UZUN POZLAMA – B POZLAMA – B AYARI (İng. Bulb setting)

BİR örtücü konumu olan “bulb” için kullanılan kısaltma. Bu örtücü konumunda, fotoğraf çekim düğmesi (deklanşör) basılı tutulduğu süre boyunca örtücü açık kalır.

Uzun pozlama, zamanlı pozlama veya yavaş deklanşör fotoğrafçılığı, hareketli öğeleri bulanıklaştırırken yahut gizlerken görüntülerin sabit öğelerini keskin bir şekilde yakalamak için uzun süreli bir perde hızı kullanan fotoğrafçılık türüdür.

Uzun pozlama, genellikle ışığın düşük olduğu ortamlarda pozlama süresinin arttırılarak yapılır.

Uzun Pozlama Nasıl Yapılır?
Uzun pozlama nasıl yapılır diye merak ediyorsanız ve yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur nedir diye düşünüyorsanız merakınızı gidermeye geldik. Şöyle ki fotoğraf makinemizi bir tripod veya benzeri bir ekipman üzerine sabit duracak şekilde yerleştirip uzun pozlama boyunca hiç hareket etmemesinin sağlamak öncelikli dikkat etmemiz gereken noktadır. Bunu yaparken de çekim yapacağımız ortamın ışığına göre süreyi daha da uzatmak için diyafram değerini kısmak ve ISO değerini en düşük değere getirmek hem bize daha uzun bir pozlama süresi verecek hem de daha temiz grensiz fotoğraflar elde etmemizi sağlayacaktır. Böylelikle uzun pozlama fotoğrafları elde edilecektir.

Uzun pozlama nasıl yapılır başlığı altında yıldız ya da samanyolu pozlaması uygulanışına da değinelim. Uzun pozlama tekniği kullanılarak çekilen fotoğraflarda gökyüzündeki detayları almak adına makinemizin ISO başarısına göre 800-1000 ISO gibi değerleri kullanmak zorunda kalabiliriz. Bu bize 100 ISO’ya göre daha grenli bir sonuç verse de çekeceğimiz fotoğrafı RAW formatında çekim sonrasında bilgisayar başında bu istenmeyen durumu düzeltebiliyoruz.

Sizlere uzun pozlama tekniği ile ilgili örnek bir çekim değeri vermemiz gerekir ise şunu söyleyebiliriz. Akşam saatlerinde henüz güneş batmamışken uzun pozlama yapabilmek için öncelikle ortamın ışığını azaltmak adına diyafram değerini mümkün olduğu en kısık değere alalım. F/22 ISO değerimizi de 100 değerinde tutalım. Makinemizin bize 1/4sn gibi bir enstantane değeri verdiğini düşünürsek biz uzun pozlama gerçekleştirmiş oluruz. Ortamın ışığı iyice azaldıkça enstantane süremiz de uyuyacaktır.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com