettirebilir. Varantları kıyaslarken zaman değer kaybı, fiyatına oranla yüzdesel olarak düşük olanları tercih edin.

Vade sonunda satılmayan varant ne olur?
Vade sonunda varant karlı ise nakit uzlaşma gerçekleşir. Vade sonunda karda olmayan varantlar değersiz olarak itfa olur.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com